Sitemap Site Map

Haemanthus

Hemantus
Haemanthus - Hemantus

Haemanthus este un gen care cuprinde 20 de plante bulboase originare din Africa de Sud, foarte apreciate pentru florile lor splendide, remarcabile, reunite în inflorescenţe în formă de calotă sau umbelă, lungi de câţiva centimetrii şi uneori înconjurate de bractee mari cu aspect atrăgător. În funcţie de specie, inflorescenţele variază din punctul de vedere al dimensiunilor şi culorilor, de la alb-verzui la stacojiu închis. Unele specii au frunze căzătoare, altele sunt permanent verzi; frunzele sunt lungi şi groase.

Cultivare


Plantele genului Haemanthus se transvazează numai când rădăcinile apar la suprafaţa pământului sau când bulbii sunt prea aproape de marginile ghiveciului. Primăvara şi vara menţineţi o temperatură de 15-18 °C şi în orice caz mai mică de 24 °C; expuneţi planta la lumină bună astfel încât să poată primi zilnic puţin soare. Udaţi-o moderat, iar la fiecare 2-3 săptămâni adăugaţi în apă un îngrăşământ lichid. Bacele colorate stacojiu intens care se formează după încheierea perioadei de înflorire trebuie îndepărtate imediat ce se usucă, prin tăierea tulpinilor de la bază. Toamna şi iarna necesită o temperatură de minimum 10 °C; udaţi-o atât cât să evitaţi uscarea pământului; începând din luna februarie menţineţi compostul uşor umed şi udaţi planta mai abundent atunci când apar primele vlăstare.

Reproducere


În general se înmulţesc prelevând lăstarii bazali pe care îi replantaţi în ghivece diferite. În timpul primelor săptămâni udaţi-i moderat, apoi trataţi-i ca şi pe plantele adulte. Le sunt necesari circa 2 ani tinerelor vlăstare ca să poată înflori. Unele specii (Haemanthus coccineus şi Haemanthus katherinae) nu produc cu uşurinţă vlăstare bazale, motiv pentru care se reproduc prin seminţe. Prelevaţi bacele mature şi introduceţi-le în amestecul din ghiveci, dar fără a le acoperi cu pământ; menţineţi o temperatură constantă de 18-21 °C şi nu le expuneţi direct la soare. Menţineţi pământul umed, iar când încep să se dezvolte frunzele transferaţi plăntuţele în ghivece diferite. în martie puteţi planta bulbii, folosind un pământ fertil; introduceţi-i în pământ până la nivelul "colului"; doar vârful trebuie să iasă la suprafaţă.

Pericole şi precauţii


Dacă pământul a rămas prea mult timp uscat frunzele atârnă şi îşi pierd vigoarea, iar florile apar cu greutate. Apa în exces, stagnantă, determină putrezirea bulbilor.

Specii


Specie permanent verde, Haemanthus albiflos are frunze groase, cărnoase, verde închis; din toamnă până iarna apar pe tulpinile groase inflorescenţe cu poziţie verticală şi aspect de umbelă, constituite din numeroase floricele albe. În august-septembrie Haemanthus coccineus produce inflorescenţe în formă de umbelă constituite din mici flori roz înconjurate de bractee atrăgătoare, colorate roşu închis; frunzele se dezvoltă complet doar după ofilirea florilor. Haemanthus katherinae este o specie cu frunze căzătoare; tulpinile sunt cărnoase, lungi de până la 60 cm şi poartă frunze verzi, cărnoase; în iulie apar inflorescenţe sferice, roşii-portocalii.Haemanthus
4.6 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.18KB)
Necesită Adobe® Reader®