Sitemap Site Map

Gynura

Ginura
Gynura - Ginura

Gynura este un gen de circa 50 de specii permanent verzi, originare din regiunile tropicale ale Africii şi Asiei. Sunt apreciate pentru frumuseţea frunzelor, moi şi catifelate, acoperite de un puf purpuriu, care conferă întregii plante o culoare violet cu atât mai intensă cu cât planta este mai tânără. În general sunt plante mici şi ramificate, cu tulpini "târâtoare", adecvate pentru cultivarea în coşuleţe suspendate. Înfloreşte primăvara, având flori portocalii nesemnificative, care se pot extirpa chiar înainte de a se ofili, pentru că nu sunt estetice şi au un miros neplăcut.

Cultivare


Gynura trebuie replantată primăvara, la fiecare 2 ani, folosind un amestec format din părţi egale de pământ fertil, turbă, pământ din frunze bine descompuse şi nisip dens. Întotdeauna în acest anotimp trebuie să scurtaţi ramurile înainte de intrarea plantei în repaus vegetal, mai ales dacă aceasta a dobândit un aspect dezordonat. Din aprilie până în septembrie udaţi-o abundent. Vara, când este foarte cald, stropiţi apă asupra plantei; faceţi această operaţie în primele ore ale dimineţii, nu în plin soare. Administraţi îngrăşăminte lichide la fiecare 3-4 săptămâni. Temperatura adecvată este între 18 şi 21 °C, iar pentru a obţine un frunziş frumos trebuie să aşezaţi planta în plină lumină. Toamna şi iarna planta nu creşte şi de aceea trebuie să o udaţi moderat.

Reproducere


Se multiplică prin butaşi prelevaţi din vârfurile tulpinilor în luna aprilie. Trebuie să fie lungi de 8-12 cm şi plantaţi într-un amestec de turbă şi nisip; menţineţi-i umezi, la 18-21 °C. Dacă nu utilizaţi o lădiţă pentru înmulţire, acoperiţi ghiveciul cu plastic transparent, dar fiţi atenţi ca butaşii să nu vină în contact cu acesta. Transplantaţi-i în ghivece după 2-3 săptămâni.

Pericole şi precauţii


Frunzele se pot închide la culoare dacă planta a fost lăsată prea mult timp fără apă; stropiţi-o în primele ore ale dimineţii deoarece la căldură picăturile de apă formează pete maron, lipicioase. Dacă frunzele îşi pierd reflexele roşii-vii, înseamnă că lumina este insuficientă.

Specii


Gynura aurantiaca ajunge la un metru înălţime şi la 45 cm diametru. Tulpinile iniţial verticale (care cu timpul au tendinţa de a atârna) sunt catifelate, prezentând un puf viu colorat purpuriu. Gynura bicolor are frunze lungi de 15 cm, verzi albăstrui, acoperite de un puf purpuriu pe faţa superioară şi roşu închis pe cea inferioară. Ambele sunt originare din Indonezia. Gynura sarmentosa se distinge prin tulpinile lungi şi târâtoare, cu aspect extins; originară din India şi vestul Africii, are frunze cărnoase, verde închis, uşor dinţate.Gynura
4.8 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (766.33KB)
Necesită Adobe® Reader®