Sitemap Site Map

Hypoestes

Hipoestes
Hypoestes - Hipoestes

Plantele din genul Hypoestes sunt mici tufe apreciate mai presus de toate pentru frumuseţea şi valoarea decorativă a frunzelor care sunt pătate în diferite nuanţe de la roz pal la cărămiziu. Cea mai adecvată pentru interioare este Hypoestes sanguinolenta, specie originară din Madagascar.

Cultivare


În fiecare an, la începutul primăverii, replantaţi-o într-un pământ fertil dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul. Vara, planta suportă temperaturi chiar mai mari de 21 °C cu condiţia să o udaţi adecvat; aşezaţi ghiveciul într-un castron cu pietriş ud şi stropiţi zilnic planta cu apă. La fiecare 3 săptămâni administraţi-i un îngrăşământ lichid diluat. Aşezaţi planta la lumină bună, dar nu direct la soare, iar dacă apar florile îndepărtaţi-le imediat, deoarece captează substanţele nutritive în detrimentul frunzelor. Tăiaţi periodic vârfurile vegetative dacă doriţi ca planta să fie mai mică şi mai compactă. Toamna şi iarna planta trebuie protejată de frig şi de curenţii de aer; temperatura nu trebuie să scadă sub 15 °C. Nu lăsaţi pământul să se usuce şi stropiţi periodic apă asupra plantei.

Reproducere


Primăvara şi vara prelevaţi butaşi de 8 cm din vârfurile tulpinilor şi plantaţi-i într-un pământ amestecat cu puţin nisip grosier; aşezaţi butaşii într-o lădiţă pentru multiplicare pe care o veţi ţine la umbră şi la o temperatură constantă de 21-24 °C. Menţineţi pământul umed, dar nu îmbibat.

Pericole şi precauţii


Atenţie la lumină: dacă aceasta este insuficientă, frunzele se decolorează. Frigul, apa în exces sau insuficientă determină vestejirea progresivă a frunzelor. În prezenţa coşenilei făinoase sau brune folosiţi o periuţă înmuiată în alcool denaturat şi trataţi planta cu produşi sistemici potriviţi; dacă pe frunze apar semne care indică prezenţa ciupercii oidium, trataţi-le în timp util cu un produs anticriptogamic specific. În cazul în care procuraţi planta preferaţi plantele tinere şi de mici dimensiuni; acestea suportă mai bine schimbarea condiţiilor ambientale şi se adaptează mai rapid la noua situaţie.

Specii şi varietăţi horticole


Originară din Natal, Hypoestes aristata (sin. Hypoestes antennifera) este caracterizată prin poziţia verticală; are formă rotunjită, iar în casă creşte până la un metru înălţime; frunzele sunt ovale şi amplasate de-a lungul tulpinilor; vara produce flori frumoase. Hypoestes sanguinolenta (sin. Hypoestes phyllostachia, Hypoestes rotundifolia) este o tufă cu creştere lentă, uşor aplecată; în apartament creşte până la 60 cm înălţime; frunzele sunt moi, colorate verde închis cu pete roz. Varietatea "Pink Splash" are numeroase pete, mai puţin evidente şi colorate roz-pal. Hypoestes taeniata este asemănătoare speciei aristata, dar are frunzele complet verzi şi flori roz închis.Hypoestes
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (750.15KB)
Necesită Adobe® Reader®