Sitemap Site Map

Beaucarnea

Nolina
Beaucarnea - Nolina

Genul Beaucarnea cuprinde 20 de specii, dintre care doar puţine sunt cultivate, cea mai cunoscută fiind Beaucarnea recurvata, originară din regiunile deşertice ale Mexicului. Este o plantă foarte uşor de cultivat care pretinde temperaturi blânde, în special în timpul iernii, în regiunile călduroase ale Mexicului poate ajunge chiar şi la 9 m înălţime, dar cultivată în casă rar depăşeşte 1 m.

Cultivare


Beaucarnea trebuie replantată în aprilie, dar această operaţie se face doar dacă planta ajunge la dimensiuni prea mari în raport cu ghiveciul în care este aşezată. Se ţine în locuri foarte luminoase, deoarece suportă bine chiar şi temperaturi de peste 21 °C. Primăvara şi vara udaţi bine planta lăsând pământul să se usuce între udări succesive. Primăvara, adăugaţi un îngrăşământ lichid pentru cactacee, de la debutul perioadei vegetative şi până la sfârşitul verii. Toamna şi iarna planta se menţine la o temperatură în jur de 10 °C; trebuie să suspendaţi udarea (deoarece planta supravieţuieşte pe baza apei înmagazinată în porţiunea inferioară, dilatată, a tulpinii); totuşi, dacă o expuneţi la temperaturi mai mari de 15 °C, trebuie să continuaţi să o udaţi. Pentru a se putea dezvolta, este optim să-i oferiţi plantei o perioadă de repaus vegetal, scop pentru care trebuie să o menţineţi la temperaturi scăzute (niciodată mai mici de 7 °C). În timpul lunilor de iarnă are nevoie de cât mai multă lumină şi este indicat să evitaţi expunerea ei la curenţi de aer rece. Odată găsit locul adecvat, evitaţi să o mai mutaţi.

Reproducere


Seminţe se pot găsi rar în comerţ, dar, în caz că le aveţi, însămânţarea se efectuează în februarie-martie, într-un compost specific pentru seminţe. Trebuie să menţineţi o temperatură de 18-21 °C şi, dacă este posibil, să îi asiguraţi un sistem de încălzire la partea inferioară pentru a facilita o încolţire rapidă. Când plăntuţele vor ajunge la 5-7 cm, transplantaţi-le în ghivece diferite, conţinând un pământ corespunzător. Cel mai frecvent, această plantă se înmulţeşte desprinzând mlădiţele care se formează lateral pe tulpini şi aşezându-le, pentru a prinde rădăcini, într-un amestec de pământ şi nisip.

Pericole


Această plantă nu ridică multe probleme, iar cele care există sunt uşor de rezolvat; evitaţi udarea excesivă în timpul iernii, deoarece poate produce putrezirea rădăcinilor şi de aici, prin extindere, a trunchiului. Coşenila făinoasă poate afecta uneori planta, caz în care trebuie să îndepărtaţi puful alb cu ajutorul unei pensule înmuiate în alcool denaturat sau să o trataţi cu un insecticid sistemic.

Specii


Beaucarnea gracilis este o specie cu tulpina dilatată în formă de sticlă în partea inferioară şi cu o coroană de frunze gri-verzui, late de 1,5 cm şi lungi de 50-70 cm, cu margini aspre. La vârful plantei se formează florile, roz sau roşii, grupate sub formă de ciorchini. Nolina longifoglia are frunze solide şi încurbate spre exterior, lungi chiar şi de peste 1 m. Beaucarnea recurvata (sin. Nolina recurvata) are o tulpină groasă şi cărnoasă, de culoare gri-brun, dilatată în partea bazală (unde stochează apa); înfloreşte rareori, sub formă de ciorchini de flori albe. Beaucarnea stricta are frunzele cu margini aspre, foarte rigide şi proeminente, late de circa 1,5 cm.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Beaucarnea
4.5 din 5 bazat pe 10 voturi şi 1 părere.


 • Stanciu Violeta
  Clasificare: 5 din 5 Beaucarnea
  buna seara interesanta descriere am primit-o cadou si vreau sa stiu daca e otravitoare pt pisici.Multumesc anticipat cu respect Violeta
  violeta_2007_70 - Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (789.22KB)
Necesită Adobe® Reader®