Sitemap Site Map

Medinilla

Medinila
Medinilla - Medinila

Genului Medinilla îi aparţin câteva dintre cele mai frumoase plante tropicale; se cultivă în locuri calde şi însorite sau în seră, dar sunt foarte dificil de îngrijit, deoarece sunt foarte delicate, iar pentru a înflori necesită anumite condiţii precise; când totuşi aceasta se întâmplă, răsplătesc efortul cu exemplare splendide şi flori de o frumuseţe extraordinară.

Cultivare


Planta creşte oarecum lent: este suficient să o replantaţi o dată la 2 ani, în februarie, până când o veţi transvaza definitiv într-un ghiveci cu diametrul de 20-25 cm; folosiţi un pământ fertil propice (un amestec de pământ de pădure, pământ de grădină, nisip şi turbă), iar în anii în care nu o replantaţi înlocuiţi stratul superficial al amestecului (2-2,5 cm) cu unul proaspăt. Primăvara şi vara temperatura ideală este de 24-27 °C; este vital să aşezaţi planta într-un loc luminos şi însorit. Udaţi-o abundent, menţinând întotdeauna amestecul umezit perfect şi lăsând să se usuce un strat de 1,5 cm înainte de a-l uda din nou. Din aprilie până în septembrie adăugaţi în apă un îngrăşământ lichid o dată la 2 săptămâni; stropiţi cu regularitate apă asupra frunzelor evitând însă să udaţi florile. Când s-au ofilit şi ultimele flori, tăiaţi cu ajutorul unor foarfece bine ascuţite toate ramurile lungi, scurtându-le la jumătate din lungimea lor. Toamna şi iarna este necesar să ţineţi planta la o temperatură de circa 21 °C, oricum niciodată mai mică de 15 °C; menţineţi pământul uşor umed şi aşezaţi planta în locuri cât mai însorite cu putinţă.

Reproducere


La începutul primăverii prelevaţi din vârfurile vlăstarelor butaşi lungi de 8 cm cu cel puţin o pereche de frunze. Trataţi tăietura cu preparate pe bază de hormoni rizogeni şi plantaţi butaşii într-un amestec de nisip şi turbă în părţi egale; pentru reproducere ţineţi-i umezi într-o lădiţă (casetă) aşezată în penumbră, la 30 °C. Capacul ladiţei trebuie doar întredeschis, deoarece butaşii au nevoie de o umiditate atmosferică ridicată. În general după 3-4 săptămâni plăntuţele prind rădăcini şi pot fi prin urmare transferate în vase diferite cu pământ fertil.

Pericole şi precauţii


Diverşi factori produc vestejirea frunzelor şi împiedică înflorirea plantelor: temperatura prea scăzută, aerul prea uscat, lumina insuficientă sau udarea excesivă. Păianjenul roşu se combate stropind apă cu regularitate şi folosind acaricide adecvate.

Specii


Medinilla magnifica, unica specie cultivată în interior, este un arbust permanent verde originar din Java şi Filippine. În mediul său natural, planta ajunge la 2-2,5 m înălţime, dar în apartament creşte numai până la 1,2 m. Prezintă tulpini groase şi lemnoase care poartă frunze lungi de până la 30 cm, ovale, moi, brăzdate adânc de nervuri colorate alb-crem; înfloreşte în lunile de primăvară, până la sfârşitul lui martie, având pedunculi florali lungi, suspendaţi, care poartă 2-3 şiruri de bractee trandafirii şi ciorchini de flori colorate roz şi purpuriu.

« Maranta
Maranta
Mimosa »
MimosaMedinilla
4.7 din 5 bazat pe 12 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (760.99KB)
Necesită Adobe® Reader®