Sitemap Site Map

Pereskia
Pereskia

Este o plantă graţioasă cu aspect de tufă, care aparţine familiei cactuşilor, lucru greu de crezut datorită aspectului său asemănător unui trandafir căţărător. Prezintă tulpini spinoase, frunze ovale, frumoase flori divers colorate şi intens parfumate şi fructe comestibile. Pentru a le creşte în apartament se folosesc reţele sau cercuri metalice.

Cultivare


Replantaţi-o primăvara numai dacă rădăcinile au ocupat în întregime ghiveciul, folosind un compost pentru cactuşi şi ghivece din ce în ce mai mari, până la 25-30 cm diametru, după care înlocuiţi numai un strat de compost cu grosimea de 5 cm; aşezaţi pe fundul ghiveciului cioburi de teracotă pentru drenaj. Împreună cu transplantarea, efectuaţi curăţarea plantei adulte fără a tăia vlăstarele formate în anul precedent, deoarece pe acestea apar ulterior florile. Primăvara şi vara udaţi numai atât cât să menţineţi compostul umed şi nutriţi planta la fiecare 4-6 săptămâni cu îngrăşăminte pentru cactuşi; aşezaţi-o la soare, mai ales atunci când apar bobocii. Temperatura mediului este ideală, dar planta suportă chiar 24 °C. Toamna şi iarna temperatura trebuie să fie de cel puţin 10-16 °C; udaţi mai rar şi menţineţi compostul semiuscat din octombrie până în martie. Fiind vorba de o specie care îşi pierde doar parţial frunzişul, poate fi aşezată într-un loc însorit, uscat şi aerisit.

Reproducere


În februarie-martie plantaţi seminţele într-un compost pentru cactuşi, păstrând ghiveciul la umbră şi la 21 °C. După germinare, aşezaţi plăntuţele într-un loc mai luminos şi menţineţi compostul abia umed; replantaţi-le individual când sunt suficient de mari pentru a fi mânuite şi trataţi-le ca şi pe plantele adulte. Din vârfurile tulpinilor se pot obţine butaşi de 10-13 cm; tăiaţi-i primăvara, lăsând să se cicatrizeze timp de câteva zile suprafaţa tăieturii, după care plantaţi-i într-un compost pentru cactuşi.

Pericole şi precauţii


Dacă tulpinile sunt moi şi decolorate înseamnă că există un exces de apă; este preferabil să se preleveze butaşi şi să se obţină noi plante.

Specii


Pereskia aculeata este un arbust căţărător cu creştere rapidă, care poate depăşi 1 m înălţime chiar cultivat în casă; are tulpini acoperite de spini robuşti, ascuţiţi şi frunze ovale semisempervirescente; florile colorate alb-crem cu centrul galben apar la sfârşitul verii şi sunt reunite în ciorchini. Pereskia grandifolia (sin. Rhodocactus grandifolius) are un aspect de arbust şi prezintă frunze ovale, lungi de 13-15 cm, colorate verde deschis; tulpinile au spini negricioşi şi la sfârşitul verii poartă flori roz.Pereskia
4.7 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (773.05KB)
Necesită Adobe® Reader®