Sitemap Site Map

Solanum

Cartof decorativ
Solanum - Cartof decorativ

Genul Solanum cuprinde aproximativ 2000 de specii: arbuşti, plante agăţătoare, plante ornamentale, dăunătoare, horticole sau legumicole. Două dintre ele sunt cultivate ca plante de apartament, deoarece încântă în lunile de iarnă prin fructele tip bacă viu colorate. Aceste plante sunt în general cultivate ca anuale şi eliminate când bacele cad, dar prin îngrijire corespunzătoare este totuşi posibil sa se provoace o nouă fructificare.

Cultivare


Replanaţi-o după înflorire, dar numai dacă rădăcinile apar la suprafaţa compostului sau se exteriorizează prin găurile pentru drenaj. În acest caz transferaţi planta într-un ghiveci mai mare. Dacă vreţi să conservaţi planta pentru anul următor, primăvara reduceţi-o la o treime din înălţime şi tăiaţi vârfurile vegetative ale noilor lăstari când aceştia ating lungimea de 8 cm. În acest caz, de la sfârşitul primăverii până în septembrie transferaţi planta în aer liber, într-un loc însorit şi protejat. În casă menţineţi planta într-un ambient cât mai luminos şi mai aerisit posibil, la 16-18 °C. Udaţi din abundenţă pentru a menţine compostul totdeauna bine umezit, dar nu îmbibat. Toamna şi iarna planta va fi ţinută la 18 °C, într-un loc bine luminat, pentru a menţine prospeţimea şi vivacitatea culorilor bacelor. Stropiţi aproape în fiecare zi cu apă călduţă şi la 2-3 săptămâni administraţi un îngrăşământ lichid bogat în potasiu până la maturaţia fructelor. Udaţi menţinând compostul totdeauna umed până la apariţia bacelor, după care reduceţi cantitatea de apă.

Reproducere


Însămânţarea se poate efectua în martie, dispunând seminţele la suprafaţa compostului şi acoperindu-le cu un strat subţire de nisip grosier; aşezaţi ghiveciul într-o lădiţă ce trebuie să asigure umiditate, umbră uşoară şi o temperatură în jur de 16-21 °C. Odată germinarea produsă, expuneţi plăntuţele la lumină directă timp de 2-3 ore pe zi. Transvazaţi-le în ghivece separate când ating înălţimea de 8 cm şi cultivaţi-le ca şi pe plantele adulte, tăindu-le vârfurile.

Pericole şi precauţii


Dacă plantele sunt prea uscate frunzele se veştejesc, iar bacele cad; prea multă apă provoacă îngălbenirea şi căderea frunzelor. Păduchii verzi (care infestează vlăstarele tinere la începutul verii), şi păduchii albi se combat cu insecticide specifice. Dacă observaţi urme de mucegai gri pe frunze înseamnă că sunt infestate de Botrytis: îndepărtaţi imediat frunzele contaminate şi trataţi planta cu fungicide pe bază de cupru.

Specii şi varietăţi horticole


Solanum capsicastrum este un arbust permanent verde, înalt de 30-45 cm, cu tulpini lemnoase şi moi şi frunze lanceolate verzi-gri, lungi chiar de 8 cm; vara apar flori mici, iar la începutul iernii se formează fructele şi anume bacele lucioase care persistă câteva luni, schimbându-şi culoarea la maturitate (de la verde la roşu portocaliu). Varietatea "Variegatum" are frunzele conturate şi împestriţate cu alb-crem. Solanum pseudocapsicum este un arbust care poate ajunge la înălţimea de 75 cm. Robust şi uşor de cultivat, are bace ceva mai mari şi mai durabile.Solanum
5.0 din 5 bazat pe 3 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (761.57KB)
Necesită Adobe® Reader®