Sitemap Site Map

Peperomia
Peperomia

Peperomia este un gen numeros care cuprinde peste 1000 de specii sempervirescente, perene, uneori suculente sau târâtoare. Sunt plante mici, compacte, cu creştere rapidă şi uşor de îngrijit. Speciile cultivate, circa o sută, sunt aproape toate originare din America de Sud. Sunt apreciate pentru frunzişul plăcut şi pentru florile verticale, deosebite, în formă de spic.

Cultivare


Peperomia se plantează în martie sau aprilie folosind un compost pe bază de turbă; pentru plantele tinere se utilizează ghivece de diametru crescând, până la maximum 10-13 cm. Aşezaţi pe fundul ghiveciului cioburi de teracotă pentru a asigura un bun drenaj. Primăvara şi vara menţineţi planta la temperatura mediului, până la 24 °C, şi aşezaţi-o într-un loc luminos, dar niciodată direct la soare. Aşezaţi ghiveciul pe pietriş umed, udaţi moderat, lăsând compostul să se usuce înainte de a uda din nou şi efectuaţi stropiri regulate pe frunze; între lunile mai şi septembrie adăugaţi în apă un îngrăşământ diluat (jumătate din doza recomandată) o dată la fiecare trei săptămâni. Toamna şi iarna temperatura ideală este de 16 °C, dar niciodată sub 13 °C; planta va fi expusă la lumină bună, dar nu la soare. Efectuaţi încă stropiri regulate, dar udaţi puţin şi menţineţi planta ferită de curenţii de aer.

Reproducere


Primăvara sau la începutul verii prelevaţi butaşi din frunze sănătoase sau din vârfurile vegetative, lungi de 5-8 cm cu 1-2 frunze. Trataţi tăietura cu hormoni rizogeni şi plantaţi butaşul într-un compost de turbă şi nisip în părţi egale. Menţineţi compostul umed şi ghiveciul la 18-21 °C, protejat de lumină; după circa 6 săptămâni înrădăcinarea este finalizată: transvazaţi plăntuţele individual.

Pericole şi precauţii


Atenţie să nu udaţi planta prea mult, în special în lunile friguroase: frunzele cad şi rădăcinile putrezesc. De asemenea lumina este fundamentală: dacă planta este ţinută prea mult la umbră frunzele tind să se decoloreze; dacă din contră, este expusă direct la soare, frunzele se ard. Dacă observaţi prezenţa coşenilei făinoase eliminaţi-o la timp cu un tampon înmuiat în alcool denaturat. Aerul prea uscat favorizează atacul păianjenului roşu: pulverizaţi un acaricid specific.

Specii şi varietăţi horticole


Peperomia caperata, originară din Brazilia, se întâlneşte sub formă de tufe compacte cu înălţimea până la 25 cm; are frunzele în formă de inimă, lungi de 4 cm, verde închis strălucitor; între aprilie şi decembrie apar spice florale albe, lungi de 13-15 cm. Peperomia griseoargentea (sin. Peperomia hederifolia) are frunzele cu aspect "brodat", gri-verzui cu reflexe argintii; vara, pe tulpinile lungi de 20-25 cm colorate roşcat, apar spice de flori albe-gri cenuşii susţinute de pedunculi. Peperomia magnoliaefolia este una dintre speciile cele mai răspândite; formează o tufă robustă şi creşte până la 30 cm, după care capătă un aspect căzător; frunzele sunt mari şi cărnoase, plate şi subţiri, colorate verde lucios intens; cultivată în casă înfloreşte rar. "Variegata" este o varietate foarte populară, cu frunze crem la tinereţe şi cu centrul verde la maturitate; chiar şi tulpinile îşi schimbă culoarea: sunt roşii atunci când sunt tinere şi verzi cu dungi roşii la maturitate. "Green and Gold" prezintă frunze mai mari, cu margini crem. Peperomia obtusifolia este o plantă foarte ramificată care creşte până la 30 cm şi are frunzele ovale, mari, cărnoase şi uşor concave, colorate verde-violaceu cu marginile violet şi faţa inferioară verde mai deschis; înfloreşte din iunie până în septembrie sub forma a numeroase spice albe, lungi de 5 cm. Peperomia sandersii este una dintre speciile cele mai atractive, cu diametrul şi înălţimea variind de la 15 la 25 cm; are frunzele foarte decorative, ovale, dese, plate şi lucioase, verzi-albăstrui cu benzi argintii care iradiază din centru; are peţiolii foliari roşii şi înfloreşte din iunie până în septembrie, prezentând spice alburii, lungi de 8-10 cm. Peperomia scandens poate avea aspect fie căţărător, fie târâtor şi ajunge la 1,2-1,5 m înălţime; are frunzele în formă de inimă şi uşor ascuţite, lungi de 5 cm, inserate pe tulpini roşcate; specia tipică are frunzele verde lucios, dar sunt foarte răspândite varietăţile cu frunzele pestriţe.Peperomia
5.0 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (786.79KB)
Necesită Adobe® Reader®