Sitemap Site Map

Sedum

Iarbă grasă
Sedum - Iarbă grasă

Sedum este un gen care cuprinde circa 400 de specii în general suculente. Speciile delicate sunt adaptate cultivării în apartament, fiind apreciate datorită florilor stelate şi efectului deosebit pe care îl produc prin culoarea şi forma frunzelor cărnoase.

Cultivare


Replantaţi anual în martie-aprilie plantele tinere aşezându-le într-un ghiveci mai mare; folosiţi un compost specific pentru cactuşi sau amestecaţi un pământ bun de ghiveci cu puţin nisip fin şi aşezaţi pe fundul ghiveciului un strat de cioburi de teracotă pentru a obţine un drenaj corespunzător. Primăvara şi vara expuneţi planta la lumină puternică, dar nu direct la soare; udaţi din abundenţă, lăsând să se usuce compostul înainte de a repeta operaţia, iar o dată pe lună adăugaţi un îngrăşământ lichid. Dacă temperatura depăşeşte 18 °C, aşezaţi planta pe balcon sau în aer liber, într-un loc ferit. Toamna şi iarna menţineţi o temparatură de cel puţin 10 °C, udaţi numai pentru a menţine compostul uşor umed şi expuneţi planta la lumină intensă, dar nu direct la soare.

Reproducere


Specia Sedum se poate înmulţi împrăştiind seminţe pe suprafaţa unui compost ce conţine o pătrime nisip şi care este bine udat; seminţele nu vor fi îngropate în pământ; este necesar a se pulveriza apa cu grijă deoarece astfel aderă mai uşor la pământ. Aşezaţi ghiveciul la 13-18 °C, la umbră, şi numai după germinare expuneţi plăntuţele la o lumină mai intensă. Puteţi de asemenea preleva butaşi tăind vârfurile tulpinilor la o lungime de 8-10 cm; aşteptaţi câteva zile pentru ca suprafaţa tăiată să se cicatrizeze şi plantaţi apoi butaşii într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale. Menţineţi ghiveciul în penumbră şi la 13-16 °C până când are loc înrădăcinarea şi apar noile vlăstare.

Pericole şi precauţii


Fiţi atenţi la excesul de apă care poate provoca vestejirea şi putrezirea frunzelor; în afară de aceasta, protejaţi plantele de ger şi de aerul rece. Coşenila făinoasă va fi îndepărtată cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat şi curăţând apoi frunzele cu apă călduţă; evitaţi categoric insecticidele pe bază de malathion.

Specii şi varietăţi horticole


Sedum morganianum, adecvat cultivării în coşuleţe suspendate, prezintă tulpini căzătoare de 60-90 cm, complet acoperite de frunze dese şi cărnoase, ascuţite şi suprapuse, colorate gri-verde deschis; din iunie până în septembrie produce flori roz palid sau roşii reunite în inflorescenţe dispuse la extremitatea tulpinilor. Sedum oxypetalum are tulpini dese şi cărnoase, late la bază de circa 8 cm; frunzele sunt subţiri, în formă de lance, lungi de circa 5 cm; florile, care apar la începutul verii, sunt reunite în inflorescenţe şi sunt mici, roşii şi parfumate. Sedum pachyphyllum are aspectul unui arbust mic cu frunze cărnoase colorate verde-albastru cu margini roşii; înfloreşte primăvara sub formă de inflorescenţe cu flori galbene. Sedum rubrotinctum este un arbust pitic, ramificat la bază; frunzele sunt cărnoase, rotunjite, lungi de 2 cm şi colorate verde deschis. Sedum sieboldii prezintă un magnific frunziş căzător; frunzele, dispuse în rozetă, au culoarea gri-albastru, dar încet-încet devin cenuşiu deschis-verde cu nuanţe de roşu pe margini. "Medio-variegatum" este o varietate cu frunzele cenuşiu-deschis cu o pată amplă galbenă-crem situată în centru, cu flori şi tulpini roz.Sedum
5.0 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (775.54KB)
Necesită Adobe® Reader®