Sitemap Site Map

Mimosa

Mimoza senzitivă
Mimosa - Mimoza senzitivă

Mimosa pudica este o plantă frumoasă care nu trebuie confundată cu Acacia dealbata, care produce flori galbene. Are un frunziş delicat, penat şi flori roz, rotunde şi pufoase. Atingând cu delicateţe frunzele, acestea se îndoaie, înconjurând peţiolul care la rândul său se îndoaie în jos; dacă planta nu este perturbată, după câtva timp frunzele îşi revin lent la vechea poziţie, iar planta recapătă aspectul vertical. De la această reacţie fascinantă derivă şi numele plantei. Mimoza senzitivă este foarte uşor de îngrijit şi are un aspect delicat şi graţios, care o fac adecvată pentru cultivarea în casă. Deşi este o specie perenă, se cultivă adesea ca una anuală.

Cultivare


Replantaţi primăvara, folosind un pământ propice şi transferând plantele în ghivece din ce în ce mai mari pe măsură ce rădăcinile ies din aria drenată, ajungând în final să folosiţi ghivece cu diametrul de 15 cm; în continuare, în fiecare an înlocuiţi stratul superficial al pământului cu unul proaspăt. Planta trăieşte bine la temperaturi ridicate, iar vara poate suporta temperaturi de 21 °C, dar în mediu aerisit; aşezaţi-o în locuri foarte luminate şi chiar puţin însorite, dar nu la orele la care temperatura este maximă. Udaţi-o abundent menţinând pământul permanent umed; la fiecare 2 săptămâni adăugaţi în apă un îngrăşământ. Toamna şi iarna aşezaţi mimoza într-un loc cât mai însorit cu putinţă, la adăpost de curenţii de aer şi la o temperatură de minimum 13 °C. Udaţi-o din când în când, lăsând să se zvânte pământul la suprafaţă; pentru a produce puţină umiditate stropiţi, din când în când, planta cu apă.

Reproducere


Mimoza se reproduce uşor prin seminţe; însămânţaţi superficial într-un amestec format dintr-o parte de pământ, una de turbă şi una de nisip; menţineţi amestecul uşor umed şi asiguraţi o temperatură de 18-21 °C şi o bună aerisire a locului; seminţele încolţesc în 4-6 săptămâni.

Pericole şi precauţii


Păduchele (afidele) verde este parazitul care contaminează cel mai uşor planta: stropiţi-o cu un insecticid pe bază de pojarniţă.

Specii


Mimosa pudica este o specie tip tufă, nu mai înaltă de 45-50 cm. Are tulpini delicate, foarte ramificate şi acoperite de spini ascuţiţi; frunzele sunt verde deschis, penate şi falciforme. Vara, la axila frunzelor se formează inflorescenţe dense de flori roz, pufoase şi sferice purtate de pedunculi florali scurţi.Mimosa
3.8 din 5 bazat pe 12 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (765.93KB)
Necesită Adobe® Reader®