Sitemap Site Map

Lapageria
Lapageria

Lapageria este o plantă căţărătoare de mari dimensiuni; are frunze verzi şi lucioase care cresc pe tulpini subţiri, sinuoase; este originară din Chile, unde este considerată floare naţională. De regulă se cultivă în seră, dar este şi o plantă optimă pentru interior datorită frunzişului său şi florilor mari care se ivesc la sfârşitul primăverii şi persistă toată vara. Poate creşte chiar şi în casă până la 3 m înălţime, dacă este susţinută pe spaliere; pentru a limita creşterea se pot folosi pe post de suporturi nişte simple bastoane.

Cultivare


Lapageria se replantează în martie, utilizând când este necesar un ghiveci mai mare; compostul trebuie să fie pe bază de turbă lipsită de calciu deoarece planta nu iubeşte pământul calcaros. Primăvara şi vara ţineţi-o la 15-18 °C sau chiar puţin mai mult, într-un colţ umbros, dar aerisit. Udaţi-o abundent în timpul dezvoltării folosind apă de ploaie şi fiţi atenţi ca apa să nu stagneze; din aprilie până în septembrie, la fiecare 3 săptămâni, diluaţi în apă un îngrăşământ lichid destinat plantelor acidofile. Toamna şi iama udaţi planta numai atât cât să menţineţi pământul uşor umed; aşezaţi planta într-un loc umbros, aerisit şi lipsit de curenţi de aer, la circa 10 °C.

Reproducere


Se însămânţează în martie-aprilie după ce aţi ţinut seminţele în apă timp de circa 48 de ore. Folosiţi un pământ necalcaros amestecat cu nisip fin. Menţineţi-l permanent ud, la umbră şi la o temperatură de 18 °C timp de 4 săptămâni, până când se produce încolţirea; când plăntuţele sunt înalte de 5 cm transplantaţi-le în ghivece diferite.

Pericole şi precauţii


Excesul de apă provoacă îngălbenirea şi aspectul bolnăvicios al frunzelor. În schimb, expunerea la soare produce arsuri ale acestora. Păduchele verde apare în colonii la capătul tulpinilor şi perturbă creşterea vlăstarelor: stropiţi planta cu un insecticid pe bază de pojarniţă.

Specii şi varietăţi horticole


Lapageria roşea este un arbust permanent verde cu tulpini delicate, subţiri, pe care se insera frunze lucioase, ovale şi ascuţite; înfloreşte la sfârşitul primăverii şi aproape întreaga vară, având flori suspendate, în formă de clopoţei, colorate roşu-carmin intens. Varietatea "Albiflora" prezintă flori albe şi frunze cenuşii-verzi; "Nash Court" are în schimb flori colorate roz-pal cu pete mai închise.Lapageria
4.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (801.02KB)
Necesită Adobe® Reader®