Sitemap Site Map

Iresine
Iresine

Iresine este un gen de circa 80 de specii originare din Australia şi America de Sud. Cea mai cultivată în apartament este Iresine herbstii care prezintă frumoase frunze roşii, culoare caracteristică şi tulpinilor; este adecvată pentru a fi inserată în grupuri de plante cu frunze verzi, pentru a obţine un contrast încântător. Iresine trebuie expuse la lumină bună, deoarece sunt plante iubitoare de soare.

Cultivare


Dat fiind că această plantă creşte în general destul de mult, se replantează anual în februarie-martie, iar dacă este necesar se foloseşte un ghiveci mai încăpător; folosiţi un compost pe bază de turbă amestecat cu pământ fertil, pământ de frunze descompuse şi nisip. Primăvara şi vara rupeţi vârfurile vegetative la fiecare 2 luni pentru a stimula ramificarea plantei; temperatura trebuie să fie constantă, în jurul a 15-18 °C. Aşezaţi planta în poziţii foarte luminoase, însorite, fără curenţi de aer, pentru a evita ca frunzele să se decoloreze. Udaţi-o abundent pentru a menţine permanent pământul umed, dar evitaţi stagnarea apei în suportul pentru ghiveci. Pentru a avea umiditatea necesară stropiţi zilnic frunzele cu apă călduţă. În timpul perioadei de activitate vegetală adăugaţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2-3 săptămâni. Toamna şi iarna asiguraţi-i plantei multă lumină şi soare, pentru a menţine viu coloritul frunzelor. Din octombrie până în martie udaţi-o moderat, evitând totuşi ca pământul să se usuce.

Reproducere


Primăvara şi toamna puteţi preleva butaşi lungi de 10 cm din vârful tinerelor vlăstare. Plantaţi-i într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale, pe care îl menţineţi umed, la o temperatură de 21-24 °C; butaşii vor emite rădăcini după 2-3 săptămâni.

Pericole şi precauţii


Udarea insufucientă sau excesivă produce vestejirea, decolorarea şi căderea frunzelor; nu lăsaţi niciodată pământul complet uscat. În lipsa luminii, frunzele îşi pierd luciul şi nuanţele vii. Unicul parazit care poate contamina uşor planta este păduchele verde care apare pe tulpini. Se poate elimina stropind planta cu un insecticid pe bază de pojarniţă.

Specii şi varietăţi horticole


Iresine herbstii, specia cea mai frecvent cultivată în apartament, este o tufă care poate ajunge la 60 cm înălţime şi diametrul coroanei; are tulpini roşii, moi şi frunze în formă de inimă, lungi chiar şi de 8 cm şi late de 5 cm, colorate roşu aprins cu nervuri într-o nuanţă mai deschisă. Florile apar rareori şi sunt nesemnificative. Varietatea Iresine herbstii "Aureoreticulata" prezintă culori chiar mai vii; se deosebeşte de specia tipică prin frunzele sale cu nuanţe verzi şi albe, care realizează un contrast cu tulpinile roşii.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Iresine
4.6 din 5 bazat pe 7 voturi şi 1 părere.


 • Monix I
  Clasificare: 5 din 5 Iresine
  Am si eu un lastaras din aceasta minunata planta si as vrea sa stiu care este modalitatea cea mai buna pentru a se prinde. In apa sau direct in pamant?
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (778.65KB)
Necesită Adobe® Reader®