Sitemap Site Map

Lithops

Litops
Lithops - Litops

Numele acestor plăntuţe suculente originare din Africa de Sud înseamnă "pietre vii". Sunt constituite dintr-o singură pereche de frunze unite, cărnoase şi rotunjite, inserate pe o scurtă tulpina subterană; formează astfel un corp unic, gros, cu diametrul de 2-4 cm, care seamănă perfect cu o piatră şi care are partea superioară (reprezentată de faţa superioară a frunzelor, cu aspect împestriţat) incizată la mijloc. La nivelul acestei joncţiuni (incizuri) se dezvoltă o inflorescenţă unică tip capitul colorată galben sau alb; floarea persistă aproximativ o săptămână, iar când un număr suficient de mare de plante sunt grupate, acestea înfloresc pe rând timp de două luni.

Cultivare


Replantarea se efectuează în aprilie, o dată la 3 ani, folosind un pământ pentru cactuşi cu adaos de nisip fin; folosiţi ghivece de 8 cm care au pe fund un strat de teracotă ce asigură un bun drenaj. Primăvara şi vara este fundamental să ţineţi planta într-un loc însorit şi la o temperatură care poate ajunge, fără a cauza neplăceri, până la 27 °C. De la mijlocul primăverii până la începutul toamnei (când cad florile) udaţi-o atât cât să menţineţi umed pământul. Din mai până în septembrie, la fiecare 4-6 săptămâni, adăugaţi un îngrăşământ lichid diluat în apă, folosind jumătate din dozele indicate pe ambalaj. Toamna şi iarna aşezaţi planta într-un loc foarte luminos şi însorit, la o temperatură de minimum 10 °C. În septembrie udaţi-o mai puţin, iar în octombrie deloc (pământul trebuie să rămână uscat), în această perioadă a anului frunzele se zbârcesc, iar în interiorul lor se dezvoltă cele noi care ajung la maturitate în aprilie-mai: îndepărtaţi-le atunci pe cele vechi şi reîncepeţi să udaţi planta.

Reproducere


Divizarea plantei se efectuează primăvara, separând grupurile de plante foarte înghesuite şi aşezându-le în ghivece separate. Însămânţarea se face primăvara sau la începutul verii într-un pământ nisipos, la o temperatură de 19 - 24 °C.

Pericole şi precauţii


Udarea corespunzătoare şi temperatura adecvată sunt elemente fundamentale pentru această plantă; apa în exces sau administrată în perioadele în care nu este indicat acest lucru produce decolorarea şi dezvoltarea insuficientă a plantei, care îşi poate pierde vigoarea şi putrezeşte; temperatura nu trebuie să fie niciodată mai mică de 10 °C; dacă observaţi prezenţa afidelor, care pot infesta plantele mai ales în perioada de înflorire, trataţi-le cu un insecticid sistemic specific pentru plante suculente.

Specii şi varietăţi horticole


Lithops alpina este înaltă de circa 2,5 cm şi are frunze cenuşii-verzi cu "pistrui" verde închis; în iunie apar florile colorate galben strălucitor. Cu cei 4 cm pe care îi are în diametru şi înălţime, Lithops aucampiae este una dintre speciile cele mai mari; are frunze brune-violacee împestriţate cu brun-verzui şi flori mari colorate galben luminos. Lithops bella (sin. Lithops karasmontana subsp. bella) are frunze verzi-cenuşii cu pete care formează desene frumoase, verde închis; formează rapid grupuri numeroase, cu flori albe tip capitul. Lithops lesliei are frunze cu faţa superioară plată, colorate variabil de la trandafiriu-cenuşiu la brun-verde, cu faţa superioară punctată roşu-brun; înfloreşte la sfârşitul verii şi are flori galbene-aurii cu nuanţe roz pe partea inferioară a petalelor. Lithops optica are frunze cenuşii-verzi adânc incizate şi flori albe care apar în noiembrie şi decembrie; de aceea trebuie udată până în această perioadă. Varietatea cea mai răspândită a acestei specii extraordinare este Lithops optica rubra cu frunze purpurii-violete.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Lithops
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi şi 2 păreri.


 • Marcu Nicolae
  Clasificare: 5 din 5 Lithops
  Cine a spus ca aceste plante genul Lithops din familia Aizoaceae sunt plante de ,,apartament’’?
  - vara si iarna plantele nu se uda, a tine vara pamantul umed continuu este moarte sigura pentru plante, mai ales intr-un spatial inchis
  - plantele se uda primavera dupa ce se se usuca frunzele batrane.
  - se uda toamna cand plantele intra in vegetatie, cand cele doua frunze incep sa se desfaca pentru a inflorii. Acest lucru se intampla la sfarsitul luni august si inceputul luni septembrie.
  In tara de origine, Africa de Sud si Namibia, plantele suporta o clima arida, cu foarte mici cantitati de precipitatii.
  nicmarcu.sunphoto.ro - Postat pe


 • Alex Megrea
  Clasificare: 5 din 5 Lithops
  Cea mai sigura solutie este totusi sa uzi atunci cand planta pare sa se zbarceasca... de regula se uda o data pe luna. Iarna insa nu trebuie udat. Planta rezista fara probleme si la temperaturi de 2 grade. Ideea este sa nu scada sub zero... Cresc lithopsi de cativa ani si nu am dat gres cu "reteta" aceasta.
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (769.38KB)
Necesită Adobe® Reader®