Sitemap Site Map

Rhipsalidopsis

Ripsalidopsis
Rhipsalidopsis - Ripsalidopsis

Rhipsalidopsis este un gen de cactuşi originari din jungla sud americană unde cresc mai ales ca epifiţi, adică nu se dezvoltă pe pământ, ci pe ramuri ale plantelor arborescente care le "găzduiesc". Florile primăvăratice, foarte frumoase şi cu un colorit viu, persistă numai 2-3 zile, dar se succed timp de mai multe săptămâni. Este o plantă special adecvată pentru cultivarea în coşuleţe suspendate întrucât prezintă tulpini la început drepte, apoi căzătoare, compuse din numeroase segmente mici, plate, colorate verde strălucitor.

Cultivare


Primăvara reduceţi udarea timp de 2-3 săptămâni şi opriţi fertilizarea după înflorire. Replantaţi-o la începutul verii extrăgând planta din ghiveci şi scoţând compostul pe care îl veţi reînnoi cu unul proaspăt, pentru cactacee; dacă planta a umplut întregul ghiveci transferaţi-o în altul mai mare. Coşuleţele suspendate se vor căptuşi cu muşchi de turbă şi apoi se vor umple cu compostul pentru cactuşi (un coşuleţ de 25 cm este potrivit pentru a cuprinde trei plante şi a obţine un efect agreabil). Expuneţi plantele la lumină bună, indirectă şi la o temperatură în jur de 18 °C; dacă aceasta este mai ridicată aşezaţi plantele în aer liber, protejându-le de soare, putând apoi să le reintroduceţi în casă când începe să fie frig. Udaţi-le în mod regulat menţinând compostul uşor umed, şi administraţi-le un îngrăşământ lichid împreună cu apa cu care le udaţi, folosind jumătate din doza recomandată; dacă ţineţi planta permanent în casă, stropiţi regulat frunzele cu apă, în special când temperatura este ridicată. Toamna şi iarna temperatura ideală este în jur de 13-16 °C. Udaţi numai pentru a menţine compostul umed şi evitaţi expunerea directă la soare. Când încep să apară bobocii florali sporiţi udarea.

Reproducere


În decembrie sau ianuarie puteţi presăra seminţe pe un compost umed pentru cactuşi; aşezaţi recipientul într-o lădiţă protejată de lumină şi menţinută la 21-24 °C. După încolţire scoateţi recipientul respectiv şi aşezaţi-l la lumină, dar totdeauna indirectă; transvazaţi plăntuţele suficient de mari, şi trataţi-le apoi ca şi pe plantele adulte. Puteţi să prelevaţi butaşi la începutul verii, după perioada de repaus. Prelevaţi perechi de segmente ale tulpinii; dacă sunt deja prevăzute cu rădăciniţe replantaţi-le separat în compost, în poziţie dreaptă şi numai cu partea terminală îngropată; în caz contrar uscaţi-le timp de 2-3 zile şi apoi plantaţi-le superficial.

Pericole şi precauţii


Parazitul cel mai periculos este coşenila făinoasă care atacă planta şi rădăcinile; eliminaţi formaţiunile pufoase cu un tampon îmbibat în alcool denaturat; dacă şi rădăcinile au fost infestate curăţaţi-le, introducându-le 1-2 ore într-o soluţie având la bază un insecticid sistemic. Coşenilele brune şi păduchii pot să infesteze rădăcinile; eliminaţi-le stropind compostul cu un insectid sistemic diluat în apă.

Specii


Rhipsalidopsis gaertneri (sin. Hatiora gaertneri) este o specie care provine din sudul Braziliei şi prezintă tulpini căzătoare, lungi chiar de 30 cm, constituite din segmente cărnoase, lungi fiecare de 4-5 cm şi uşor dantelate; la începutul primăverii, timp de câteva săptămâni, produce flori abundente colorate roşu intens.Rhipsalidopsis
4.5 din 5 bazat pe 17 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (756.8KB)
Necesită Adobe® Reader®