Sitemap Site Map

Pilea

Pilea argintie
Pilea - Pilea argintie

Originar din zonele tropicale, genul Pilea cuprinde circa 600 de specii permanent verzi, dintre care unele s-au răspândit ca plante de apartament. Compacte şi cu aspect de tufă, se cultivă în casă pentru frunzişul frumos, ornamental şi pentru capacitatea de a rezista în locuri umbroase, care le face adecvate pentru a umple spaţiile goale create la baza unor plante mai înalte.

Cultivare


Replantaţi-o anual în martie sau aprilie, folosind un compost normal şi transferând într-un ghiveci mai mare plantele care au crescut prea mult. Scurtaţi la jumătate tulpinile şi tăiaţi vlăstarele apărute în timpul anotimpului respectiv: astfel planta se va menţine mai compactă şi mai stufoasă. Primăvara şi vara asiguraţi o temperatură de până la 24 °C şi aşezaţi planta la lumină indirectă, departe de soare. Udaţi din abundenţă, menţinând compostul mereu umed, dar nu îmbibat, şi administraţi un îngrăşământ lichid până în luna octombrie. Toamna şi iarna temperatura trebuie menţinută în jurul a 13-18 °C, iar planta trebuie aşezată la lumină bună, indirectă. Reduceţi udarea: compostul trebuie să rămână uşor uscat; continuaţi în schimb să stropiţi şi suprimaţi total fertilizarea.

Reproducere


Primăvara tăiaţi vârfurile tulpinilor obţinând butaşi lungi de 8-10 cm (puteţi chiar utiliza resturile rezultate din "curăţarea" ramurilor). Tăiaţi fiecare butaş imediat sub o pereche de frunze pe care o veţi îndepărta ulterior, şi plantaţi-i îngropându-i până la nivelul perechii de frunze următoare într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale; închideţi ghiveciul într-un săculeţ de plastic transparent sau într-o lădiţă şi aşezaţi-l într-un ambient umbros, la o temperatură de 18-21 °C. În 3-4 săptămâni butaşii vor prinde rădăcini; după acest interval extrageţi ghiveciul din lădiţă şi replataţi butaşii separat, folosind pământ pentru flori.

Pericole şi precauţii


Udarea abundentă sau, din contră, insuficientă, provoacă vestejirea frunzelor; lumina insuficientă face în schimb ca frunzele să-şi piardă culoarea şi vigoarea. Coşenila făinoasă se elimină cu un tampon înmuiat în alcool denaturat, în timp ce atacul păduchilor verzi se combate stropind planta cu insecticide pe bază de piretru.

Specii şi varietăţi horticole


Originară din Vietnam, Pilea cadierei este înaltă de 30 cm şi creşte foarte ramificată şi expandată, dacă nu este curăţată corect; frunzele au un aspect "brodat" şi sunt verzi cu model argintiu. "Minima" este o varietate pitică ce atinge doar 15 cm şi produce flori mici, nesemnificative. Pilea microphylla (sin. Pilea muscosa) este o mică tufă ce provine din Antille; creşte până la 15-25 cm şi prezintă tulpini cărnoase şi frunzuliţe fragile, colorate verde deschis; vara produce mici inflorescenţe în formă de ciorchine, ale căror flori produc norişori de polen când sunt atinse. Pilea mollis este originară din America Centrală şi prezintă frunze cu laminele zbârcite, verzi cu nervurile mai deschise şi acoperite de puf. O varietate horticolă atrăgătoare este "Moon Valley" care prezintă frunze cu nuanţe arămii şi galbene.Pilea
4.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (800.4KB)
Necesită Adobe® Reader®