Sitemap Site Map

Jasminum

Iasomia
Jasminum - Iasomia

Iasomia aparţine genului Jasminum care cuprinde circa 200 de specii de arbuşti şi plante căţărătoare permanent verzi, care înfloresc iarna sau primăvara. Unele specii sunt foarte graţioase şi delicate, fiind de aceea adecvate pentru a fi cultivate în apartament, în timp ce altele sunt sălbatice şi se cultivă în loc descoperit.

Cultivare


Speciile care înfloresc iarna se replantează primăvara, iar cele care înfloresc primăvara se replantează în septembrie. După replantare este bine să ajustaţi lungimea tulpinilor şi ramurilor pentru a menţine forma plantei; în afară de asta, trebuie să folosiţi suporturi cum ar fi prăjini, spaliere sau cercuri metalice. Primăvara şi vara expuneţi planta la lumină, dar nu direct la soare şi menţineţi pământul permanent umed; administraţi îngrăşăminte la fiecare 2 săptămâni. Temperatura ar trebui să fie în jurul a 18 °C. Toamna şi iarna temperatura trebuie să rămână între 10 °C şi 13 °C pentru iasomiile care înfloresc iarna şi în jur de 15 °C pentru cele care înfloresc primăvara. Aşezaţi planta într-un loc luminos, departe de curenţii de aer. Menţineţi compostul uşor umed şi administraţi la fiecare 2 săptămâni un îngrăşământ lichid diluat în apă, folosind jumătate din doza indicată pe ambalaj.

Reproducere


Butaşii se prelevă în perioade diferite: primăvara în cazul iasomiilor care înfloresc iarna şi în octombrie în cazul celor care înfloresc primăvara. Tăiaţi extremităţile vlăstarelor la 10-15 cm, îndepărtaţi frunzele situate cel mai bazai şi trataţi suprafaţa tăiată cu o pulbere de hormoni rizogeni. Plantaţi butaşii într-un pământ pentru ghiveci amestecat cu nisip grosier şi menţineţi o temperatură de 18-21 °C; udaţi regulat pământul.

Pericole


Carenţa sau excesul de apă sunt semnalate de prezenţa frunzelor veştejite şi zbârcite. Expunerea directă la soare determină închiderea la culoare şi căderea bobocilor florali; aşezaţi planta într-un loc mai umbros; fiţi atenţi şi la temperatură: când este prea ridicată poate compromite înflorirea; dacă păduchele verde se dispune în colonii pe vârfurile tulpinilor, stropiţi planta cu un insecticid pe bază de pojamiţă.

Specii


Jasminum mesnyi (sin. Jasminum primulinum) este o specie căţărătoare permanent verde, înaltă chiar de 2,5 m, care înfloreşte primăvara-vara; are flori galbene, late de 5 cm, neparfumate, adesea cu petale duble. Jasminum officinale este o plantă căţărătoare, deciduală sau semideciduală, care creşte în mod natural în Caucaz, Himalaya şi vestul Chinei. Are frunze compuse din 5-9 foliole eliptice şi flori extrem de parfumate, albe, reunite în cime umbeliforme situate pe vârfurile ramurilor, înfloreşte de primăvară până toamna. Jasminum polyanthum este o plantă permanent verde, căţărătoare, originară din China; creşte rapid şi poate ajunge la 2,5 m înălţime; florile albe şi parfumate, late de 2,5 cm, apar iarna şi sunt reunite în ciorchini mari. Originară din Tailanda, Jasminum rex este o specie căţărătoare permanent verde, oarecum rară; înfloreşte iarna şi are flori albe, mari, late de 5 cm, grupate în inflorescenţe cimoase.Jasminum
4.5 din 5 bazat pe 13 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (776.54KB)
Necesită Adobe® Reader®