Sitemap Site Map

Howea

Hovea
Howea - Hovea

Aceste plante au un frunziş atractiv şi avantajul de a fi uşor de îngrijit; se adaptează oriunde ar fi aşezate, dar preferă lumina intensă şi câteva ore de soare zilnic. Singurele două specii sunt: Howea forsteriana şi Howea belmoreana (cunoscute sub numele de kentia). Aceste două specii diferă doar prin modul de dezvoltare, ca aspect fiind foarte asemănătoare; au un singur trunchi cu frunze verde închis, subîmpărţite la capăt în foliole lungi de peste 60 cm şi late de 4 cm; ambele cresc lent şi necesită câţiva ani pentru a atinge dimensiuni mari.

Cultivare


Replantaţi-o primăvara, la fiecare 2-3 ani, într-un ghiveci puţin mai încăpător evitând să afectaţi rădăcinile; folosiţi un pământ pentru flori cu adaos de turbă şi nisip pentru a-l face mai poros şi mai uşor; ghivecele trebuie să aibă găuri pentru drenaj. Primăvara şi vara menţineţi o temperatură de 21 - 24 °C, udaţi frecvent planta împiedicând însă stagnarea apei şi adăugaţi la fiecare 15 zile un îngrăşământ lichid în apa cu care udaţi. Când este cald stropiţi-o regulat cu apă călduţă. Toamna şi iarna temperatura nu trebuie să scadă sub 15 °C; În această perioadă menţineţi pământul umed udând planta la fiecare 1-2 săptămâni şi stropind-o o dată pe săptămână; dacă temperatura scade, asiguraţi-i un ambient uscat. Pentru a menţine frunzele sănătoase şi lucioase expuneţi plantele în locul cel mai luminos posibil, dar nu la soare, aerisit, dar lipsit de curenţi de aer.

Reproducere


Howea se înmulţeşte prin însămânţare. De la sfârşitul lui februarie până la începutul lui aprilie, plantaţi seminţele într-un pământ pentru ghiveci adecvat pentru replantare la care se adăugă puţin nisip. Menţineţi pământul umed şi o temperatură constantă de 27 - 30 °C (este utilă o lădiţă, evitând expunerea directă la soare. Când apar frunzele deschideţi lădiţa: transvazaţi plăntuţele când sunt suficient de mari, pentru a putea fi manevrate.

Pericole


Excesul sau carenţa de apă precum şi curenţii de aer pot înnegri frunzele. Dacă nu apar vlăstare noi în perioada de activitate vegetală planta fie necesită replantarea, fie nu a primit suficient îngrăşământ.

Specii


Howea belmoreana este un palmier oarecum vertical care poate ajunge la 3 m înălţime. Frunzişul este dens şi compus din frunze înguste şi arcuite; tulpinile sunt colorate în nuanţe de roşcat şi, cu trecerea timpului, se transformă într-un scurt trunchi. Produce rar flori şi fructe, în mediul său natural, Howea forsteriana poate ajunge la 15 m înălţime, dar în casă nu depăşeşte 3 m. Are tulpini lungi de circa 90 cm, care reprezintă "suportul" frunzelor arcuite formate din foliole scorţoase, situate faţă în faţă două câte două, verzi, lucioase. Tulpinile se arcuiesc înspre exterior putând deveni chiar orizontale. Plantele cultivate în casă nu produc flori şi fructe.Howea
4.5 din 5 bazat pe 12 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (777.2KB)
Necesită Adobe® Reader®