Sitemap Site Map

Philodendron

Filodendron
Philodendron - Filodendron

Philodendron este un gen de plante foarte frumoase care constituie un grup numeros (circa 500 de specii) în care sunt cuprinşi atât copăcei mici, cât şi arbuşti pitici; aceştia din urmă pot fi plante căţărătoare viguroase, deoarece sunt dotate cu rădăcini aeriene. Originare din pădurile Americii de Sud, în mediul natural ating înălţimi considerabile, dar ţinute în casă rămân în jurul a 1,8 m. Se cultivă în apartament pentru frumuseţea şi valoarea decorativă a frunzelor; specia cea mai răspândită este Philodendron scandens, foarte uşor de cultivat deoarece se adaptează bine la ambientul din casă; are exigenţe reduse; este o plantă căţărătoare cu tulpini lungi, subţiri şi frunze mici, lucioase, ascuţite la vârf.

Cultivare


Transvazaţi planta primăvara numai dacă a atins dimensiuni prea mari pentru ghiveci; în caz contrar, limitaţi-vă la a înlocui anual un strat de compost de circa 5 cm grosime. Folosiţi un compost bine drenat, alcătuit din părţi egale de argilă, turbă, nisip grosier şi jumătate pământ de frunze complet descompuse. Susţineţi speciile căţărătoare cu ţăruşi acoperiţi de muşchi, pe care se vor agăţa uşor rădăcinile aeriene şi din care îşi vor extrage hrana şi umiditatea. Tăiaţi vârfurile vegetale pentru a menţine aspectul de tufă. Primăvara şi vara aşezaţi planta la lumină bună, dar nu direct la soare şi menţineţi o temperatură de până la 21-24 °C. Udaţi regulat din aprilie până în octombrie, evitând stagnarea apei în tăviţa de sub ghiveci; adăugaţi un îngrăşământ lichid la fiecare două săptămâni. Stropiţi planta cu apă călduţă şi aşezaţi-o pe pietriş umed. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură de 16-18 °C, niciodată mai mică de 13 °C, şi aşezaţi planta la lumină bună, fără însă a o expune direct la soare. Udaţi moderat pentru a menţine compostul uşor umed. Nu îl lăsaţi să se usuce, dar fiţi atenţi la excesul de apă; dacă planta este căţărătoare, efectuaţi stropiri ocazionale, pentru a menţine umedă atât planta, cât şi suportul.

Reproducere


În aprilie sau la sfârşitul primăverii-începutul verii puteţi preleva butaşi, efectuând tăietura imediat sub un nod foliar; trataţi zona tăiată cu hormoni rizogeni şi plantaţi butaşii într-un compost normal la care se adaugă puţin nisip; aşezaţi totul într-o lădiţă şi menţineţi compostul umed, la umbră şi la 24 °C. Când butaşii încep să se dezvolte, scoateţi ghiveciul din lădiţă şi menţineţi temperatura constantă timp de 2 săptămâni, apoi replantaţi butaşii înrădăcinaţi în ghivece separate.

Pericole şi precauţii


Atenţie la udări, mai ales în timpul verii: dacă compostul este prea uscat frunzele se veştejesc şi planta nu se mai poate reface; interveniţi rapid cu o bună udare de îndată ce devin evidente primele semne de suferinţă. Şi excesul de apă este dăunător: produce decolorarea frunzelor şi putrezirea rădăcinilor; uscaţi copostul menţinând planta la o temperatură puţin mai ridicată. Dacă temperatura coboară sub 13 °C, planta va avea de suferit şi va prezenta frunze veştejite şi îngălbenite; temperatura mai mică de 10-12 °C le este fatală. Parazitul cel mai obişnuit este coşenila.

Specii şi varietăţi horticole


Philodendron andreanum (sin. Philodendron melanochrysum) este originar din Columbia şi este o plantă căţărătoare foarte atractivă; dacă este atent îngrijită creşte încet, dar splendid; ajunge la 1,8 m înălţime şi trebuie să fie susţinută de un ţăruş acoperit cu muşchi; are frunzele catifelate, lungi de circa 60 cm, colorate verde închis cu nervuri verde-pal şi faţa inferioară violetă. Philodendron bipinnatifidum nu este căţărătoare, dar este adaptată pentru apartament; frunzele ample se extind în formă de rozetă, pornind dintr-un punct central; în cazul exemplarelor tinere frunzele au formă de inimă cu marginile uşor incizate, în timp ce la cele adulte inciziile sunt mai profunde, ajungând până la nervură, fiind astfel divizate în mai multe foliole. Originară din Columbia, Philodendron erubescens este o plantă viguroasă, căţărătoare, care dacă este bine susţinută poate să crească până la 1,8 m; are frunze mari, lungi de la 20 până la 30 cm, zimţate, susţinute de peţioli lungi violeţi: de la culoarea roz a celor tinere devin verde închis, lucioase şi cu reflexe arămii la maturitate. Varietatea "Burgundy" are frunze care trec treptat de la roşu arămiu în primele săptămâni la verde oliv ulterior; faţa inferioară este stropită cu roşu închis. Philodendron hastatum (sin. Philodendron domesticum) este o plantă căţărătoare viguroasă care poate ajunge chiar la peste 1,5 m înălţime; frunzele colorate verde aprins sunt foarte lucioase şi dese, mai lungi de 40 cm, alungite şi în formă de inimă, fiind susţinute de peţioli laţi şi cărnoşi. Există o varietate cu frunze încreţite, colorate galben şi crem. Originară din Panama, Philodendron scandens este specia cea mai populară; poate atinge 1,8 m înălţime şi are tulpini subţiri şi lungi care pot fi suţinute cu suporturi sau ţăruşi acoperiţi cu muşchi, sau pot fi lăsate să atârne din coşuleţe suspendate; frunzele în formă de inimă sunt lungi de 10 cm, late de 8 cm, subţiate şi ascuţite spre vârf; cele tinere sunt arămii şi aproape transparente pentru ca la maturitate să devină verde închis. Philodendron selloum provine din Brazilia şi este asemănător cu Philodendron bipinnatifidum (în perioada de tinereţe se confundă); planta are o tulpină asemănătoare unui trunchi şi dezvoltă o rozetă de frunze susţinute de peţioli încurbaţi; frunzele sunt lungi de 30-40 cm, cu lăţimea de 30 cm, incizate profund şi cu marginile încreţite. Philodendron wendlandii este o frumoasă specie originară din Costa Rica, dar care nu este căţărătoare. Formează o rozetă de frunze ovale, colorate verde lucios, lungi de circa 30 cm, cu o nervură centrală groasă, susţinute de peţioli lungi de 15 cm.

« Pereskia
Pereskia
Pilea »
PileaPhilodendron
4.6 din 5 bazat pe 13 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (758.87KB)
Necesită Adobe® Reader®