Sitemap Site Map

Yucca

Iuca
Yucca - Iuca

Yucca este un gen de circa 40 de specii originare din America Centrală şi vestul Indiei. În mediul natural atinge chiar 12 m înălţime, de aceea numai câteva specii cu creştere lenta pot fi cultivate în casă. Yucca are o tulpină caracteristică, lemnoasă, groasă şi aspră, la extremitatea căreia se formează una sau mai multe rozete de frunze. Dacă este cultivată în aer liber, produce infloreşcenţe înalte până la 60 de cm care se dezvoltă din centrul rozetei, fiecare fiind constituită din mai multe flori albe în formă de clopoţel.

Cultivare


Transvazaţi-o anual primăvara în ghivece din ce în ce mai mari până se ajunge la un diametru de 35-40 cm, după care limitaţivă la a înlocui anual un strat de 5 cm de compost, folosind un pământ fertil. Udaţi moderat între aprilie şi octombrie, evitând stagnarea apei în tăviţă, iar la fiecare 4 săptămâni diluaţi în apă un îngrăşământ lichid. Yucca trebuie expusă la cât mai multă lumină şi chiar în plin soare; de aceea, în special vara, aşezaţi-o în aer liber. Când este foarte cald este necesar să stropiţi dimineaţa planta cu apă, dar numai dacă se găseşte la umbră. Toamna şi iarna asiguraţi-i o temperatură de circa 10 °C (chiar dacă poate suporta şi 7 °C) şi menţineţi-o în stare de repaus pe timpul iernii printr-o udare redusă la minimum (deoarece în zonele de origine este obisnuita cu lungi perioade de secetă). Opriţi fertilizarea între noiembrie şi martie.

Reproducere


Yucca se însământează în februarie-martie la 0,5 cm adâncime, într-un pământ bine amestecat şi umed, format din două părţi compost şi o parte nisip grosier; introduceţi totul într-o lădiţă pe care o menţineţi la umbră şi la 21 °C; când seminţele au încolţit asezaţi plantuţele într-un loc luminos. Când acestea vor avea înălţimea de 5-8 cm (adica după circa 3 luni), replantaţi-le separat în ghivece de 13 cm conţinând cioburi de teracota la bază, pentru favorizarea drenajului, şi un compost obişnuit. Dacă plantele ajung prea mari şi îşi pierd forma, se pot multiplica prelevând fragmente de tulpină primăvara-vara. Se scoate vechea planta din ghiveci, se asaza tulpina lemnoasa pe o suprafata plată şi stabilă şi se taie în segmente de lungimi diferite (minimum 10 cm). Trataţi suprafaţa tăiata cu pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi segmentele într-un amestec constituit din părţi egale de turbă şi nisip grosier, îngropându-le suficient de adânc pentru a le menţine verticale. Acoperiţi ghiveciul cu un clopot de plastic transparent şi menţineţi-l protejat de lumina directă a soarelui, la o temperatură de 24-27 °C; menţineţi umiditatea compostului la un nivel adecvat. Îndepărtaţi învelişul de plastic dupa 3 săptămâni, când vlăstarele tinere s-au dezvoltat, şi transferaţi-le în alte ghivece separat sau în grupuri de 2-3.

Pericole


Dacă expunera la lumină este insuficientă, frunzele de la bază încep să-şi piardă coloritul. O udare excesiva vestejeste planta şi o face mai fragilă. Ciuperca Botrytis poate provoca pete cenuşii pe frunze: îndepărtaţi părţile atinse şi pulverizaţi un fungicid. Coşenila făinoasă produce pete asemănătoare bumbacului, iar cea brună scuame brune pe faţa inferioară a frunzelor şi pe tulpini; eliminaţi ambii paraziţi cu un tampon moale îmbibat în alcool denaturat, sau pulverizând insecticide sistemice.

Specii


Yucca aloifolia, originară din regiunile sudice ale Statelor Unite, Mexic şi vestul Indiei prezintă frunze dese, rigide şi ascuţite, cu marginile fin dinţate, dispuse în rozetă la extremitatea tulpinilor. Trunchiul creşte până la 0,9-1,2 m înălţime şi uneori formează la bază rozete noi. I se descriu multe varietati: "Marginata" prezintă frunze verzi cu margini albe-crem şi este o plantă căutată, deoarece are o creştere foarte lentă; poate înflori vara, având inflorescenţe sub formă de spirale înalţe cu flori dese, albe-gălbui şi uneori stropite cu roz. Rozetele de Yucca elephantipes (sin. Yucca guatemalensis), specie originară din Mexic şi Guatemala, pot răsări solitar direct din sol sau pot creşte în vârfurile unor tulpini lemnoase. Frunzele sunt lucioase şi ascuţite: cele tinere sunt suficient de rigide şi drepte, iar cele mai vechi au dimpotrivă tendinţa de a se arcui şi a cadea. În mediul natural această plantă atinge şi 12 m înălţime, dar în casă nu depăşeşte 0,9-1,8 m; florile pot să apară la sfârsitul verii, sunt parfumate şi reunite în inflorescente albe ca de fildeş. Yucca texanum provine din sudul Statelor Unite şi este o specie foarte preţioasă, în zonele de origine fiind aproape pe cale de dispariţie. Prezintă o elegantă rozetă de frunze subţiri gri-albastre, lungi de 60 cm şi ornamentate cu perişori lungi şi groşi. La jumătatea verii produce flori albe-crem, dar înflorirea se produce foarte rar în cazul plantelor cultivate în apartament.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Yucca
4.6 din 5 bazat pe 43 voturi şi 9 păreri.


 • Maria Mihaela
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  Am o planta yucca. Nu stiu de ce dupa ce am mutat-o in alta camera a inceput sa se usuce, avea trei brate lemnoase cu frunze in varf, iar acum 2 i s-au uscat si cel ramas incepe sa nu mai fie tare partea lemnoasa. de ce? cum trebuie sa o ingrijesc? O ud o data pe saptamana
  Postat pe


 • Nicoleta Cherim
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  Planta mea era foarte sanatoasa si frumoasa, pana cand am observat ca i se decoloreaza frunzele si se vestejesc. Am scos-o din pamant si i-am tuns radacinile (unele erau moi, putrede), am aerisit pamantul(care era destul de umed si incins), apoi am replantat-o, in speranta ca o pot salva. Mentionez ca sub tulpina lemnoasa s-a format ca un mucilagiu. O mai pot salva?
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  Dacă tulpina principală începe să se înmoaie, nu se mai poate salva. Yucca trebuie udat în regim de cactus, adică trebuie lăsat pământul să se zvânte înainte de a fi udat din nou, şi se pune puţină apă. Rezistă mult mai bine la secetă decât la umezeală.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Cosmin Rus
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  buna
  vreau o planta yucca, cum pot sa dau de ea intr-o stare buna de 30 cm , care sa-mi infloreasca anual, sunt din cluj napoca
  Postat pe


 • Madalin A
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  Am o planta yucca, dar tulpina ei este destul de mici-20cm. Am vazut unele plante cu tulpina de 50-60cm, cum sa fac sa creasca si a mea asta? Este o solutie sa tai frunzele cele mai de jos?
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  Yucca la care tulpina principala a fost taiata ca sa dea frunzulite la margine nu mai creste. Cel putin nu mai creste tulpina, in schimb se dezvolta partea de frunze. Daca taiati un lastar de pe tulpina principala si-l plantati, puteti sa-i formati o tulpina mai lunga. Lasati cativa ani sa creasca pana se lemnifica tulpina si ajunga de inaltimea dorita, dupa care taiati varful lasand doar tulpina lemnificata. Locul taiaerii se prelucreaza cu ceara de albine. Dupa cateva luni o sa apara primii muguri lateral. Aceasta procedura din pacate dureaza foarte mult.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Gratiela Petre
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  Si eu am o yucca care a fost f frumoasa cat a fost afara si de cand am adus-o in casa s-a facut urata, adica i se usuca din frunze si cele noi sunt in varf si sunt deschise la culoare. imi poate da cineva un sfat.
  Postat pe


 • Rosu Oana
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  am o yucca,am tinut-o afara pe timp de vara, dar de cand am bagat-o in casa varful s-a inmuiat ,dar nu s-a uscat.Ma gandeam sa ii tai varful care este mai moale. ce sfat imi puteti da in aceasta privinta?
  Postat pe


 • Dana Emma
  Clasificare: 5 din 5 Yucca
  am o yucca de apartament si a crescut foarte mult.Cum ii opresc cresterea fara a o taia??Nu doresc sa-i tai varful, pt k isi pierde tot farmecul...
  multumesc!
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (765.02KB)
Necesită Adobe® Reader®