Sitemap Site Map

Nertera
Nertera

Nertera este o încântătoare plantă permanent verde cultivată pentru bacele sale mici, portocalii, care apar pe un covor de frunze minuscule; fructele se maturizează toamna şi adesea persistă toată iarna. Această plantă poate trăi un număr variabil de ani, deşi în mod obişnuit este cultivată ca plantă anuală şi trebuie adesea înlăturată după ce a produs bacele. Specia care este cel mai des cultivată în apartament este Nertera depressa.

Cultivare


Replantaţi-o anual, utilizând un ghiveci mai mare dacă planta l-a umplut în întregime pe precedentul; ghiveciul ideal pentru această plantă, care nu are rădăcini profunde, este de preferinţă puţin adânc şi puţin mai lat comparativ cu diametrul plantei. Folosiţi un pământ pentru ghiveci bine drenat la care adăugaţi bucăţele de mangal. Primăvara şi vara menţineţi planta la o temperatură în jurul a 15 °C şi expuneţi-o la lumină intensă, dar nu direct la soare, într-un loc aerisit; dacă temperatura depăşeşte 18 °C Nertera creşte rapid şi dezvoltă prea multe frunze; menţineţi-o într-un loc descoperit până la apariţia bacelor şi mutaţi-o într-unui închis toamna. Între aprilie şi septembrie udaţi-o abundent şi administraţi-i o dată la 2-3 săptămâni un îngrăşământ lichid diluat în apă; stropiţi-o pentru a menţine frunzişul proaspăt şi curat, precum şi pentru a asigura umiditatea în jurul plantei. Din octombrie până în martie temperatura trebuie să oscileze între 7 şi 10 °C. Udaţi planta atât cât să evitaţi ca pământul să se usuce; faceţi această operaţie în zilele călduţe şi luminoase. În fiecare anotimp îndepărtaţi ramurile uscate cu penseta sau cu forfecuţe ascuţite.

Reproducere


Primăvara puteţi multiplica Nertera prin divizare. Extrageţi planta din ghiveci şi separaţi-o cu delicateţe în două părţi pe care le replantaţi separat; folosiţi un compost bun şi menţineţi planta într-un loc uşor umbrit. Menţineţi pământul umed şi, când reîncep să crească, trataţi cele două porţiuni ca şi pe plantele adulte.

Pericole şi precauţii


Nu lăsaţi niciodată pământul să se usuce: planta s-ar putea veşteji rapid, iar rădăcinile s-ar putea deshidrata; dacă lipsa apei se prelungeşte, posibilităţile de salvare diminua. Expunerea directă la soare, mai ales vara, determină ofilirea frunzelor în timp ce lipsa administrării îngrăşămintelor împiedică formarea bacelor.

Specii


Nertera balfouriana are frunze mici, reunite în perechi situate faţă în faţă, formând covoraşe de circa 25 cm diametru; bacele au formă de pară şi sunt portocalii intens. Nertera granadensis este o plantă permanent verde, înaltă de 5-8 cm; are tulpini minuscule, intricate, acoperite de frunze ovale extrem de mici; la începutul verii produce flori nesemnificative estetic, verzui-galbene, din care se formează apoi bace portocaliu strălucitor, asemănătoare perlelor, care persistă întreaga toamnă, iar deseori şi iarna. Este originară din Mexic şi America Centrală. Foarte asemănătoare cu această specie este Nertera depressa întâlnită în mod natural în Australia şi Noua Zeelandă.Nertera
4.8 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (771.89KB)
Necesită Adobe® Reader®