Sitemap Site Map

Pandanus
Pandanus

Pandanus este un arbust sempervirescent, foarte rezistent. Genul cuprinde alte 250 de specii originare din regiunile tropicale ale Africii, Asiei şi Oceaniei. Frunzele sunt lungi şi subţiri, lucioase şi scorţoase, cu marginile frecvent zimţate, arcuite; sunt lungi până la 1 m şi au o culoare care variază de la verde închis şi strălucitor, la verde mai deschis, uneori cu striaţii albe. Sunt dispuse în spirală în jurul tulpinii lemnoase, putând forma un mănunchi situat în vârf.

Cultivare


Replantaţi-o în martie, atunci când rădăcinile au ocupat tot spaţiul disponibil. Primăvara şi vara menţineţi planta la lumină bună şi udaţi-o din abundenţă, adăugând un îngrăşământ lichid la fiecare 3-4 săptămâni. Temperatura poate fi menţinută în jurul a 27-30 °C. Când este foarte cald stropiţi-o de la vârf spre bază, evitând udarea fruzelor atunci când planta este expusă la soare; este bine să aşezaţi ghiveciul pe o tavă cu pietriş umed. Din octombrie până în martie temperatura nu trebuie să fie mai mică de 16 °C; furnizaţi plantei cât mai multă lumină şi chiar expuneţi-o direct la soare. Menţineţi compostul uşor umed şi evitaţi curenţii de aer.

Reproducere


Între februarie şi aprilie prelevaţi vlăstarele bazale şi replantaţi-le în ghivece separate, cu diametrul de 10 cm; menţineţi-le la 24 °C, la umbră, şi când încep să crească trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Puteţi reproduce planta şi prin seminţe; sădiţi seminţele într-o lădiţă, utilizând un compost specific, şi menţineţi-le în penumbră, la 27 °C (vor germina în 6-8 săptămâni). Când plăntuţele sunt suficient de mari, aşezaţi-le în ghivece separate.

Pericole şi precauţii


Iarna fiţi atenţi la stagnarea apei şi la curenţii de aer: frunzele se veştejesc şi cad.

Specii şi varietăţi horticole


Pandanus baptisii poate ajunge la 1,8 m înălţime; frunzele sunt verzi-albastre cu striaţii longitudinale colorate galben-strălucitor, uneori atât de late încât acoperă frunza în întregime; spre deosebire de altele, frunzele acestei specii nu prezintă margini zimţate. Pandanus veitchii are frunzele lungi de 60 cm, ascuţite, cu margini fin dinţate şi colorate verde strălucitor cu striaţii longitudinale albe-crem; exemplarele noi se dezvoltă în apropirea frunzelor bazale din rădăcinile aeriene care pătrund în pământ.Pandanus
4.6 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (779.15KB)
Necesită Adobe® Reader®