Sitemap Site Map

Sparmannia

Tei de cameră
Sparmannia - Tei de cameră

Este vorba despre arbuşti permanent verzi care pot atinge dimensiunile unor copăcei şi care au frunze ornamentale şi flori foarte frumoase. Genul cuprinde circa 7 specii, toate originare din estul Africii şi Madagascar; singura cultivată în apartament este Sparmannia africana.

Cultivare


Transvazaţi planta anual primăvara, folosind un compost foarte fertil şi schimbând ghiveciul numai dacă rădăcinile l-au umplut în întregime. Sparmannia africana are o creştere viguroasă, de aceea poate fi necesară transvazarea chiar de mai multe ori pe an: evitaţi să faceţi această operaţie toamna sau iarna. Tăiaţi vârfurile vegetative ale plantei tinere şi scurtaţi tulpinile şi ramurile în momentul transvazării sau după înflorire. Florile sunt puţin durabile şi chiar atunci când sunt ofilite rămân pe plantă încă vreo câteva săptămâni. Lăsaţi-le la locul lor şi tăiaţi pedunculul floral numai când întreaga inflorescenţă şi-a încetat înflorirea. Vara aşezaţi planta într-un ambient răcoros, la 16-18 °C; locul trebuie să fie aerisit şi luminos, dar evitaţi să ţineţi planta la soare prea mult timp. Udaţi din abundenţă, menţinând compostul permanent umed; din momentul apariţiei bobocilor florali până toamna adăugaţi un îngrăşământ lichid la fiecare 10-15 zile şi stropiţi cu apă frunzele la interval de câteva zile. Toamna şi iarna menţineţi o temperatură de 7-10 °C, asiguraţi o bună circulaţie a aerului şi udaţi moderat astfel încât pământul să nu se usuce complet.

Reproducere


În martie-aprilie prelevaţi de pe ramuri butaşi tineri, lungi de 10-15 cm; trataţi-le partea tăiată cu hormoni rizogeni şi plantaţi-i într-un amestec bine umezit format din părţi egale de nisip şi turbă. Menţineţi butaşii la 16-18 °C, în penumbră, până la apariţia rădăcinilor. Transferaţi apoi fiecare plăntuţă în ghivece separate de 8 cm şi trataţi-le ca şi pe plantele adulte; dezvoltarea este rapidă, în primele luni putând fi necesare încă una-două transvazări.

Pericole şi precauţii


La lumină insuficientă frunzele devin brune şi lipsite de rezistenţă, plantele pot să nu mai înflorească, iar tulpinile se pot dezvolta exagerat, ceea ce conferă plantei un aspect dezordonat şi inestetic. Coşenila făinoasă se combate cu o pensulă înmuiată în alcool denaturat sau cu insecticide sistemice.

Specii şi varietăţi horticole


Sparmannia africana poate atinge o înălţime de 5-6 m; totuşi în apartament rareori depăşeşte 2 m. Frunzele mari, în formă de inimă, verde deschis, acoperite de peri subţiri şi moi, sunt lungi de 15-20 cm şi au un peţiol la fel de lung. Florile albe şi uşor parfumate sunt reunite în umbele cu lăţimea de 4 cm, susţinute de tulpini lungi; prezintă un mănunchi caracteristic de stamine proeminente colorate galben-auriu cu vârfurile purpurii. Înflorirea are loc la începutul primăverii, dar se poate prelungi o mare parte a anului dacă este îngrijită corespunzător. Varietatea "Flore Pleno" prezintă frumoase inflorescenţe formate din perechi de flori, dar înfloreşte cu greutate. "Variegata" este o varietate cu frunzele împestriţate cu alb.Sparmannia
4.2 din 5 bazat pe 5 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (772.59KB)
Necesită Adobe® Reader®