Sitemap Site Map

Hedera

Iedera
Hedera - Iedera

Aceste plante decorative căţărătoare, permanent verzi, cresc rapid şi pot fi foarte longevive. Genul Hedera nu cuprinde multe specii, însă acestea au dat naştere la nenumărate varietăţi cu frunze diferite ca forme şi dimensiuni: de la frunze romboide minuscule la frunze mari în formă de stea, cu vârfurile alungite; chiar şi culoarea variază de la verde la auriu, argintiu, galben, crem şi gri. Tulpinile produc rădăcini aeriene care aderă la suprafeţe aspre, permiţând plantei să se dezvolte rapid de-a lungul pereţilor sau gardurilor de lemn; în casă este posibil să o faceţi să crească pe tulpini de trestie sau pe mici spaliere sau chiar puteţi să o lăsaţi să se extindă pe suprafaţa unui putinei sau să atârne din coşuleţe suspendate. Pentru a obţine un aspect de tufă compactă tăiaţi cu regularitate vârfurile vegetale.

Cultivare


La începutul primăverii, la fiecare 2-3 ani, replantaţi Hedera folosind ghivece de 10-15 cm şi un pământ bun; în anii în care nu o replantaţi, înlocuiţi un strat superficial cu grosimea de 4-5 cm din pământul respectiv; în această perioadă scurtaţi tulpinile dacă au tendinţa de a se alungi, iar dacă planta este prea extinsă tăiaţi-le la jumătate din lungime. Vara suportă bine variaţiile de la temparatura maximă la cea minimă, dar temperatura ideală este de 15-18 °C; suferă atunci când este cald sau uscăciune, motiv pentru care, dacă temperatura creşte, este necesar să-i asiguraţi umiditatea; în orice caz stropiţi frunzele de 2 ori pe săptămână. Plasarea într-un loc luminos favorizează în special varietăţile cu frunze pestriţ colorat; totuşi, vara este bine să evitaţi expunerea direct la soare. Udaţi-o moderat, menţinând pământul puţin umed; la fiecare 2-3 săptămâni adăugaţi în apă jumătate din doza recomandată de îngrăşământ. Toamna şi iarna poate fi expusă la temperaturi joase (supravieţuieşte chiar şi la mai puţin de 7 °C, dar în această situaţie se dezvoltă mai puţin). Este recomandabil să menţineţi o temperatură de 10 °C şi o iluminare adecvată pentru a favoriza dezvoltarea plantei şi colorarea frunzelor. Udaţi-o puţin, în special dacă temperatura scade, dar nu lăsaţi pământul uscat; menţineţi planta într-un mediu bine aerisit, dar nu uscat; dacă locul este încălzit, stropiţi planta cu apă.

Reproducere


Iedera se înmulţeşte prin butaşi. Vara prelevaţi butaşii de la extremitatea ramurilor tăindu-i lungi de 10 cm imediat deasupra unor muguri foliari; plantaţi-i în grupuri de 3-4 în ghivece de 8 cm, într-un amestec de pământ şi nisip în părţi egele. Utilizaţi o lădiţă pentru multiplicare, menţinută la 15-18 °C, într-un mediu umed şi la lumină indirectă. După 2 săptămâni ar trebui să apară rădăcinile; în acest moment transferaţi plantele şi udaţi-le moderat, adăugând în apă un îngrăşământ lichid o dată pe lună. Când rădăcinile ies afară din pământ, transplantaţi fiecare plantă în ghivece diferite de dimensiuni mai mari, pline cu un pământ bun şi trataţi-le ca pe plantele adulte. Puteţi să aşezaţi butaşii într-un pahar cu apă la temperatura camerei; dacă îi expuneţi la lumină indirectă rădăcinile se vor ivi rapid.

Pericole


Aerul prea uscat sau soarele excesiv determină vestejirea frunzelor; planta trebuie udată mai mult până când îşi revine. Udarea insuficientă sau lipsa elementelor nutritive cauzează pierderea coloritului, alterarea dezvoltării şi vestejirea frunzelor tinere; dacă observaţi apariţia de pete negricioase, lăsaţi pământul să se zvânte şi apoi trataţi planta cu un fungicid. într-un mediu uscat şi cald se dezvoltă păianjenul roşu, care se combate imediat cu un acaricid specific şi stropind de sus apă asupra plantei o dată sau de două ori pe săptămână. Tripsidele produc pe frunzele tinere pete cenuşii; stropiţi-le cu un insecticid specific şi îndepărtaţi frunzele afectate dacă infestarea este extinsă. Afidele, care contaminează vlăstarele tinere, se combat stropind planta cu un insecticid pe bază de pojarniţă, în timp ce coşenilele se elimină cu o cârpă de bumbac înmuiată în alcool denaturat. Mai puteţi stopa infestarea cu aceşti paraziţi şi administrând plantei un insecticid cu acţiune sistemică la sfârşitul lui martie, în iunie şi septembrie.

Specii


Hedera canariensis prezintă frunze mari şi scorţoase, lungi de 13-15 cm, uşor lobate, lucioase, cu dungi verde-pal; tulpinile şi peţiolii sunt roşiatici. Este originară din insulele Canare şi este mai sensibilă la frig comparativ cu alte specii, motiv pentru care se adaptează bine ca plantă de apartament. Foarte decorativă, "Gloire de Marengo" are frunze mai mici, colorate în nuanţe diferite care variază de la verde închis în centru la gri-argintiu şi, mai departe, la crem intens la nivelul marginilor. "Variegata" prezintă frunze mai mari cu acelaşi tip de colorit ca şi varietatea anterioară. Hedera colchica este o specie foarte rezistentă, originară din Caucaz şi Iran; creşte rapid şi se caţără la înălţimi mari; frunzele sunt în formă de inimă şi sunt cele mai mari ale genului Hedera: sunt lungi de 25 cm şi late de 15-20 cm. Hedera helix este specia cea mai întâlnită: răspândită în zonele împădurite ale Europei, creşte până la înălţimi de 15-30 cm. Plantele au formă de tufă, sunt dense şi cu frunze lucioase, verde închis, cu puncte dese, argintii de-a lungul nervurilor; frunzele au 4-5 lobi şi circa 10 cm lungime. Există multe varietăţi cu frunze mai mici, ideale ca plante de apartament. Una dintre plantele cele mai cunoscute şi mai robuste este "Chicago" care are frunze verzi; în cazul varietăţii "Chicago Variegata" marginile frunzelor sunt galbene crem; semnificativă este varietatea "Glacier", cu frunze mici împestriţate în gri-argintiu cu margini albe-crem; pentru a obţine o tufă trebuie să îi scurtaţi ramurile de 2-3 ori pe an; "Sagittaefolia" este frapantă datorită frunzelor sale mici, scorţoase, cenuşii-verzi, în formă de vârf de săgeată, care au un lob central triunghiular lung; există şi un tip de plantă târâtoare cu frunze bălţate în verde-pal şi galben la care forma de tufă se conservă prin ajustarea regulată a tulpinilor. "Goldheart" are frunze foarte dens împestriţate cu galben sau crem pe fond verde închis; "Little Diamond" are frunze gri-verzi cu nuanţe de alb-roşu.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Hedera
4.3 din 5 bazat pe 14 voturi şi 1 părere.


 • Puscas Bogdan
  Clasificare: 5 din 5 Hedera
  am achizitionat, doua superbe HEDERA, multumesc, pentru aceste informatii pretioase....
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (779.5KB)
Necesită Adobe® Reader®