Sitemap Site Map

Scindapsus

Potos
Scindapsus - Potos

Plantele aparţinând genului Scindapsus sunt uşor de cultivat şi sunt mult apreciate datorită eleganţei lor. Cuprinde 25 de specii şi varietăţi de plante agăţătoare permanent verzi, dintre care unele clasificate în trecut în genul Photos. Ajung la 1,5 m înălţime dacă sunt susţinute încă de tinere cu un ţăruş acoperit cu muşchi, util şi pentru dezvoltarea rădăcinilor aeriene; cresc bine şi în coşuleţe suspendate din care tulpinile cad liber. Frunzele în formă de inimă, lucioase, au culoarea verde închis, dar sunt frecvent împestriţate cu alb, galben sau argintiu.

Cultivare


Replantaţi-o anual în martie-aprilie, folosind ghivece din ce în ce mai mari dacă rădăcinile nu mai au spaţiu; ulterior reînnoiţi în fiecare an un strat de compost cu grosimea de 5 cm. Folosiţi un compost uşor acid, format din două părţi turbă şi o parte de nisip fin, sau preparaţi un amestec din părţi egale de pământ de pădure, turbă şi nisip fin; aşezaţi cioburi de teracotă pe fundul ghiveciului pentru drenaj, iar dacă intenţionaţi să o cultivaţi ca plantă agăţătoare asiguraţi-i un ţăruş acoperit de muşchi sau un alt mijloc de susţinere. Vara temperatura poate să urce până la 27 °C; aşezaţi planta într-un loc luminos pentru a obţine un aspect frumos, vărgat, al frunzelor, dar evitaţi soarele direct. Udaţi din abundenţă, lăsând să se usuce compostul între o operaţie şi alta; când este foarte cald udaţi-o chiar de 3 ori pe săptămână, efectuând cu aceeaşi frecvenţă stropiri cu apă călduţă. Administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare 4-5 săptămâni (jumătate din doza recomandată) şi tăiaţi-i regulat vârfurile pentru a stimula o creştere viguroasă şi compactă. Toamna şi iarna menţineţi o temperatură de 13-18 °C şi expuneţi planta la o bună lumină indirectă. Răriţi udarea şi din când în când stropiţi-o cu apă, pentru a permite curăţarea prafului de pe frunze şi umezirea lor.

Reproducere


Prelevaţi butaşi în martie-aprilie tăind vârfurile tulpinilor la 15-20 cm din lungime; trataţi suprafaţa tăiată cu hormoni rizogeni şi plantaţi-i într-un compost pentru plante adulte. Aşezaţi ghiveciul la lumină bună, dar cu umbră uşoară şi menţineţi compostul suficient de umed. Puteţi de asemenea reproduce Scindapsus prin divizare în momentul replantării: cu un cuţit ascuţit segregaţi masa rădăcinilor împreună cu tulpinile respective ale plantei-mamă şi apoi plantaţi-le separat în ghivece de 7-8 cm, folosind un compost obişnuit.

Pericole şi precauţii


Frigul, expunerea la curenţi de aer şi excesul de apă provoacă pete brune pe suprafaţa frunzelor, determinând îngălbenirea şi căderea acestora; în acest caz, eliminaţi frunzele degradate şi transferaţi planta într-un loc mai cald, lăsând să se usuce compostul înainte de a uda din nou. Dacă frunzele încep să-şi piardă aspectul pestriţ şi devin în întregime colorate verde trebuie să furnizaţi plantei mai multă lumină. Păianjenul roşu poate să o infesteze dacă aerul este prea uscat: trataţi planta cu un acaricid specific şi sporiţi umiditatea atmosferică prin stropirea frunzişului cu apă călduţă.

Specii şi varietăţi


Scindapsus aureus (sin. Epipremnum aureum, Photos aureus) este o plantă agăţătoare care se prinde de ramurile plantelor-gazdă prin intermediul rădăcinilor aeriene cărnoase; originară din pădurile insulelor Salomon, în stare sălbatică ajunge chiar la 6 m înălţime, în timp ce în casă se menţine la 1,2-1,5 m. înfloreşte (rareori în ghiveci) având flori foarte mici grupate sub formă de spadix înconjurat de bractee colorate. "Marble Queen" este o varietate cu frunzele intens marmorate în alb sau uneori complet albe; "Tricolor" prezintă frunze pestriţe, cu un fond verde intens marmorat cu verde deschis, galben deschis sau alb-crem. "Wilcoxii" are pete pestriţe galbene-aurii. Scindapsus pictus "Argyraeus" (sin. Epipremnum pictum "Argyraeum") este o plantă agăţătoare foarte frumoasă, cu tulpini lungi de 1,8-2,4 m, verzi în perioada tinereţii şi roşcate-brune la maturitate. Frunzele ascuţite şi cordate sunt verde opac la tinereţe, devenind ulterior presărate cu albastru, cu margini albe-argintii. Scindapsus siamense, originară din Thailanda, este o specie relativ rară caracterizată prin frunze subţiri, în formă de inimă, ascuţite, colorate verde opac, cu aspect pestriţ foarte frumos, gri-argintiu şi verde mai deschis. În apartament poate creşte până la 1 m înălţime, dar înfloreşte rareori.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Scindapsus
4.5 din 5 bazat pe 10 voturi şi 1 părere.


 • Pompiliu Vasile
  Clasificare: 5 din 5 Scindapsus
  am auzit ca fiind crescuta in casa aduce ghinion. Este adevarat ?
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (778.86KB)
Necesită Adobe® Reader®