Sitemap Site Map

Schefflera

Şeflera
Schefflera - Şeflera

Schefflera este un gen cuprinzând circa 900 de specii permanent verzi, perene, tip arbust sau căţărătoare, dintre care unele sunt cultivate în apartament pentru frunzişul frumos şi armonios. Sunt plante originare din Polinezia şi Indonezia, unde ating înălţimi considerabile; în casă pot ajunge la 2 m dacă rădăcinile au spaţiu suficient pentru a se dezvolta. Preferă locurile luminoase, dar nu expuse direct la soare şi suportă bine temperaturi joase; nu trebuie expuse la curenţi de aer.

Cultivare


Replantaţi exemplarele tinere anual, la începutul primăverii, până ajungeţi la folosirea unor ghivece de 15-20 cm; apoi înlocuiţi la fiecare doi ani un strat superficial de compost cu grosimea de 5 cm. Dacă doriţi să obţineţi plante mult mai înalte, transvazaţi-le la fiecare doi ani folosind ghivece din ce în ce mai mari. Vara planta suportă temperaturi în jurul a 24 °C; menţineţi-o la lumină bună, dar nu direct la soare; udaţi-o din abundenţă, iar dacă este foarte cald chiar de 2-3 ori pe săptămână. Este indicat de asemenea să stropiţi regulat planta cu apă dimineaţa devreme sau la apus. Din aprilie până în octombrie administraţi un îngrăşământ lichid la fiecare 2-3 săptămâni. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură de circa 13 °C şi menţineţi planta într-un loc luminos, dar nu direct la soare. Udaţi numai pentru a mentine compostul uşor umed şi stropiţi cu apă o dată pe săptămână.

Reproducere


Planta se înmulţeşte însămânţând la începutul primăverii seminţele într-un compost corespunzător care trebuie menţinut permanent umed şi aşezând ghiveciul într-o lădiţă. Extrageţi ghiveciul cu plăntuţele din lădiţă circa o oră pe zi, ferindu-le de aerul stătut sau umed. Transferaţi plantuţele suficient de mari în ghivece separate. Puteţi de asemenea sa prelevaţi butaşi apicali primăvara, tăindu-i imediat sub un nod foliar; aşezaţi-i pentru a forma rădăcini la o temperatură cuprinsă între 18-24 °C. Plantele foarte înalte se pot reproduce şi prin marcotaj.

Pericole


Atenţie la aspectul frunzelor: dacă se vestejesc sau atârnă, temperatura este prea scăzută, udarea excesivă sau insuficientă sau fertilizarea inadecvată. Coşenila făinoasă şi cea brună se elimină cu un tampon îmbibat în alcool denaturat. Păduchii verzi care infestează planta în timpul verii se combat cu insecticide pe bază de piretru.

Specii


Schefflera actinophylla (sin. Brassaia actinophylla) este formată dintr-o singură tulpină, din care se ramifică petioli lungi chiar de 30 cm care susţin grupuri de 3-5 frunze lucioase, ovale, colorate verde-oliv. Prezintă (foarte rar în ghiveci) o inflorescentă lungă cu flori roşu-închis din care se formeză ulterior fructe roşii-purpurii; este o plantă cu creştere lentă, iar în apartament ajunge la 2 m numai dacă se folosesc ghivece mari. Schefflera arboricola (sin. Heptapleurum arboricola) are o tulpină principală neramificată; frunzele sunt divizate cel puţin în 7 foliole groase şi dure, toate aşezate la extremitatea unei tulpini foliare. Varietatea "Variegata" are foliole pictate cu galben; "Hayata" prezintă foliole verde-pal cu vârfuri ascuţite; "Gheisha Girl" are, din contra, foliole verde închis cu vârfurile rotunjite.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Schefflera
4.7 din 5 bazat pe 22 voturi şi 3 păreri.


 • Padure Emilia
  Clasificare: 5 din 5 Schefflera
  Planta mea heptapleurum esta asezata intr-un loc stramt, dar are lumina. este langa calorifer dar acesta este complect acoperit cu vase cu apa. planta pierde mereu frunze si nu stiu de ce. Anii trecuti nu s-a intamplat asa ceva. Ma puteti ajuta? Multumesc
  Postat pe


 • Kinga
  Clasificare: 5 din 5 Schefflera
  În perioada de iarnă încercaţi să pulverizaţi zilnic frunzele cu apă. Chiar dacă aveţi umezitoare pe calorifer, fiind foarte apropiat de acesta pierde mult lichid de la caldură şi astfel devine deshidratat.
  www.fundesign.ro - Postat pe


 • Anca Lepadatu
  Clasificare: 5 din 5 Schefflera
  Am aceasta planta de 7 zile. Am udat-o o singura data si au inceput sa apara pete maronii pe cateva frunze. Ce trebuie sa fac pentru a nu se extinde aceste pete? Multumesc.
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.45KB)
Necesită Adobe® Reader®