Sitemap Site Map

Gardenia
Gardenia

Gardenia se cultivă cu greutate deoarece necesită îngrijiri atente şi constante. Este o plantă delicată, apreciată totuşi din multe motive: frunzele lucioase, verde închis, persistă întregul an şi creează un contrast cu florile minunate, albe-crem foarte intens parfumate. În casă atinge rareori un metru înălţime.

Cultivare


În martie-aprilie replantaţi-o, fiind atenţi în mod deosebit să nu alteraţi rădăcinile; folosiţi un compost necalcaros pe bază de turbă sau de pământ fertil, preparat dintr-o parte de pământ fertil sterilizat, una de bălegar bine descompus şi una de turbă, la care adăugaţi o cantitate mică de nisp şi bucăţele de mangal. Primăvara şi vara amestecul trebuie menţinut permanent umed, udându-l abundent cu apă călduţă, necalcaroasă. Gardenia are nevoie de multă lumină, dar indirectă; mai mult, trebuie menţinută la temperatura de 21 °C; dacă aceasta este mai ridicată, transferaţi planta într-un loc cu penumbră. Toamna şi iarna menţineţi planta la căldură şi la cel puţin 13 °C; udaţi-o atât cât să menţineţi compostul umed şi, în cazul plantelor care înfloresc iarna, administraţi un îngrăşământ lichid când apar florile. Menţineţi aerul umed stropind apă numai asupra frunzelor; aşezaţi gardenia într-un loc luminos, bine aerisit, dar protejat de curenţii de aer.

Reproducerea


Prelevaţi butaşi din vlăstarele tinere şi viguroase: operaţia se efectuează între ianuarie şi martie; tăiaţi-i lungi de 8 cm şi trataţi-le partea inferioară cu hormoni rizogeni, apoi plantaţi-i într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale. Pentru a obţine o înrădăcinare corespunzătoare, folosiţi o lădiţă pentru multiplicare aşezată la 18-21 °C, la adăpost de razele soarelui şi menţineţi amestecul uşor umed. Plantele obţinute din butaşi înfloresc după 2-3 ani.

Pericole şi precauţii


Apa şi lumina insuficiente determină căderea florilor şi opacifiază frunzele. Păianjenul roşu apare atunci când aerul este uscat şi se combate cu acaricide adecvate.

Specii şi varietăţi horticole


Gardenia jasminoides (sin. Gardenia augusta), originară din China şi Japonia, are tulpini lemnoase, frunze lucioase verde închis şi flori albe, parfumate; înfloreşte în miezul verii. Gardenia thunbergia este un arbust sau un copăcel compact, originar din Africa de Sud; are frunze verzi, ample, lungi de până la 15 cm; florile parfumate sunt albe-crem şi apar toamna, fiind succedate de fructele ovale, cenuşii.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Gardenia
4.5 din 5 bazat pe 25 voturi şi 2 păreri.


 • Elena Helene
  Clasificare: 5 din 5 Gardenia
  gardenia !!!!! O planta superba dar extrem de pretentioasa eu am pierduto pe a mea
  Postat pe


 • Negrutz Mihaela
  Clasificare: 5 din 5 Gardenia
  Gardenia mea este superba! Acum sunt plecata in Turcia si am lasat-o acasa! dar ma gandesc mereu la ea si il intreb pe baiatul meu despre ea tot timpul. Este o floare reprezentativa, este un simbol al frumusetii naturale!
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (766.73KB)
Necesită Adobe® Reader®