Sitemap Site Map

Guzmania
Guzmania

Originară din jungla vestului Indiei şi din regiunile nord - vestice ale Americii de Sud, Guzmania este un gen care cuprinde peste 120 de specii permanent verzi, în mare parte epifite, aparţinând familiei Bromeliacee. Frunzele lungi şi înguste formează o rozetă tipică, iar în partea bazală sunt arcuite şi suprapuse, formând astfel o cavitate care reţine apa. Culoarea verde lucioasă a frunzişului şi bracteele durabile viu colorate ce protejează inflorescenta constituie elementele decorative ale acestor plante.

Cultivare


Primăvara, în martie, puteţi transvaza plantele dacă vi se par prea înghesuite, folosind vlăstarele bazale; amintiţi-vă că Guzmaniile sunt plante acidofile care pretind pământ pe bază de turbă bine drenat, amestecat cu puţin nisip grosier. În plus, au nevoie de multă umiditate: din aprilie până în octombrie stropiţi zilnic apă asupra frunzişului şi aşezaţi ghiveciul într-o farfurie cu pietriş ud; dacă apa este dură, folosiţi-o pe cea de ploaie. Menţineţi permanent apă proaspătă în cavitatea centrală a rozetei şi pământul întotdeauna umed. La fiecare 4 săptămâni adaugaţi câteva picături de îngrăşământ lichid în apa cu care udaţi planta. Chiar dacă îi este apreciat coloritul şi suportă temperaturi înalte (până la 27 °C), aşezaţi planta în locuri umbrite. Toamna şi vara temperatura nu trebuie să fie mai mică de 16 °C; pentru a menţine umiditatea adecvată stropiţi planta de două ori pe săptămână şi umpleţi permanent cavitatea rozetei cu apă necalcaroasă. Pentru a stimula formarea vlăstarelor bazale şi, în consecinţă, pentru a obţine plante înflorite în anul următor, tăiaţi rozeta după perioada de înflorire şi atunci când frunzele încep să se vestejească şi să-şi schimbe culoarea.

Reproducere


După perioada de înflorire aceste plante mor, dar produc lăstari care pot înflori în anul urmator. De aceea, la sfârsitul toamnei, tăiaţi vechia rozetă la 5 cm de la bază, fiind atenţi să nu afectaţi tinerele vlăstare bazale. Primăvara desprindeţi cu delicateţe vlăstarele de pe planta-mamă şi plantaţi-le în ghivece diferite cu diametrul de 10 cm, conţinând un amestec de turbă şi nisip dens în părţi egale; aşezaţi ghivecele în penumbră, într-un loc apărat de curenţii de aer şi menţineţi pline cu apă cavităţile centrale ale plantelor.

Pericole


Guzmania este o plantă foarte uşor de cultivat şi dacă este udată corect va fi rar ţinta bolilor. Putrezirea rădăcinilor este semnalată de culoarea brună a frunzelor; este preferabil să ţineţi apa în cavitatea centrală decât să udaţi pământul. Afidele verzi colonizează vlăstarele tinere, florile, bracteele şi vlăstarele bazale; pentru a le elimina stropiţi cu un insecticid baza plantei sau trataţi-o cu un produs cu acţiune sistemică.

Specii


Guzmania conifera prezintă frunze rigide, lungi şi înguste, care formează o rozetă înaltă de un metru; la sfârşitul verii se dezvoltă o infloreşcenţă mare, conică, formată din bractee roşu-viu cu vârfurile portocalii. Guzmania lingulata are frunze lanceolate şi arcuite, verde metalic, care formează o rozetă înaltă de circa 30 cm; vara are bractee mari roşii care înconjoară florile mici galbene. Guzmania monostachya (sin. Guzmania tricolor) are frunze înguste şi arcuite care formează o rozetă lată de 45 cm; inflorescenţa apare vara şi are forma unei torţe; lungă chiar şi de 40 cm, este formată din flori albe şi bractee albe-verzi cu striaţii purpurii. Guzmania musaica are frunze verde deschis cu modele foarte frumoase formate din striaţii roşu închis şi verde închis; splendida inflorescenta emerge vara din centrul rozetei: are flori galbene-aurii înconjurate de bractee roz-roşii. Guzmania sanguinea are rozetă plată şi extinsă, formată din frunze lungi de 30 cm; cele situate cel mai în interior au vârfurile roşii, iar florile sunt albe. Guzmania zahnii este probabil una dintre speciile cele mai frumoase; formează o rozetă mare care ajunge la 50 - 60 cm înălţime, cu centrul roşu aramiu intens; florile albe sau galbene sunt înconjurate de bractee roşiatice; frunzele sunt subţiri, colorate verde masliniu, cu striaţii longitudinale pe ambele feţe. "Omer Morobe" este o varietate horticolă cultivată pentru minunatele sale frunze roz, striate.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Guzmania
4.6 din 5 bazat pe 39 voturi şi 3 păreri.


 • Tautu Gabriela
  Clasificare: 5 din 5 Guzmania
  Rog enorm ajutati-ma!
  Am primit de ziua mea o speciala floare (anul acesta pe 8 noiembrei de Mihail si Gavriil), o guzmania deosebita, am udat-o, i-am pus apa in tavita, insa aceasta a inceput sa se usuce si frunzele verzi au capatat o culoare usor bruna, uscand-se si acestea. Sotul meu a rupt rozeta de sus a florii, am observat ca aceasta a si putezit putin in mijloc, nu vreau s-o pierd. Ma gandesc ca totusi e calcaroasa apa, fierb apa si o racesc inate de a o uda. Rog enorm spuneti-mi poate fi salvata, mi-e tare draga si nu vreau s-o pierd!
  Va multumesc din tot sufletul pentru tot sprijunul acordat.
  Cu deosebita stima, Gabriela Tautu
  Postat pe


 • Papp Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Guzmania
  Problema nu e apa calcaroasă ci prea multă apă. Este foarte important ca între două udări să se lase pământul să se zvânte. Nici odată nu e voie să băltească apa în tăviţă, pentru că pământul va fi imbibat cu apă, şi rădăcinile nu mai respiră. Din acest moment începe să putrezească. Planta mamă va rămâne verde o perioadă, dar altă floare nu va mai aduce în schimb va da puiuţi pe lângă. Acei puiuţi când ajung suficient de mari se pot planta separat şi în funcţie de varietatea pe care o aveţi, vor aduce floare după 1-3 ani.

  Mult succes!
  Echipa Flora Express.
  www.flora-express.ro - Postat pe


 • Amalia Ionescu
  Clasificare: 5 din 5 Guzmania
  buna ziua,
  eu am urmatoarea problema cu guzmania mea: am transplantat puii cand erau suficient de mari, dar deja sunt 10 luni de la transplantare si nu observ nicio modificare, nici cromatic si nici de dimensiune. ce se intampla? frunzele sunt foarte rigide si verzi, dar par uscate cand le ating. au murit oare? va multumesc!
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (781.26KB)
Necesită Adobe® Reader®