Sitemap Site Map

Monstera

Filodendron
Monstera - Filodendron

Genul Monstera reuneşte 20 de specii permanent verzi, adesea epifite, căţărătoare, originare din pădurile pluviale ale Americii Centrale şi de Sud. Monstera deliciosa, în mod obişnuit cunoscută sub numele de filodendron, este una dintre plantele cele mai potrivite pentru a fi crescute în apartament, fiind foarte apreciată şi foarte simplu de cultivat. Are frunze frumoase, verzi, lucioase, foarte mari, pergamentoase şi adânc incizate; pot ajunge la un metru lungime şi la 60 cm lăţime. Filodendronul înfloreşte sub forma unei bractee albă-verzuie care poartă în centru un spadix conic alb-crem; mai târziu, din spadix se dezvoltă fructul cu gust asemănător ananasului. Totuşi, cultivată în casă, planta înfloreşte rareori.

Cultivare


Replantaţi-o anual în februarie-martie într-un pământ fertil sau într-un amestec pe bază de turbă; aşezaţi teracotă pe fundul ghiveciului, pentru a garanta un drenaj bun şi folosiţi bastoane acoperite cu muşchi pentru a susţine planta. O dată aşezată planta în ghiveciul definitiv, substituiţi anual stratul superficial al pământului, gros de circa 2,5 cm, cu unul proaspăt. Vara udaţi abundent planta, lăsând să se zvânte suprafaţa pământului între două operaţii succesive; din martie până în septembrie, la fiecare 3-4 săptămâni, administraţi împreună cu apa şi un îngrăşământ lichid. Stropiţi frunzele cu apă (chiar zilnic în perioadele călduroase). Aşezaţi planta într-un loc luminat, dar nu direct la soare pentru a evita arderea frunzelor; curăţaţi frunzele cu o bucată de pânză umedă şi eventual stropiţi-le o dată pe lună cu o substanţă specială care să le redea luciul. Între noiembrie şi martie udaţi-o moderat, aşteptând ca pământul să se usuce puţin înainte de a o uda din nou. Pentru a menţine o umiditate atmosferică potrivită stropiţi apă asupra frunzelor o dată pe săptămână sau chiar zilnic dacă aerul este foarte uscat. Aşezaţi filodendronul într-un loc luminat, dar nu direct la soare, iar dacă este posibil la temperaturi mai mari de 13 °C.

Reproducere


Filodendronul se poate înmulţi tăindu-i vârfurile vegetative prevăzute cu o frunză imediat sub punctul de inserţie al acesteia pe tulpină; dacă butaşul prezintă şi rădăcini aeriene succesul este mai sigur. Trataţi locul tăieturii cu o pulbere fungicidă pe bază de sulf şi plantaţi butaşul într-un pământ fertil sau într-un amestec pe bază de turbă; închideţi ghiveciul respectiv într-o pungă de plastic şi aşezaţi-l într-un loc luminat, la 24-27 °C. După 3-4 săptămâni apare un vlăstar la axila frunzei butaşului; îndepărtaţi punga şi cultivaţi planta ca şi pe una adultă. Puteţi să mai prelevaţi butaşi şi din vârfurile mlădiţelor laterale sau puteţi multiplica planta prin marcotaj (dacă şi-a pierdut frunzele bazale fiind astfel dezgolită în partea inferioară).

Pericole şi precauţii


Temperatura prea scăzută provoacă pete brune pe frunze, mai ales de-a lungul marginilor. Udarea excesivă, în special iarna, determină îngălbenirea frunzelor. Atenţie la expunerea directă la soare care produce arsuri pe frunze mai ales dacă expunerea s-a efectuat după ce aţi stropit planta cu apă. Coşenila făinoasă se manifestă prin prezenţa de pete pufoase, albe, pe faţa inferioară a frunzelor; eliminaţi-le cu ajutorul unei cârpe moi înmuiată în alcool denaturat. Păianjenul roşu contaminează uşor planta dacă aerul este prea uscat; puteţi să preveniţi răul cauzat asigurând o umiditate atmosferică ridicată şi o aerisire corespunzătoare.

Specii şi varietăţi horticole


Monstera deliciosa (sin. Philodendron pertusum) este o plantă căţărătoare viguroasă care creşte chiar şi în casă până la 4 m înălţime; este originară din Guatemala şi sudul Mexicului. Frunzele sunt mari, pergamentoase, verzi şi lucioase; la început sunt necrestate şi au formă de inimă, dar la maturitate au margini ce prezintă inciziuri adânci, rotunde sau alungite. Vara apar flori albe-verzui urmate de fructe verzui, dar acest lucru se întâmplă rar în cazul plantelor cultivate în casă. "Borsigiana" este o varietate puţin mai mică faţă de specia tipică; "Variegata" are frunze cu dungi galbene sau albe-crem, dar care cu timpul tind să devină în întregime verzi. Monstera pertusa este o plantă căţărătoare cu aspect zvelt; originară din Panama şi Guyana, are frunze moi, cu formă simetrică, colorate verde închis. Monstera pittieri este o plantă căţărătoare frumoasă, originară din Costa-Rica; are frunze moi şi subţiri, ascuţite la vârf şi colorate verde argintiu.Monstera
4.2 din 5 bazat pe 18 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (767.57KB)
Necesită Adobe® Reader®