Sitemap Site Map

Maranta
Maranta

Genul Maranta cuprinde 20 de specii permanent verzi, rizomatoase, originare din pădurile pluviale ale Americii Centrale şi de Sud. Sunt plante foarte apreciate pentru frumuseţea frunzelor pătate care au un comportament caracteristic, în timpul zilei aplecându-se, iar noaptea devenind verticale; uşor de îngrijit, sunt foarte decorative deoarece formează pete de culoare chiar şi în ambiente slab luminate.

Cultivare


Această plantă creşte rapid şi de aceea exemplarele tinere trebuie replantate de mai multe ori înainte de a le aşeza în ghiveciul definitiv, care are diametrul de 13-15 cm. Se replantează la fiecare 2 ani, primăvara, îndepărtând concomitent frunzele moarte sau veştejite, pentru a ajuta să crească noile vlăstare; folosiţi un amestec format din pământ de grădină, turbă şi nisip în părţi egale. Primăvara şi vara temperatura ar trebui să fie de 18-21 °C, dar maranta suportă chiar şi 27 °C cu condiţia să fie la adăpost de lumina intensă şi de expunerea directă la soare; pentru ca frunzele să fie sănătoase şi frumos colorate menţineţi planta în penumbră-umbră din aprilie până în septembrie. Udaţi-o adundent astfel încât să menţineţi pământul permanent umed şi stropiţi zilnic frunzişul dacă temperatura depăşeşte 21 °C. Din mai până în septembrie adăugaţi în apă un îngrăşământ lichid o dată la fiecare 2-3 săptămâni. Toamna şi iarna temperatura nu trebuie să scadă niciodată sub 10 °C; în lunile cele mai friguroase aşezaţi planta într-un loc mai luminat, dar niciodată direct la soare; udaţi-o doar atât cât să menţineţi pământul uşor umed, dar continuaţi să stropiţi frunzele la interval de câteva zile.

Reproducere


În februarie-martie desfaceţi planta în două părţi egale, fiind atenţi să nu afectaţi rizomii. Din mai până în august puteţi să prelevaţi butaşi bazali lungi de 8-10 cm, cu 2-3 frunze; plantaţi-i în ghivece de 8 cm, conţinând nisip şi turbă în părţi egale (până la 3 butaşi în fiecare ghiveci); acoperiţi-i cu plastic transparent, aşezându-i la umbră (evitaţi ca frunzele să atingă plasticul). Când apar rădăcinile puneţi fiecare butaş într-un ghiveci diferit, conţinând compost pentru plante adulte.

Pericole şi precauţii


La temperaturi prea scăzute frunzele se veştejesc şi devin maron; dacă sunt expuse la lumină prea intensă sau la soare se decolorează şi îşi pierd strălucirea; dacă frunzele cad sau vârfurile lor sunt maronii înseamnă că aerul este prea uscat; îndepărtaţi vlăstarele moarte şi stropiţi cu regularitate apă asupra plantei. Păianjenul roşu se răspândeşte cu uşurinţă dacă umiditatea atmosferică este scăzută: stropiţi planta cu acaricide specifice. Coşenilele făinoase infestează frunzele în jurul punctului de inserţie al laminei pe peţiol precum şi pe faţa inferioară: îndepărtaţi-le cu o cârpă de bumbac înmuiată în alcool denaturat sau stropind planta cu un insecticid.

Specii şi varietăţi horticole


Maranta leuconeura este specia cel mai frecvent cultivată în casă; originară din Brazilia, este permanent verde şi are aspect de tufă compactă (în general este înaltă de până la 20 cm şi lată de până la 30 cm). Prezintă frunze ample, lungi de 10 cm, ovale, satinate, colorate verde smarald cu pete verde închis sau maron deschis. Câteva varietăţi sunt: "Kerchoveana" prezintă frunze verde deschis, cu un desen de culoare verde închis care cu timpul devine aproape maron; "Tricolor" are pe frunzele verzi-oliv închis desene caracteristice formate de către nervurile roşii-brune, marginile cenuşii-verzi şi de către o dungă verde deschis (cu margini neregulate) care corespunde nervurii centrale; "Massangeana" prezintă frunze asemănătoare varietăţii "Tricolor", dar un pic mai mici, colorate verde închis cu margini verde-deschis şi care prezintă pete argintii de-a lungul nervurii centrale; micile nervuri subţiri, argintii, formează o reţea densă.Maranta
4.8 din 5 bazat pe 8 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (762.98KB)
Necesită Adobe® Reader®