Sitemap Site Map

Mammillaria

Mamilaria
Mammillaria - Mamilaria

Genul Mammillaria cuprinde peste 200 de specii, aproape toate foarte uşor de cultivat. Sunt cactuşi de deşert originari din sudul Statelor Unite şi din Mexic; sunt oarecum mici şi au formă globulară sau cilindrică. Mulţi produc mlădiţe bâzâie şi formează rapid grupuri. Se deosebesc de alte Cactacee prin prezenţa de mici "tuberculi" proeminenţi dispuşi în spirală care acoperă în întregime corpul plantei; fiecare tubercul are o areolă cu un mănunchi de spini vigu-roşi. Florile apar vara şi formează o coroană circulară dispusă pe extremitatea superioară a acestei plante; lor le succed fructele ovoidale, asemănătoare bacelor, la maturitate colorate în roşu.

Cultivare


În martie transvazaţi planta, iar dacă a crescut atât de mult încât a acoperit toată suprafaţa ghiveciului segregaţi-o sau folosiţi un ghiveci mai încăpător. Folosiţi un pământ pentru cactacee sau un amestec format din 2 părţi de pământ şi una de nisip grosier. Primăvara, după replantare, udaţi-o ocazional; vara, când temperatura creşte, udaţi-o mai des, lăsând totuşi pământul să se zvânte între două operaţii succesive. La fiecare 3-4 săptămâni administraţi un îngrăşământ pentru cactuşi. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură de minimum 10 °C. Menţineţi planta complet uscată; udaţi-o din când în când, dar numai dacă temperatura depăşeşte 15 °C.

Reproducere


Aproape toate speciile produc vlăstare bazale care pot fi desprinse primăvara cu ajutorul unui cuţit ascuţit şi a unor mănuşi pentru grădinărit. Lăsaţi-le să se zvânte timp de câteva zile înainte de a le planta în mici ghivece; în continuare, trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Puteţi multiplica Mammillaria şi prin intermediul seminţelor; efectuaţi singuri polenizarea, frecând cu o pensulă centrul florilor complet deschise. După încheierea perioadei de înflorire se formează mici fructe, iar când acestea sunt mature (când devin mai închise la culoare) se lasă să se usuce pentru a recolta apoi seminţele (ca o alternativă puteţi strivi pulpa pe o sugativă). Însămânţarea se efectuează în martie împrăştiind uniform seminţele pe suprafaţa unui amestec format din nisip grosier şi pământ pentru cactuşi în părţi egele; acoperiţi seminţele cu puţin nisip grosier şi udaţi bine amestecul; introduceţi tava în care aţi făcut însămânţarea într-o lădiţă (casetă) pentru reproducere pe care o aşezaţi la umbră şi la o temperatură de 18 °C. La apariţia plăntuţelor scoateţi tava din lădiţa respectivă şi transferaţi-o într-un loc mai bine luminat. Transvazaţi plăntuţele doar atunci când au aspect de cactuşi miniaturali; pentru aceasta poate fi necesar chiar şi un an. În timpul acestei perioade evitaţi ca temperatura să scadă sub 15 °C şi administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2-3 săptămâni.

Pericole şi precauţii


Dacă planta este lipsită de vigoare, decolorată sau diformă, înseamnă că lumina este insuficientă sau nu s-a administrat suficient îngrăşământ. Udarea în exces produce putrezirea plantei: evitaţi să vărsaţi apă pe corpul plantei, îndepărtaţi părţile eventual afectate cu ajutorul unui cuţitaş ascuţit şi presăraţi asupra "rănii" o pulbere fungicidă pe bază de sulf; dacă planta pare suferindă extrăgeţi-o din ghiveci pentru a verifica dacă nu cumva există coşenile pe rădăcini; dacă acestea sunt prezente, curăţaţi cu delicateţe rădăcinile cu apă şi alcool, clătiţi-le pentru a îndepărta paraziţii şi replantaţi Mammillaria într-un pământ fertil neinfestat.

Specii şi varietăţi horticole


Mammillaria bocasana este o plăntuţă sferică, verde-albastru închis, acoperită de perişori albi; formează cu uşurinţă o "pernă" de plante, fiecare dintre acestea ajungând la maturitate la 5 cm diametru; înfloreşte vara având flori galbene cu striaţii brune. Varietatea rubiflora prezintă flori roz-portocalii cu "gâtul" galben. Mammillaria mystax ajunge la 15 cm înălţime şi la 10 cm lăţime; prezintă spini maron şi flori roşii-trandafirii dispuse în cerc pe extremitatea superioară a tulpinei; este originară din sudul Mexicului. Mammillaria oliviae este globuloasă, înaltă de circa 10 cm, acoperită de spini albi, şi preferă locurile umbroase; vara produce flori roz-roşii foarte longevive. Mammillaria rhodantha este o plantă înaltă de până la 40 cm şi lată de 8-10 cm; spinii sunt roz sau bruni, iar florile roz-violacee. Mammillaria spinosissima, este o plantă înaltă de aproape 30 cm şi lată de 15 cm. Ea are tulpina acoperită de smocuri pufoase şi delicate de spini moi; florile pot fi roşii-carmin, roze sau albe. Mammillaria zeilmanniana este înaltă de 15 cm, globuloasă, colorată verde închis; prezintă "tuberculi" ovali cu smocuri de perişori fini şi spini lungi albi; florile roşii violete, foarte longevive, sunt late de 2 cm.Mammillaria
5.0 din 5 bazat pe 9 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (778.02KB)
Necesită Adobe® Reader®