Sitemap Site Map

Opuntia

Limba soacrei
Opuntia - Limba soacrei

Opuntia cuprinde mai mult de 250 de specii, toate originare din America. Tulpinile sunt formate din segmente unite, cilindrice, globuloase sau aplatizate, având formă de palete rotunjite sau ovale; toate speciile au spini scurţi şi ascuţiţi, mai mult sau mai puţin denşi şi spini mărunţi terminaţi cu un cârlig. Una dintre speciile cele mai uşor de cultivat este Opuntia humifusa, care în iulie şi august produce flori galbene aurii, cu partea internă roşcată; cultivată în casă produce rareori fructe tipice, sferice.

Cultivare


Aproape toate aceste plante se transvazează anual, schimbând ghiveciul numai dacă rădăcinile l-au ocupat complet pe cel precedent. Presaţi bine pământul în jurul plantei şi puneţi cioburi de teracotă pe fundul ghiveciului, pentru a favoriza drenajul. Sprijiniţi speciile de formă alungită cu bastoane sau alte tipuri de suporturi. Primăvara şi vara plasaţi plantele într-un ambient luminos, însorit; udaţi cu regularitate, menţinând pământul umed, dar nu îmbibat, şi administraţi un îngrăşământ lichid, împreună cu apa, la fiecare trei săptămâni. Toamna şi iarna este important să aşezaţi plantele într-un loc unde să nu îngheţe; se expun întotdeauna la lumină; udaţi-le ocazional astfel încât compostul să nu rămână complet uscat.

Reproducere


De la sfârşitul primăverii până vara târziu puteţi preleva butaşi, îndepărtând cu grijă segmentele de tulpină (paletele); separaţi-le sau tăiaţi-le cu un cuţit, trataţi tăietura cu pulbere de sulf, lăsaţi să se cicatrizeze timp de 10 zile, apoi puneţi-le în ghivece de 8 cm, la 1 cm adâncime. În timpul acestei operaţii este indispensabilă purtarea mănuşilor întrucât spinii au capacitatea de a pătrunde în ţesut fără a mai putea fi scoşi întregi. Pentru ca butaşii să prindă rădăcini, menţineţi-i câteva săptămâni într-un ambient uscat, la temperatura de 10-16 °C, şi, dacă este posibil, udaţi numai partea de jos a ghivecelor.

Pericole şi precauţii


Combateţi coşenila făinoasă cu o pensulă înmuiată în alcool sau, dacă infestarea este masivă, stropiţi planta cu un insecticid pe bază de malathion.

Specii


Opuntia ficus-indica, denumit şi smochinul indian, introdus în Europa de Cristofor Columb, a fost naturalizat în sudul Italiei şi pe coastele tireniană şi ligurică. De aspect arborescent, primăvara târziu şi vara poartă flori galbene succedate de fructe ovoidale cu pulpă comestibilă. Opuntia humifusa (sin. Opuntia compressa) are palete rotunde sau ovale de 10-13 cm, este adesea târâtoare, şi atinge 30-45 cm înălţime; prezintă areole mici şi doi-trei spini lungi, albi; florile, în formă de pâlnie, sunt colorate galben auriu cu interiorul roşcat. Originară de pe coastele orientale ale SUA, este adaptată pentru grădini stâncoase şi, fiind rezistentă la temperaturi scăzute, poate să trăiască în aer liber şi iarna. Opuntia polyacantha formează grupuri compacte şi dense; originară din America Centrală, are palete mai mult sau mai puţin rotunde, de 10 cm lăţime, care prezintă dense areole mici cu spini albi; din iunie până în septembrie produce flori de culoarea lămâii, adesea stropite cu roz. Opuntia rhodantha creşte la 2000 m altitudine în Utah şi Colorado; înaltă de 30 cm, are palete ovale sau alungite; florile văratice sunt asemănătoare trandafirului, late de 4 cm şi colorate roz sau roşu cu stamine lungi, galbene sau roşcate.Opuntia
4.5 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (766.76KB)
Necesită Adobe® Reader®