Sitemap Site Map

Rhoicissus

Roicisus
Rhoicissus - Roicisus

Acet gen cuprinde arbori permanent verzi sau plante căţărătoare şi căzătoare, care cresc spontan în regiunile împădurite ale Africii de Sud şi tropicale. În apartament se cultivă numai Rhoicissus capensis, plantă căţărătoare similară cu unele specii cuprinse în genul Cissus, cu care este strâns înrudită. Datorită aspectului său căzător, această plantă este în mod particular adecvată pentru cultivarea în coşuleţe suspendate din care pot coborî liber tulpinile acoperite de foliole verzi şi lucioase. Poate fi cultivată ca plantă căţărătoare, fixată pe un suport sau pe un arc de care tulpinile se prind cu uşurinţă cu ajutorul cârceilor robuşti.

Cultivare


Cultivaţi plantele într-un compost bun pentru ghiveci, obţinut dintr-un amestec de pământ fertil cu turbă şi puţin nisip şi asiguraţi un drenaj bun, aşezând cioburi de teracotă sau argilă poroasă pe fundul ghiveciului. În timpul perioadei de creştere udaţi-o moderat, astfel ca substratul să rămână totdeauna umed, dar niciodată îmbibat; primăvara-vara administraţi lunar un îngrăşământ lichid. Iarna reduceţi drastic udarea. Aşezaţi plantele într-un loc luminos, dar protejate de razele soarelui; pe timpul verii aşezaţi eventual ghivecele în aer liber dacă aveţi un colţ de terasă semiumbrit, amintindu-vă să le readuceţi în casă la începutul toamnei; nu suportă temperaturi mai mici de 7 °C. Dacă observaţi că planta este "îmbătrânită" sau a căpătat un aspect dezordonat, întineriţi-o printr-o curăţire energică, sau refaceţi-o prin obţinerea de plântuţe tinere cu care le înlocuiţi pe cele vechi. Se adaptează de asemenea foarte bine la cultivarea hidroponică.

Reproducere


Primăvara-vara prelevaţi butaşi, tăind porţiuni de tulpină semilemnoasă, eliminând frunzele bazale şi menţinându-le pentru înrădăcinare într-un compost constituit din nisip şi turbă. Aşezaţi ghivecele într-un loc umbrit şi asiguraţi-vă că pământul rămâne constant umed până la ivirea rădăcinilor. Ţinând cont de aspectul căţărător şi căzător al acestei specii, multiplicarea se poate face foarte uşor şi prin îngroparea unui ram.

Pericole şi precauţii


Dacă mediul este foarte uscat, planta poate fi infestată de păianjenul roşu; în scop preventiv, puteţi pulveriza periodic apă asupra frunzelor sau puteţi aşeza ghivecele pe pietriş umed. Această plantă poate fi infestată de mucegaiul alb; în astfel de cazuri eliminaţi toate frunzele infestate şi trataţi planta cu un anticriptogamic corespunzător.

Specii


Unica specie cultivată în casă, Rhoicissus capensis, este o plantă căţărătoare robustă, originară din Africa de Sud, cu rădăcini tuberculate şi tulpini lungi cu frunze numeroase. Frunzele sunt lungi de 10-20 cm, pergamentoase, colorate verde închis, lucioase, rotunjite sau reniforme, cu margini ondulate şi crenate. Opus frunzelor se dezvoltă cârceii, în mod caracteristic bifurcaţi, prin care planta se agaţă de suporturi. Cultivată în ghiveci, planta nu reuşeşte să înflorească şi cu atât mai puţin să fructifice.Rhoicissus
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (776.93KB)
Necesită Adobe® Reader®