Sitemap Site Map

Pelargonium

Muşcată
Pelargonium - Muşcată

Genul Pelargonium cuprinde mai mult de 250 de specii originare din Africa de Sud. Majoritatea plantelor cultivate în casă sunt hibrizi, care se subîmpart în diverse grupe pe baza caracteristicilor morfologice. Sunt toate iubitoare de soare şi sunt cultivate pentru o perioadă lungă de înflorire, cu excepţia acelora aşa-numite "muşcate parfumate", dorite pentru parfumul delicios al frunzelor (au flori nesemnificative din punct de vedere estetic). Pelargoniile au aspect de tufe alcătuite din tulpini tinere şi fragile, cu multe ramificaţii; frunzele, cu forme şi dimensiuni diferite în funcţie de specie, sunt sprijinite de peţioli lungi, şi uneori sunt parfumate; cel mai des, frunzele sunt rotunjite, cu marginile uşor lobate. Muşcatele sunt cultivate şi apreciate mai ales pentru florile abundente şi viu colorate. Este bine de precizat că numele corect este "pelargonia", întrucât "muşcatele" adevărate aparţin unui alt gen, denumit Geranium.

Cultivare


Replanjaţi-o anual primăvara, folosind un compost pe bază de pământ bun de grădină şi aşezaţi cioburi de teracotă la baza ghiveciului pentru a favoriza drenajul. Tăiaţi vârfurile plantelor tinere pentru a stimula ramificarea. "Muşcatele" trebuie să fie curăţate vara târziu şi toamna; tăiaţi tulpinile la jumătate din lungime şi scurtaţi rădăcinile prea lungi şi dese, apoi replantaţi planta definitiv folosind un compost proaspăt. Îndepărtaţi florile şi frunzele pe măsură ce se ofilesc şi tăiaţi tulpinile la nivelul primei perechi de frunze, sub flori. Primăvara şi vara menţineţi o temperatură a mediului de până la 21-24 °C, aşezaţi plantele în plin soare şi feriţi-le de curenţii de aer; udaţi-le pentru a umezi compostul şi repetaţi operaţia când acesta se usucă la suprafaţă. Din aprilie până în septembrie administraţi un îngrăşământ lichid o dată la 2-3 săptămâni. După terminarea perioadei de înflorire, "muşcatele" trebuie pregătite pentru perioada de repaus din timpul iernii; udaţi doar pentru a evita uscarea completă a compostului şi opriţi administrarea îngrăşămintelor. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură de cel puţin 7-10 °C, expunând plantele la multă lumină şi la soare, într-un ambient uscat şi aerisit, fără curenţi de aer. Udaţi-le din când în când, pentru a evita uscarea compostului şi îndepărtaţi florile'veştejite şi frunzele decolorate.

Reproducere


Vara prelevaţi butaşi de 8-10 cm din tulpinile laterale sănătoase, efectuând tăietura sub un nod; eliminaţi florile şi frunzele bazale şi trataţi suprafaţa tăiată cu hormoni rizogeni; plantaţi butaşii într-un amestec de turbă şi nisip grosier în părţi egale; îngropaţi-i până la frunzele cele mai joase, având grijă a menţine compostul umed, la o temperatură de 16-18 °C şi în penumbră. Când rădăcinile au încolţit, după 6 săptămâni, transferaţi fiecare plăntuţă într-un ghiveci separat conţinând pământ de grădină.

Pericole şi precauţii


Dacă planta este lăsată la umbră pentru mult timp frunzele se decolorează iar tulpinile se pot îngălbeni. Atenţie la udarea excesivă care provoacă putrezirea rădăcinii, ce se poate extinde la baza tulpinii, înnegrind-o; eliminaţi planta, deoarece sub ea se pot forma mucegaiuri periculoase. Paraziţii cei mai obişnuiţi sunt păduchii albi şi coşenilele: eliminaţi petele albe cu un tampon de bumbac înmuiat în alcool.

Specii şi varietăţi horticole


Pelargonium crispum este un arbust ramificat, cu frunze mici aromate care, sfărâmate în mână degajă un parfum puternic de lămâie; sunt rotunjite şi trilobate, cu marginile încreţite; se dezvoltă pe tulpini subţiri, înalte până la 60 cm; florile, reunite în grupuri de 2-3 pe pedunculi scurţi, sunt late de 2,5 cm şi colorate violet deschis. Pelargonium x domesticum este aşa numita "Muşcată regală"; este vorba despre un grup de hibrizi uşor de cultivat, care ajung la 30-60 cm înălţime; au frunzele rotunjite, puţin aspre, cu margini dinţate, late de 8 cm, complet verzi; florile atrăgătoare, late de 5-7 cm, au formă de pâlnie şi petale încreţite, colorate roşu sau roz cu pete sau dungi mai închise; sunt reunite câte 10 în umbele mari, şi se formează în axilele frunzelor superioare. Pelargonium graveolens are frunze cu parfum de trandafir; de aceea este denumită şi "Muşcata trandafir". Pelargonium x hortorum: cu acest nume se defineşte un grup de hibrizi derivaţi în principal din Pelargonium inquinans şi Pelargonium zonale. Sunt plante cu aspect de tufă, înalte de 30-60 cm (unele chiar de 1,2 m), cu tulpini groase şi frunze verzi rotunjite, late de 8-13 cm, uşor zbârcite; prezintă adesea pe frunze un desen colorat contrastant; unele varietăţi au fâşii roşii, portocalii şi albe-crem. Florile, dispuse pe pedunculi lungi de 20-25 cm şi reunite în umbele rotunjite, sunt late de 4 cm şi variază de la alb la roşu, trecând prin toate tonalităţile de roz. Pot fi simple sau duble şi apar intermitent de primăvara până toamna. Există foarte multe varietăţi: "Apple Blossom Rosebud" are flori albe graţioase cu marginile nuanţate cu roşu; "Happy Thought" are frunze verde strălucitor cu o fâşie centrală galben-crem şi flori roşii; "Mrs. Henry Cox" are frunze atrăgătoare gri-verzui cu benzi galbene-roşii şi flori roz-gălbui. Pelargonium peltatum, denumită şi "muşcata iederă" este o specie târâtoare şi căzătoare; îşi datorează numele frunzelor asemănătoarea celor ale iederii, lucioase, rotunjite, late de 8 cm şi colorate verde strălucitor; are flori late de 4 cm, stelate şi reunite în umbele susţinute de pedunculi lungi şi subţiri. Pelargonium tomentosum are frunze catifelate şi aromate, ce emană un parfum de mentă.Pelargonium
4.5 din 5 bazat pe 18 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (803.46KB)
Necesită Adobe® Reader®