Sitemap Site Map

Pteris
Pteris

Acest gen cuprinde circa 280 de specii de ferigi cu o răspândire vastă: din pădurile tropicale umede până în zonele temperate de pădure din Europa.

Cultivare


Ele trăiesc bine în ghivece mici şi nu suportă multe transvazări, de aceea replantarea se va face primăvara numai dacă planta iese efectiv din ghiveci, folosindu-se un compost pe bază de turbă. Primăvara şi vara menţineţi compostul întotdeauna umed, deoarece planta se ofileşte şi moare dacă rămâne fără apă mai mult de o zi. Dacă este foarte cald udaţi-o de 3-4 ori pe săptămână, folosind apă de ploaie sau apă la care se adaugă câteva picături de oţet. Pentru a asigura o atmosferă umedă efectuaţi regulat stropiri şi aşezaţi planta pe o tăviţă cu pietriş umed. La fiecare 3 săptămâni administraţi un îngrăşământ lichid diluat în apă. Aşezaţi planta la umbră, niciodată la soare şi nici la lumină intensă, chiar dacă aceasta este indirectă; temperatura ideală este de 16-18 °C. între octombrie şi martie asiguraţi o temperatură nu mai mică de 10 °C, stropiţi frunzele cu apă, menţineţi compostul umed şi aşezaţi planta la umbră; fertilizaţi ca în lunile de vară, dar numai la 4-6 săptămâni.

Reproducere


Se înmulţesc prin divizare în martie-aprilie: separaţi-le delicat în două părţi şi replantaţi imediat cele două segmente obţinute într-un ghiveci cu compost pe bază de turbă, udându-le abundent. Plantele produc spori care în ghivecele respective dau naştere la noi plăntuţe; puteţi transvaza aceste plăntuţe în ghivece mici de 5 cm, tratându-le ca pe plantele adulte şi replantându-le când au ocupat întregul ghiveci. Se poate porni şi de la spori, dar este destul de dificil şi necesită mai mult de 1 an pentru a se obţine o plăntuţă. Luaţi sporangii care conţin sporii şi uscaţi-i câteva zile pe o foaie de hârtie; semănaţi cu grijă sporii pe suprafaţa unui pământ umed, obţinut din 3 părţi compost pe bază de turbă şi o parte nisip. Aşezaţi ghiveciul într-o lădiţă şi menţineţi-l la o temperatură de 24-27 °C; după multe săptămâni vor apărea plăntuţele asemănătoare unor mici ferigi; prelevaţi micile mănunchiuri când plăntuţele sunt înalte de 5 cm şi transferaţi-le separat în ghivece mici, conţinând compost pe bază de turbă. Trataţi-le apoi ca pe plantele adulte.

Pericole şi precauţii


Dacă este prezentă coşenila, eliminaţi-o cu o periuţă îmbibată în alcool denaturat pe care o treceţi peste zonele infestate; nu stropiţi niciodată cu insecticid pe bază de malathion.

Specii şi varietăţi horticole


Pteris eretica atinge 45-75 cm şi are frunzele sub formă de pene arcuite, împărţite în perechi de aripioare plate sau sub formă de panglică; marginile sunt frecvent dinţate, iar peţiolii sunt bruni; frunzele sunt verzi şi uneori prezintă o fâşie centrală verde mai deschis. "Albolineata" este o varietate puţin mai mică faţă de planta tipică şi prezintă câte o fâşie albă de-o parte şi de alta a nervurii centrale a fiecărei aripioare. Varietatea "Cristata" prezintă aripioare înguste, crestate la extremităţi, verzi. Pteris ensiformis are frunze fertile care formează spori pe faţa lor inferioară; sunt drepte şi subţiri, dispuse în aripioare, cu marginile ondulate, lungi de 45-50 cm şi colorate verde închis; frunzele sterile sunt mai mici, cresc în lăţime şi au aripioare uneori împărţite în foliole.Pteris
5.0 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (815.31KB)
Necesită Adobe® Reader®