Sitemap Site Map

Pellaea

Pelea
Pellaea - Pelea

Pellaea este un gen ce cuprinde circa 80 de specii permanent verzi sau cu frunze căzătoare; au frunze ornamentale, fiind în mod particular adecvate pentru cultivarea în coşuleţe suspendate sau în ghivece de perete.

Cultivare


Dacă rădăcinile au ocupat complet ghiveciul (ceea ce în general se întâmplă anual), planta va fi transferată în martie într-un ghiveci mai mare cu compost pe bază de turbă, dispunând pe fundul ghiveciului un strat de materiale drenante. Pentru cultivarea în coşuleţe suspendate căptuşiţi pereţii acestora cu "muşchi de turbă", niciodată cu plastic, şi umpleţi-le cu un compost pe bază de turbă bine aderent la plantă. Primăvara şi vara temperatura trebuie menţinută în jurul valorii de 18 °C; dacă depăşeşte 21 °C stropiţi cu apă călduţă în mod regulat şi udaţi-o abundent fără a mai aştepta uscarea compostului, evitând însă stagnarea apei în tăviţa ghiveciului. Din mai până în septembrie adăugaţi îngrăşăminte la fiecare 2 săptămâni. Menţineţi planta într-un loc luminos, dar nu expusă direct la soare. Toamna şi iarna planta continuă să crească. Udaţi atât cât să menţineţi compostul uşor umed, suprimaţi stropirile, iar din septembrie până în mai nu mai fertilizaţi. Temperatura ideală este de 13-16 °C; din când în când este recomandabil să expuneţi planta câteva ore la soare. Nu utilizaţi pentru udare apă calcaroasă.

Reproducere


Divideţi delicat planta în luna mai, separând-o în două părţi prin tăierea rizomilor cărnoşi. Plantaţi cele două părţi în ghivece diferite şi trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Puteţi chiar tăia rizomii în porţiuni mici, prevăzute fiecare cu frunziş şi rădăcini; plantaţi apoi fiecare parte în ghivece cu compost pe bază de turbă şi trataţi-le ca şi pe plantele adulte.

Specii


Pellaea rotudifolia are un mănunchi de frunze arcuite în jos, lungi de până la 30 cm; foliolele sunt aproape rotunde şi dispuse alternativ, în număr de 10-20 de perechi pe fiecare ram; au marginile uşor dinţate şi culoarea verde închis. Pellaea viridis are frunze penate şi deci un aspect asemănător cu cel al unei ferigi; are frunze lungi până la 45 cm, colorate verde închis, cu peţioli negri.Pellaea
5.0 din 5 bazat pe 2 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (759.55KB)
Necesită Adobe® Reader®