Sitemap Site Map

Pachystachys

Pachistachis
Pachystachys - Pachistachis

Pachystachys este un gen înrudit cu Jacobinia; conţine circa 12 specii de arbuşti ce se cultivă uşor, originare din America de Sud, cu flori foarte ornamentale care înfloresc de primăvara până toamna. Florile tubulare, crem deschis, se ivesc din bracteele galbene-aurii ce emerg dintre frunzele colorate verde închis; efectul este decorativ şi datorită bracteelor, care îşi păstrează coloritul strălucitor mai mult de 2 luni. Frunzele lanceolate sunt dispuse în perechi pe tulpina verticală, care cu timpul devine lemnoasă.

Cultivare


Se replantează în fiecare primăvară, folosind pământ de flori şi aşezând cioburi de teracotă pe fundul ghiveciului; acesta trebuie să aibă dimensiuni din ce în ce mai mari, până la diametrul maximum de 15-18 cm; la această mărime este suficientă înlocuirea anuală a unui strat de 2,5 cm de compost. În acelaşi anotimp planta va fi curăţată de ramuri, deoarece are tendinţa să se alungească cu uşurinţă şi să crească dezordonat. Temperatura ideală este în jur de 21 °C, sau chiar puţin mai scăzută; udarea trebuie să fie frecventă pentru a menţine compostul permanent umed, dar nu îmbibat. Pachystachys preferă locurile luminoase, dar ferite de razele soarelui. Din aprilie până în septembrie, la fiecare două săptămâni, diluaţi câteva picături de îngrăşământ în apa cu care udaţi planta; aşezaţi ghiveciul pe o tăviţă plină cu pietriş umed şi stropiţi frunzele cu apă. Toamna şi iarna planta trebuie protejată de ger şi menţinută la o temperatură ideală de 13 °C, într-un ambient luminos, bine aerisit, ferită de curenţii de aer. Menţineţi compostul uşor umed printr-o udare moderată.

Reproducere


Primăvara prelevaţi butaşi de 13 cm de la vârful tulpinilor; tăiaţi-i imediat sub un nod, având grijă să eliminaţi frunzele bazale şi să trataţi suprafaţa tăieturii cu pulbere pe bază de hormoni rizogeni. Plantaţi-i într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale şi închideţi ghivecele într-o lădiţă, menţinându-le într-o atmosferă umedă, la lumină intensă, dar nu direct la soare şi la temperatura de 21 °C. Când apar vlăstarele noi descoperiţi-le şi începeţi să le udaţi moderat; după 8 săptămâni, replantaţi fiecare plăntuţă separat, folosind ghivece de 10 cm şi pământ de flori bun. Trataţi-le apoi ca şi pe plantele adulte.

Pericole şi precauţii


Atenţie să nu udaţi prea mult planta atunci când este foarte frig: se poate provoca moartea ei. Dacă udarea este insuficientă, frunzele îşi schimbă culoarea, se veştejesc şi cad; remediaţi întroducând planta în apă. Vara circulaţia aerului este importantă, iar dacă este insuficientă împiedică o bună dezvoltare şi o înflorire optimă.

Specii


Pachystachys coccinea are frunzele verde închis şi scorţoase, lungi până la 20 cm; inflorescenţele lungi, cărămizii, apar vara pe ramurile şi tulpinile lemnoase; ajunge la 1-1,5 m înălţime, dar scurtându-i la timp ramurile, planta poate fi menţinută mai mică şi compactă. Pachystachys lutea creşte până la 60 cm, dar în casă este bine să nu depăşească 30-35 cm, deoarece îşi va pierde frunzele inferioare; frunzele ovale, ascuţite şi colorate verde închis cresc pe tulpini aproape lemnoase, care se termină cu o inflorescenţă conică, lungă de 15 cm, formată din bractee galbene-aurii; florile se desprind din bractee şi cresc de la baza inflorescenţei către vârf; sunt lungi de 5 cm şi colorate alb crem.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Pachystachys
4.9 din 5 bazat pe 15 voturi şi 1 părere.


 • Mary Croitoru
  Clasificare: 5 din 5 Pachystachys
  In sfirsit, un site in romaneste!!
  O floare superba.Am si eu, adusa din Buc. in Canada-unde se gasesc doar in cataloage. Problema e iarna cind frunzele se aduna spre interior si cad, cam toate. Conditiile sunt f. bune!!Cum i-mi puteti raspunde??
  Multumesc foarte mult!
  Mary
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.19KB)
Necesită Adobe® Reader®