Sitemap Site Map

Nidularium
Nidularium

Nidularium este un gen înrudit cu Neoregelia care cuprinde 25 de specii, dintre care unele foarte răspândite ca plante de apartament. Originare din Brazilia, sunt caracterizate prin inflorescenţe splendide care se ivesc vara din centrul rozetei de frunze sau la extremitatea unui peduncul floral acoperit de scurte bractee verzi. Aceste inflorescenţe, grupate între excentricele bractee triunghiulare, sunt formate din flori mici, albe sau colorate.

Cultivare


În general rozetele speciei Nidularium au viaţă scurtă: înfloresc o singură dată şi apoi mor. În aprilie-mai tăiaţi-le pe cele care deja au înflorit la 5 cm de la bază, fără a afecta vlăstarele; transplantaţi împreună vlăstarele rămase într-un ghiveci mai mare, folosind un pământ de flori şi turbă în părţi egale. Puteţi să împărţiţi grupul de vlăstare în două părţi pe care să le plantaţi separat. Aşezaţi planta la umbră, departe de lumina directă şi udaţi-o menţinând permanent pământul uşor umed, iar cupa din centrul rozetei plină cu apă; folosiţi apa de ploaie şi schimbaţi apa din rozetă o dată pe lună. La fiecare 2-3 săptămâni adăugaţi un îngrăşământ lichid. Primăvara-vara temperatura camerei este în general adecvată, dar cea ideală este de 24 °C; dacă se menţine mediul umed, stropind planta regulat sau aşezând ghiveciul pe pietriş ud şi dacă se îndepărtează florile imediat ce s-au ofilit, atunci bracteele şi florile vor rămâne în condiţii bune mai mult timp. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură de 15-18 °C, dar niciodată mai mică de 13 °C. Udaţi planta mult mai puţin, dar păstraţi permanent cupa rozetei plină cu apă (pe care o veţi schimba o dată pe lună). Stropiţi-o săptămânal, adăugând în apă un îngrăşământ pentru frunze. Aşezaţi-o în penumbră, departe de aburi şi de curenţii de aer.

Reproducere


Multiplicaţi planta prin desprinderea vlăstarelor care se formează în jurul plantei-mamă, operaţiune care se efectuează de obicei în aprilie-mai. Tăiaţi-le cât mai aproape de punctul de inserţie pe plantă, apoi plantaţi-le separat într-un compost format din 2 părţi de pământ pentru flori şi una de turbă; menţineţi-le la căldură (dar nu la soare) până vor prinde rădăcini. Puteţi reproduce planta şi prin însămânţare; împrăştiaţi seminţe pe suprafaţa unui compost bine udat, format din părţi egale de turbă şi nisip grosier, apoi aşezaţi recipientul în care aţi făcut însămânţarea într-o lădiţă, la 24-27 °C şi la umbră. Încolţirea se produce în 3-4 săptămâni; în acest moment descoperiţi lădiţa şi aşezaţi-o mai mult timp la lumină, menţinând permanent aceeaşi temperatură. Atunci când au ajuns la 5 cm, transferaţi plăntuţele în ghivece separate şi trataţi-le ca şi pe plantele adulte; aşezaţi-le în ghivece mai mari pe măsură ce cresc. După un interval de 3 ani ar trebui să înflorească.

Pericole şi precauţii


În caz de uscăciune excesivă introduceţi ghiveciul cu planta în apă pentru câteva minute. Atenţie la temperaturile scăzute care pot provoca putrezirea părţilor inferioare ale frunzelor centrale ale rozetei; îndepărtaţi frunzele putrezite şi creşteţi temperatura. Coşenila făinoasă şi cea brună se elimină cu ajutorul unei bucăţi de pânză înmuiată în alcool denaturat sau stropind regulat planta cu un insecticid adecvat.

Specii şi varietăţi horticole


Nidularium billbergioides (sin. Nidularium citrina) are rozete cu diametrul de circa 50 cm, constituite din numeroase frunze în formă de panglică, uşor lucioase, verde-metalic, mărginite de spini scurţi, verzi. Micile flori albe apar în mod normal vara, sunt plasate în vârful unor pedunculi lungi acoperiţi cu dese bractee verzi şi formează inflorescenţe înconjurate de bractee brune-roşii, ascuţite. "Flavum" este o varietate colorată galben-strălucitor - culoarea lămâii. Nidularium fulgens are o rozetă cu diametrul de 30 cm, formată din frunze verzi, bălţate, cu margini dantelate; vara înfloreşte sub formă de inflorescenţe mici şi compacte, albe, înconjurate de bractee roşii-stacojii. Nidularium innocentii este frapantă datorită rozetei sale ample (circa 60 cm diametru). Frunzele sunt destul de lucioase, cu margini fin dantelate; faţa inferioară este purpuriu-metalic, cea superioară brun-verde. Vara, un peduncul scurt, dezvoltat în cupa centrală, poartă inflorescenţele constituite din 6-8 bractee roşii care înconjoară câteva floricele albe. "Lineatum" este o varietate cu rozeta întinsă, formată din frunze care variază de la verde pal la verde închis cu dungi albe; "Striatum" are frunze verzi-arămii cu dungi crem şi bractee albe-verzui.Nidularium
5.0 din 5 bazat pe 6 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (769.14KB)
Necesită Adobe® Reader®