Sitemap Site Map

Hyacinthus

Zambilă
Hyacinthus - Zambilă

Zambilele sunt plante bulboase extrem de apreciate şi foarte cultivate pentru încântătoarele lor flori parfumate care înfloresc primăvara şi au minunate culori pastelate. În comerţ există şi bulbi care, cultivaţi forţat, înfloresc în ultimele zile de iarnă.

Cultivare


Bulbii care nu au fost "forţaţi" înfloresc primăvara, iar cei "forţaţi" iarna. În casă se pot cultiva ambele tipuri, dar plantate în ghiveci înfloresc doar o singură dată şi de aceea trebuie cumpărate altele noi în fiecare an. După încheierea perioadei de înflorire nu aruncaţi bulbii, ci plantaţi-i în loc descoperit, la adâncimea de 15 cm; pot înflori anul următor. Plantaţi forţat bulbii în septembrie: vor înflori în preajma Crăciunului; cei "neforţaţi" se plantează în ianuarie şi vor înflori primăvara. Aşezaţi un strat de pământ pe fundul unui castron, iar deasupra lui bulbii: aşezaţi-i la mică distanţă unii de alţii, aproape să se atingă; umpleţi spaţiile goale cu pământ astfel încât la suprafaţa acestuia să apară doar vârfurile bulbilor. Aşezaţi castronul la întuneric, într-un loc răcoros şi umed, acoperit cu un strat de turbă gros de 15 cm (puteţi să-l îngropaţi în grădină sau să-l puneţi într-o cutie plină cu turbă). Când vârfurile frunzelor încep să se ivească din stratul de turbă, transferaţi castronul într-un loc luminos, la circa 10 °C, crescând treptat temperatura până la maximum 18 °C. Aşezaţi bulbii în ghiveci şi udaţi-i regulat. Puteţi să aşezaţi bulbii şi la gura unor vase de sticlă adecvate, umplute cu apă; partea inferioară a bulbilor trebuie permanent să atingă uşor suprafaţa apei.

Reproducere


Zambilele cultivate sunt toate hibrizi sterili; chiar dacă s-ar obţine prin însămânţare plante mature, acestea ar fi diferite de cele originare. De aceea se multiplică exclusiv pe cale vegetativă, separând bulbii, care se dezvoltă în jurul celui principal şi replantându-i separat vara, în timpul perioadei de repaus.

Pericole şi precauţii


Dacă o udaţi excesiv, mai ales în perioada de repaus, bulbul mucegăieşte sau putrezeşte. Când sunt extraşi din pământ pentru replantare, presăraţi asupra bulbilor o pulbere anticriptogamică, mai ales dacă au fost uşor bruscaţi (loviţi); dacă observaţi pe bulbi acarieni sau larve de muşte, întroduceţi-i în apă caldă la 45 °C timp de o oră înainte de a-i planta.

Specii şi varietăţi horticole


Originară din centrul-sudul Turciei, Siria şi Liban, Hyacinthus orientalis a dat naştere la numeroase varietăţi hibride numite "zambile olandaze" existente într-o gamă largă de culori: alb, galben, roz, albastru-culoarea nalbei, bleu; pedunculii florali scurţi de numai 5-10 cm poartă inflorescenţe tip racem lungi de 10-15 cm. Varietatea "City of Haarlem" are flori galbene; "Delft Blue" are flori albastru-pal; "Jan Bos" are flori colorate roşu-viu. Hyacinthus romanus (sin. Bellevalia romana) este o specie cu flori puţin mai mici, albe, cu "stropi" verzi sau maron, reunite în raceme conice.

« Hoya
Hoya
Hypoestes »
HypoestesHyacinthus
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (755.58KB)
Necesită Adobe® Reader®