Sitemap Site Map

Jacobinia

lacobinia
Jacobinia - lacobinia

Genul Jacobinia cuprinde 420 de specii care cresc în mod natural în multe zone cu clima tropicală şi subtropicală. Sunt plante pentru interior foarte răspândite, căutate pentru splendidele lor flori tubulare, intens colorate, grupate în spice conice terminale impunătoare sau în ştiuleţi delicaţi. Specia cea mai cultivată este Jacobinia carnea, un arbust tropical permanent verde, cu inflorescenţe minunate, în formă de spic, formate din flori tubulare, roz.

Cultivare


Replantaţi-o la fiecare 2-3 ani primăvara folosind un bun pământ pentru ghiveci şi asigurând un drenaj adecvat; în martie tăiaţi cu hotărâre, toate vârfurile vegetale, pentru a asigura un aspect de tufă compactă; vara Jacobinia preferă temperaturi între 18 şi 24 °C şi lumină intensă, fără a fi însă expusă direct la soare; stropiţi-o şi udaţi-o frecvent, evitând însă stagnarea apei în suportul pentru ghiveci. La fiecare 2 săptămâni, din aprilie până în septembrie, administraţi o dată cu apa un îngrăşământ lichid. La începutul toamnei tăiaţi tulpinile la 10 cm de la bază; planta îşi reia activitatea vegetală după câteva săptămâni. Iarna asiguraţi 15 °C (niciodată mai puţin de 13 °C) şi aşezaţi planta în locuri foarte luminoase; udaţi-o atât cât să nu se usuce complet pământul.

Reproducere


Primăvara prelevaţi butaşi de 8-10 cm, trataţi suprafaţa tăiată cu hormoni rizogeni şi plantaţi-i în ghivece conţinând turbă şi nisip în părţi egale, protejându-i cu ajutorul unor pungi de plastic. După aproximativ 2-3 săptămâni butaşii ar trebui să prindă rădăcini; în acest moment descoperiţi ghivecele menţinând o temperatură de 21-24 °C. După 2 luni de la prelevare, transplantaţi butaşii în ghivece diferite cu diametrul de 10 cm şi cu pământ propice, apoi, treptat, în ghivece din ce în ce mai mari.

Pericole şi precauţii


Temperaturile mai mici de 15 °C determină vestejirea şi decolorarea frunzelor şi afectează înflorirea; şi excesul de apă este periculos; dacă pământul nu este bine drenat poate apărea, mai ales iarna, putrezirea rădăcinilor. Păianjenul roşu contaminează planta când aerul este prea uscat; eliminaţi-l cu un acaricid specific. Ca măsură preventivă, stropiţi apă cu regularitate pentru a creşte umiditatea.

Specii


Jacobinia carnea (sin. Justicia magnifica), arbust permanent verde originar din Brazilia, poate ajunge la un metru înălţime; frunzele ascuţite, cu margini ondulate, sunt colorate verde închis cu faţa inferioară frecvent roşie; înfloreşte din iulie până în septembrie, având flori roz grupate sub formă de spice pufoase. Jacobinia chrysostephana, originară din Mexic, prezintă frunze ovoide şi flori galbene grupate în spice compacte terminale. Jacobinia pauciflora (sin. Justicia rizzini), originară din Brazilia, creşte până la 60 cm înălţime; are frunze verzi, mici şi înguste; florile reunite în spice sunt lungi, suspendate, roşii-portocalii şi galbene.Jacobinia
4.5 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (764.81KB)
Necesită Adobe® Reader®