Sitemap Site Map

Schlumbergera

Şlumbergera
Schlumbergera - Şlumbergera

Acest gen cuprinde câteva specii de plante suculente, originare din pădurile tropicale ale regiunilor muntoase din Brazilia, unde cresc ca epifite. Sunt foarte decorative, mai ales dacă se cultivă în coşuleţe suspendate din care se revarsă numeroasele flori ce se formează la extremitatea ramurilor. În general, în casă înfloresc iarna târziu, cu excepţia situaţiei în care horticultorii le forţează să înflorească în perioada Crăciunului.

Cultivare


Replantaţi-o la fiecare doi-trei ani, primăvara, imediat după înflorire. Utilizaţi un compost fără calcar, amestecat cu puţină turbă, sau preparaţi un amestec din două părţi de turbă, una de pământ din frunze bine descompuse şi una de nisip grosier; aşezaţi pe fundul ghiveciului cioburi de teracotă pentru a asigura un bun drenaj. Replantaţi-o într-un ghiveci mai mare numai dacă rădăcinile au umplut întregul ghiveci (un ghiveci de 13-15 cm este suficient pentru o plantă de 30 cm diametru). De la începutul primăverii până vara târziu plantele cresc foarte activ; udaţi-le cu regularitate, menţinând compostul întotdeauna umed, dar fără a permite ca apa să stagneze în tăviţa de sub el; folosiţi apă necalcaroasă (de exemplu apă de ploaie sau apă fiartă în care se adaugă câteva picături de oţet). Din iunie până în septembrie adăugaţi o dată pe săptămână un îngrăşământ cu conţinut ridicat de potasiu. Temperatura ideală se situează între 16-18 °C; dacă este mai cald, mutaţi plantele în aer liber, în penumbră şi protejate de atacul melcilor (limacşilor). Menţineţi umiditatea atmosferică necesară prin stropirea cu apă de ploaie la intervale regulate de câteva zile. Toamna este necesar să readuceţi plantele în casă. Pentru a înflori în timpul iernii nu necesită o temperatură prea mare, dar în orice caz aceasta trebuie să fie mai mare de 13 °C; expuneţi planta într-un loc luminos, dar nu direct la soare. Udaţi-o cu grijă până la sfârşitul iernii, menţinând constant compostul uşor umed; ulterior răriţi udarea. De la apariţia primilor boboci până la începutul noului an administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare două săptămâni.

Reproducere


Prelevaţi butaşi de tulpini în martie-aprilie, tăind cu delicateţe segmente formate din cel puţin două articulaţii; lăsaţi să se usuce suprafaţa tăieturii timp de câteva ore şi apoi plantaţi segmentele într-un compost adecvat pentru plante mature. Menţineţi butaşii la o temperatură de 18-21 °C şi la umbră, până când devin suficient de mari pentru a fi replantaţi în ghivece separate. Puteţi de asemeni să plantaţi câteva vlăstare pe marginea unui ghiveci mare şi să le trataţi ca şi pe plantele adulte. Se mai poate practica altoirea segmentelor de Schlumbergera pe tulpini de cactus, obţinându-se astfel copăcei cu vârfuri arcuite.

Pericole şi precauţii


Atenţie la apă: dacă este furnizată în exces este periculoasă, iar dacă este insuficientă segmentele tulpinilor încep să se veştejească. De asemenea, curenţii de aer şi temperatura prea coborâtă slăbesc tulpinile. Coşenila făinoasă este parazitul cel mai obişnuit: eliminaţi-o cu o periuţă înmuiată în alcool denaturat sau stropind cu un insecticid lichid cu acţiune sistemică.

Specii şi varietăţi horticole


Schlumbergera russelliana este o specie înaltă de circa 30 cm, cu tulpini formate din segmente alungite şi margini lipsite de zimţişori; florile sunt roz-închis. Această specie a dat naştere prin încrucişarea cu specia Schlumbergera truncata la cel mai renumit dintre numeroşii hibrizi, Schlumbergera x buckleyi (sin. Schlumbergera x bridgesii), ale cărui tulpini sunt constituite din segmente care prezintă incizuri rotunjite de-a lungul marginilor, şi acestea de asemenea rotunjite; florile sunt roşii-violet. Schlumbergera truncata (sin. Zygocactus truncatus) are tulpini formate din segmente care prezintă incizuri şi vârfuri de-a lungul marginilor, mai pronunţate la extremităţi; ajunge la 30 cm atât în înălţime cât şi în diametru, iar în perioada Crăciunului produce la extremitatea tulpinilor flori roz sau roşu închis. De la această specie derivă numeroşi hibrizi cultivaţi în apartament. "Golden Charm" este un hibrid cu flori galbene care a fost creat de danezi. În Belgia şi în Olanda este însă mult răspândită varietatea "Westland", cu flori portocalii şi roşii. Există şi doi hibrizi cu flori albe: "White Christmas" şi "Wintermarchen".Schlumbergera
4.8 din 5 bazat pe 21 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (795.96KB)
Necesită Adobe® Reader®