Sitemap Site Map

Hoffmannia

Hofmania
Hoffmannia - Hofmania

Aceste plante, originare din regiunile tropicale ale Americii de Sud, nu sunt foarte des întâlnite în apartament; se cultivă pentru frunzele lor remarcabile, încreţite, cu nervuri evidente, adesea împestriţate în diverse culori, uneori cu tonuri irizate (prezintă culorile curcubeului). Sunt adecvate pentru a forma aranjamente florale cu plante de apartament care au frunze verzi, determinând un contrast plăcut şi conferind întregului un colorit cu efect deosebit.

Cultivare


Dacă rădăcinile au ocupat întregul ghiveci, primăvara transferaţi plantele într-unul mai încăpător; în caz contrar, limitaţi-vă la înlocuirea unui strat superficial din vechiul pământ cu unul proaspăt, fertil. În timpul perioadei de activitate vegetală udaţi planta astfel încât să menţineţi pământul permanent umed, fără a permite să se strângă apă în suportul de sub ghiveci. Primăvara şi vara administraţi lunar un îngrăşământ lichid echilibrat adăugat în apa cu care udaţi planta; toamna şi iarna udaţi-o cu reţinere. Aşezaţi plantele în penumbră şi menţineţi-le la o temperatură de 15-24 °C, în orice caz nu mai mică de 13 °C; dacă iarna planta îşi pierde frunzele, la sosirea primăverii scurtaţi tulpina principală, stimulând astfel dezvoltarea noilor frunze.

Reproducere


Plantele se pot reproduce primăvara-vara prin intermediul butaşilor din tulpină: îndepărtaţi frunzele situate cel mai bazal şi eventual trataţi suprafaţa tăieturii cu hormoni rizogeni, apoi plantaţi butaşii într-un amestec pentru ghiveci pe bază de turbă şi nisip. Aşezaţi ghiveciul la adăpost de lumina solară, menţinând pământul constant umed până când butaşii prind rădăcini. Dacă planta şi-a pierdut frunzele bazale şi a crescut dezordonat o mai puteţi înmulţi şi prin marcotaj.

Pericole şi precauţii


Nu expuneţi plantele direct la lumina soarelui pentru a evita producerea de arsuri pe frunze şi menţineţi o umiditate corespunzătoare, condiţie indispensabilă pentru ca frunzele să nu se veştejească şi să cadă.

Specii şi varietăţi horticole


Hoffmannia ghiesbreghtii, originară din Mexic, este o specie decorativă verticală, cu tulpini paralelipipedice, înalte de circa un metru şi frunze lanceolate, atrăgătoare, uşor catifelate, colorate verde-bronz, cu zone argintii sau trandafirii între nervuri. Faţa inferioară a frunzelor este roşie-roz. Varietatea "Variegata" prezintă frunze cu pete neregulate împestriţate, în tonuri foarte variate de bronz, crem, roz şi roşu. Specia Hoffmannia refulgens provine din regiunea mexicană Chiapas; este mult mai joasă şi compactă, ajungând la înălţimea maximă de 40 cm. Splendidele sale frunze catifelate, ovoidale, colorate cărămiziu cu reflexe metalice irizate, au nervuri clare, foarte uşor vizibile şi margini roşii; faţa inferioară este roşie-culoarea vinului. Este o plantă foarte decorativă.Hoffmannia
5.0 din 5 bazat pe 1 vot

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (758.06KB)
Necesită Adobe® Reader®