Sitemap Site Map

Rebutia

Rebuţia
Rebutia - Rebuţia

Genul Rebutia cuprinde circa 40 de specii care cresc spontan în Bolivia şi Argentina, unde pot fi întâlnite până la 4000 m altitudine. Este un mic cactus uşor de cultivat şi întâlnit frecvent în numeroase varietăţi. Înfloreşte primăvara timpuriu şi vara, având flori abundente, frumoase, colorate foarte viu, ce înconjoară aproape în întregime tulpinile suculente şi spinoase. La baza tulpinilor se dezvoltă "pui" ce dau un aspect foarte plăcut plantei şi îi favorizează răspândirea.

Cultivare


Replantaţi primăvara numai dacă rădăcinile au umplut complet ghiveciul sau dacă tulpina apasă pereţii ghiveciului; în aceste cazuri folosiţi un ghiveci mai mare şi un compost pentru cactuşi sau un amestec alcătuit din două părţi compost normal şi o parte nisip fin. Primăvara şi vara menţineţi planta la temperatura mediului, într-un loc foarte luminos, fiind atenţi să o protejaţi dacă soarele este prea puternic. Udaţi din abundenţă, dar numai când pământul este aproape uscat şi fertilizaţi în mod regulat, pentru a stimula înflorirea; aşezaţi planta într-un ambient uscat şi bine aerisit. Toamna şi iarna menţineţi o temperatură de 16 °C, iar din octombrie până în martie reduceţi udarea, fiind atenţi totuşi ca pământul să nu se usuce. Reluaţi administrarea apei când apar bobocii florali, şi măriţi cantitatea pe măsură ce temperatura creşte. Expuneţi planta la cât mai multă lumină, mai ales în martie, când se dezvoltă florile, şi protejaţi-o de curenţii de aer.

Reproducere


Planta se poate multiplica prin butaşi, prin seminţe sau folosind vlăstarele bazale. Presăraţi seminţele pe un compost umed pentru cactuşi şi acoperiţi-le cu un strat subţire de nisip fin; aşezaţi ghiveciul într-o lădiţă, protejând-o de lumină, la temperatura de 21-27 °C; după germinare scoateţi plăntuţele din lădiţă şi menţineţi-le într-un ambient mai luminos, la 16-18 °C. După câteva luni, când micii cactuşi au atins 2,5 cm înălţime, plantaţi-i într-un compost obişnuit. Planta se poate reproduce mai rapid utilizând "puişorii": îndepărtaţi-i delicat cu un cuţit ascuţit, presărând tăietura cu pulbere de sulf pentru a se cicatriza în câteva zile, apoi plantaţi-i într-un compost umed şi menţineţi-i la 16-18 °C, la multă lumină; după ce au prins rădăcini trataţi-i ca şi pe plantele adulte.

Pericole şi precauţii


Atenţie la excesul de apă ce înmoaie tulpinile; uscaţi planta şi îndepărtaţi cu un cuţit tulpinile afectate. Temperatura prea coborâtă este şi ea periculoasă, producând putrezirea; iarna evitaţi expunerea plantei la frig sau în aer liber.

Specii şi varietăţi horticole


Rebutia albiflora (sau Aylostera albiflora) are tulpini mici şi rotunjite, late de 2,5 cm; produce vlăstare dese, reunite în grupuri şi acoperite de spini fini coloraţi galben-deschis; florile sunt late de 2,5 cm, albe, cu petale ce prezintă o dungă roşie în centru. Rebutia heliosa este înaltă numai de 2,5 cm şi are tulpini lipsite de protuberante, acoperite de areole brune cu spini albi; de primăvara până toamna produce flori portocalii. Rebutia krainziana este disponibilă numai prin vânzători specializaţi; are tulpina lată de 5 cm, colorată verde opac, acoperită de spini subţiri şi albi; rar produce vlăstare bazale; are flori roşu aprins şi stamine proeminente, galbene. Rebutia marsoneri are flori în formă de pâlnie, colorate galben viu. Rebutia minuscola (sin. Rebutia violaciflora) este specia cea mai comună; are o creştere rapidă şi este puţin pretenţioasă; tulpinile globulare sunt late de 5-7 cm şi acoperite de spini mici alburii sau galbeni; în timpul verii la baza plantei apar flori cu lăţimea de 2,5 cm, colorate purpuriu strălucitor. Rebutia senilis are tulpini late de 8-15 cm acoperite cu spini albi şi aspri; florile sunt lungi până la 4 cm, în formă de pâlnie, roşu-carmin, cu interiorul alb. "Kesselringiana" este una dintre varietăţile cele mai cunoscute şi prezintă flori galben-auriu strălucitor; "Lilacino roşea" este o varietate cu flori roz-liliachii. Rebutia pygmaea are tulpini globulare de 2,5-5 cm, străbătute de şiruri spinoase; înfloreşte la începutul verii prezentând flori în formă de pâlnie, late de 2-3 cm, roz-purpurii.

« Pteris
Pteris
Rhapis »
RhapisRebutia
4.5 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (799.15KB)
Necesită Adobe® Reader®