Sitemap Site Map

Odontoglossum

Odontoglosum




Odontoglossum - Odontoglosum

Majoritatea plantelor astfel denumite aparţin grupului orhideelor şi îşi au originea în regiunile înalte ale Americii Centrale şi de Sud. Aproape toate sunt epifite, cu alte cuvinte trăiesc ataşate de ramurile arborilor şi arbuştilor sau chiar pe suprafeţe stâncoase; prezintă pseudobulbi (tulpini transformate) aplatizaţi şi ovali, care se dezvoltă în mici grupuri din rizom. Se cultivă mai ales pentru florile foarte frumoase.

Cultivare


Transvazaţi planta la începutul primăverii; în comerţ există coşuleţe portivite pentru orhidee, cu pereţii găuriţi pentru a favoriza accesul aerului către rădăcini. Preparaţi un compost format dintr-o parte "muşchi de turbă", 2 părţi pământ de flori fărâmiţat şi o parte de nisip grosier sau granule de perlit. Menţineţi o temperatură de 15-18 °C, evitând cu grijă expunerea la soare sau la lumină naturală nefiltrată; vara, când este foarte cald, planta necesită puţină umbră. Udaţi din abundenţă pentru a umezi complet compostul, apoi aşteptaţi ca acesta să se usuce în jumătatea superioară înainte de a uda din nou. Pentru a favoriza înflorirea este bine să administraţi un îngrăşământ lichid adăugat în apă la fiecare 2-3 săptămâni; primăvara şi vara îngrăşămintele trebuie să fie bogate în azot, în timp ce la sfârşitul verii-începutul toamnei, acestea trebuie să fie bogate în potasiu. Toamna şi iarna temperatura trebuie menţinută între 10-15 °C; aşezaţi planta într-un ambient luminos, aerisit, departe de curenţii de aer. Udaţi astfel încât să umeziţi întregul compost şi repetaţi operaţia atunci când se usucă puţin.

Reproducere


La începutul primăverii puteţi diviza plantele crescute prea mult; tăiaţi rizomul în segmente prevăzute cu 2-3 pseudobulbi şi lăsaţi-le în ghiveci, pentru a se cicatriza rădăcinile. După 3-4 săptămâni separaţi cu grijă rădăcinile şi replantaţi-le în ghivece de 10 cm umplute cu un compost proaspăt. Nu îngropaţi pseudobulbii, dar sprijiniţi-i pe suprafaţa compostului. Aşezaţi ghivecele în lumină bună, udaţi moderat timp de o lună până când plăntuţele încep să crească, apoi trataţi-le ca pe plantele adulte.

Pericole şi precauţii


Atenţie la temperatură şi la udare; dacă este prea cald şi compostul rămâne mult timp uscat, florile suferă şi frunzele se veştejesc. Udările excesive, în special dacă este frig, determină putrezirea pseudobulbilor şi a rădăcinilor.

Specii şi varietăţi horticole


Odontoglossum citrosum (sin. Odontoglossum pendulum) este o specie parfumată; pseudobulbii sunt rotunjiţi şi formează fiecare o pereche de frunze scorţoase, cu formă de panglică, lungi de 30 cm; pedunculii florali sunt lungi şi arcuiţi, purtând până la 10 flori, colorate roz-palid cu petale roz închis. Odontoglossum crispum este o specie care a dat naştere la mulţi hibrizi; înfloreşte având numeroase flori albe stropite cu roz, late de 8-10 cm. Odontoglossum grande este o specie care are tulpini florifere de 30 cm care poartă fiecare 7 flori colorate galben intens, cu dungi colorate brun-scorţişoară şi cu petale scurte, rotunjite, galbene şi alb crem. Dintre hibrizi, "Miltonia" are flori foarte durabile, asemănătoare cu cele ale panselei.



Odontoglossum
4.9 din 5 bazat pe 9 voturi

Părerea ta contează



    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.12KB)
Necesită Adobe® Reader®