Sitemap Site Map

Hippeastrum

Crin asiatic
Hippeastrum - Crin asiatic

Hippeastrum este un gen format din circa 80 de specii bulboase, originare din America Centrală şi de Sud, adesea confundate cu plante asemănătoare aparţinând genului Amaryllis (plante bulboase splendide originare însă din Africa de Sud). Horticultorii au creat numeroşi hibrizi care produc primăvara flori enorme în formă de trompetă, colorate variabil de la alb la roz stacojiu, de la roşu închis la portocaliu, adesea cu striaţii albe. Fiecare bulb produce unul sau câteodată doi pedunculi florali concavi, la capătul cărora sunt inserate florile, în grup de 2-4; acestea persistă aproximativ o lună, după care se ofilesc, iar pedunculul floral corespunzător se usucă. În schimb, frunzele continuă să crească şi să producă elemente nutritive de rezervă pentru bulb; sunt în formă de panglică, arcuite şi colorate verde intens.

Cultivare


Bulbii suficient de bine dezvoltaţi se pot replanta la fiecare 3-4 ani, în luna august, folosind un pământ pentru ghiveci şi un sistem de drenaj eficace pe fundul acestuia. Plantaţi bulbii în ghivece de 15 cm, lăsându-le la suprafaţa pământului vârfurile bulbilor şi menţineţi pământul uşor ud. Aşezaţi ghivecele într-un mediu cald şi întunecat timp de câteva zile, până când apar mugurii pedunculilor florali, apoi transferaţi-le într-un loc unde pot primi lumina soarelui timp de câteva ore pe zi. Udaţi mai mult plăntuţele, nelăsând pământul să se usuce complet între aceste operaţii şi menţineţi temperatura ideală de circa 18 °C, dar în orice caz nu mai mare. În timpul perioadei de înflorire şi după aceea, adăugaţi la fiecare 2 săptămâni un îngrăşământ lichid în apa cu care udaţi planta. La începutul primăverii udaţi plantele pentru a favoriza reluarea activităţii vegetale. Pentru a reînflori, bulbii au nevoie de o perioadă de repaus toamna şi iarna. De aceea, udaţi plantele din ce în ce mai puţin şi reduceţi administrarea îngrăşămintelor, pentru ca în final să suspendaţi aceste două operaţii; îndepărtaţi frunzele atunci când se usucă, dar menţineţi bulbul în ghiveciul respectiv, într-un loc cald şi iluminat.

Reproducere


Tehnica cea mai rapidă este desfacerea, în timpul perioadei de repaus, a micuţilor bulbi care se dezvoltă alături de cel principal; separaţi-i de planta-mamă împreună cu rădăcinile care le corespund şi după 2-3 ani vor înflori. Primăvara puteţi face însămânţarea, acoperind puţin seminţele cu un strat de pământ şi nisip grosier în părţi egele; acoperiţi tava care conţine seminţele cu o pungă de plastic, protejaţi-o de lumina puternică şi menţineţi o temperatură de circa 21 °C. Când sunt suficient de mari, transferaţi plăntuţele în ghivece mici, de 7 cm. Plantele tinere nu trebuie să aibă perioade de repaus; cresc continuu până când ating dimensiunile adecvate pentru a înflori, lucru care de regulă se întâmplă după 3-5 ani.

Pericole şi precauţii


Dacă înfloreşte puţin şi cu dificultate înseamnă să aţi udat-o puţin şi nu i-aţi administrat îngrăşăminte suficiente în anotimpul anterior; amintiţi-vă să o udaţi şi să-i administraţi îngrăşăminte cu regularitate după ce înfloreşte şi să expuneţi frunzele la lumină intensă. În timpul perioadei de repaus vegetal opriţi aproape de tot udarea plantei, pentru a nu risca să determinaţi putrezirea bulbilor.

Specii şi varietăţi horticole


Originar din Indiile Occidentale, Hippeastrum puniceum (sin. Hippeastrum equestre) are un peduncul floral înalt de 60 cm cu 2-3 flori în formă de trompetă, mari, colorate alb-trandafiriu cu puncte roşii. Hippeastrum rutilum este mai mic decât celelalte varietăţi: într-adevar, este înalt de circa 30 cm şi prezintă flori roşii uşor nuanţate de verde; este originară din sudul Braziliei. Hippeastrum vittatum are flori albe cu striaţii purpurii, late de până la 15 cm şi este adesea confundată cu Amaryllis belladonna. Are multe varietăţi care derivă din ea: "Red Lion" prezintă imense flori roşii; "White Lady" are flori albe cu nuanţe verzi în interior; "Picotee" are flori albe cu conturul roz; "Minerva" are flori roşii cu centrul alb. Aceste ultime două varietăţi horticole înfloresc iarna.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Hippeastrum
4.5 din 5 bazat pe 10 voturi şi 3 păreri.


 • Popa Lucian
  Clasificare: 5 din 5 Hippeastrum
  Am mai multi crini care de ceva timp nu vor sa mai infloreasca. Anul trecut am cumparat unii care aveau boboci, au inflorit, iar anul asta nu au vrut de loc. Le-au crescut doar frunzele si au crescut nu gluma!!! Folosesc ingrasamant de flori o data la doua saptamani. Insa e adevarat ca nu prea au lumina prea multa. Ce e de facut?
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Hippeastrum
  Cele mai multe soiuri de crini au bulbi care înfloresc intr-un ciclu de 3 ani. Adică dacă anul acesta a avut flori în următorii doi ani ori aduc un boboc sau doi, ori nu fac deloc floare. E posibil să se fi divizat deja rădăcina mama şi acei mici bulbi care s-au format din ea ajung la maturitate în aprox 3 ani.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Grigorescu Anda
  Clasificare: 5 din 5 Hippeastrum
  Buna ziua,

  Am cumparat in vara trecuta o Hippeastrum rosie. Avea 2 tije lungi fiecare cu floarea sa inflorite amandoua. Spre iarna a inceput sa se usuce tijele si sa cada florile. In iarna am pus-o la repaus in casa la temperatura de 20 grade. Nu am mai udat-o iarna. Acum am pus ghiveciul la lumina pe pervaz. Cum procedez pentru a-i creste din nou tijele si sa infloreasca?

  Multumesc
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.16KB)
Necesită Adobe® Reader®