Sitemap Site Map

Hoya

Floare de ceară
Hoya - Floare de ceară

În marea lor majoritate, speciile din genul Hoya sunt plante căţărătoare, plante tip arbust cu aspect de tufă sau plante târâtoare, originare din cele mai calde regiuni ale Asiei şi Australiei. Se cultivă cu uşurinţă, iar vara produc flori în formă de stea, ceroase, foarte atractive, care persistă întregul anotimp. Au frunze poziţionate simetric, două câte două, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascuţite, colorate verde închis şi flori albe, parfumate care sunt grupate câte 8-10 sub formă de umbele. Unele specii sunt plante căţărătoare cu dezvoltare rapidă, cu tulpini robuste care depăşesc chiar 4,5 m lungime şi trebuie să fie sprijinite de suporturi.

Cultivare


Primăvara transvazaţi planta dacă a crescut prea rapid, folosind pământ de pădure amestecat cu scoarţă fărâmiţată şi mangal; chiar şi vara expuneţi planta la lumină indirectă intensă şi la o temperatură care să nu depăşească 24-27 °C. Udaţi-o regulat, fără a lăsa niciodată pământul uscat; când este foarte cald stropiţi-o săptămânal sau zilnic în funcţie de temperatură şi aşezaţi-o într-un loc aerisit. Din aprilie până în septembrie administraţi un îngrăşământ lichid diluat cu apă. Toamna şi iarna aşezaţi planta în plină lumină, dar la adăpost de acţiunea directă a soarelui; temperatura nu trebuie să scadă sub 10 °C; udaţi planta doar când pământul pare uscat şi stropiţi-o cu apă la fiecare 2 săptămâni. La sfârşitul perioadei de înflorire tăiaţi ramurile prea lungi şi dezordonate.

Reproducere


Însămânţarea se efectuează în martie-aprilie într-un pământ pe bază de turbă, ud, aşezat într-o lădiţă, la o temperatură de 24 °C şi la umbră. Lăsaţi descoperite plăntuţele şi, în momentul în care este posibil să le manevraţi, transferaţi-le în mici ghivece diferite. Puteţi preleva butaşi în luna iunie, tăind o tulpină imediat sub punctul de inserţie al unei frunze; introduceţi apoi zona tăiată într-o pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi butaşii într-o lădiţă, folosind un amestec de pământ pentru ghiveci şi nisip grosier în părţi egale; menţineţi lădiţa la 24 °C. După 6-8 săptămâni butaşii produc noi vlăstare, iar planta începe să fie tratată ca una adultă. Primăvara şi vara puteţi reproduce planta îndoind şi introducând apoi în pământ ramurile lungi lipsite de flori.

Pericole şi precauţii


Excesul de apă îngălbeneşte frunzele; lăsaţi pământul să se zvânte şi udaţi-l mai puţin; dacă udaţi planta insuficient frunzele se veştejesc sau cad; administraţi în această situaţie mai multă apă, mai ales vara; dacă planta este expusă la soare, frunzele pot suferi arsuri; evitaţi soarele, dar nu şi lumina.

Specii şi varietăţi horticole


Hoya bella (sin. Hoya lanceolata subsp. bella) este originară din regiunile cuprinse între Himalaya şi nordul Birmaniei. Poate fi crescută pe suporturi sau în coşuleţe suspendate, profitând de aspectul său "căzător". Tulpinile sunt subţiri şi vara produc mici flori ceroase cu centrul roşu, reunite sub formă de umbele convexe; frunzele sunt ovale şi ascuţite, late de 1-1,5 cm şi lungi de 2,5 cm, colorate verde-opac. Hoya carnosa este o plantă căţărătoare, originară din China şi din sudul Indiei, care are frunze late de 2,5 cm şi lungi de 7 cm, groase, colorate verde închis; din mai până în septembrie produc flori parfumate albicioase-roz, cu centrul roşu, grupate în ciorchini formaţi din peste 30 de flori. "Variegata" are frunze verzi cu motive galbene-crem sau roz de-a lungul marginilor; "Exotica" are frunze verde deschis şi închis cu centrul pătat cu galben intens şi roz; "Compacta" este o varietate horticolă tip tufă, cu frunze mici încreţite. Originară din Malaezia, Hoya multiflora este o plantă fie căţărătoare, fie compactă în formă de tufă; are frunze verde închis, scorţoase, alungit-lanceolate; florile sunt reunite circa 25 într-un ciorchine şi sunt colorate galben-pai cu centrul brun. Hoya purpureo-fusca este căţărătoare cu creştere rapidă, originară din Malaezia şi Indonezia; are frunze asemănătoare celor de Hoya carnosa, dar mai lungi şi cu pete neregulate, colorate argintiu; prezintă flori maron sau purpurii cu conturul alb şi centrul roz-alb.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Hoya
4.8 din 5 bazat pe 30 voturi şi 15 păreri.


 • Danciulescu Mariana
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  VREAU SA CUMPAR O FLOARE HOYA
  Postat pe


 • Moraru Cristina
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  VA POT DA EU O FLOARE HOYA
  Postat pe


 • Moraru Cristina
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  Am eu plante hoya,diverse specii
  Postat pe


 • Focsaneanu Lorena
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  Si eu vreau sa cumpar o floare Hoya...stiti cumva de unde pot cumpara din brasov?
  Postat pe


 • Paula Georgeta Patrascu
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  Va rog cumpar si eu hoya. Iubesc florile foarte mult si imi doresc aceasta floare
  Postat pe


 • Chitacu Cristian
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  Buna ziua
  vreau si eu o planta hoya
  astept un mesaj de la cine vrea sa vanda
  o zi buna
  Postat pe


 • Mariana Romocea
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  daca cineva are de vinzare plante hoya , doresc sa cumpar
  astept raspunsul vostru
  Postat pe


 • Cristina Hususan
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  Buna ziua as vrea si eu o floare de la cineva care vrea sa vinda daca se poate scrietimi pe adresa de mes crinutzadragutza20 ,multumesc si o zi frumoasa
  Postat pe


 • Paula Patrascu
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  Va rog vreau si eu o planta de hoya va rog din suflet
  Postat pe


 • Paula Patrascu
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  astep de mult timp am cautat peste tot va rog vreau si eu o floare hoya
  Postat pe


 • Boboc Lidia
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  buna si eu as dori acest soi de planta si daca are cineva chiar m-ar interesa ,
  multumesc anticipat .
  si daca se gaseste pe piata la ce pret este sau daca are cineva de vanzare cat costa ?
  multumesc
  Postat pe


 • Mirela Ciuleanu
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  cine vrea pui dehoya prinsi am eu de vanzare
  Postat pe


 • Petruta Codreanu
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  doresc sa cumpar o floare hoya alba
  Postat pe


 • Alina Fr
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  Buna seara, puteti sa-mi spuneti va rog de unde pot cumpara o floare Hoia? Sunt din Bucuresti, multumesc anticipat
  Postat pe


 • Domide Marina Maria
  Clasificare: 5 din 5 Hoya
  as dori o floare hoya sa u 2 pui de floare hoya tel 0758931119 bistrita
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (763.37KB)
Necesită Adobe® Reader®