Sitemap Site Map

Spathiphyllum

Spatifilum
Spathiphyllum - Spatifilum

Spathyphyllum este un gen cuprinzând circa 36 de specii rizomatoase perene, originale din pădurile Indonezei şi Americii tropicale. În mod obişnuit se cultivă numai Spathyphyllum wallisii, care infloreşte având o bractee albă, mare, asemănătoare unei petale, din care se dezvoltă o inflorescenta cilindrică în formă de spic, colorată alb-crem.

Cultivare


Transvazaţi planta anual primăvara, folosind ghivece din ce în ce mai mari şi un compost adecvat pe bază de turbă; aşezaţi cioburi de teracotă pe fundul ghiveciului pentru a favoriza drenajul. Când planta se află în ghiveciul definitiv înnoiţi anual stratul superficial al compostului (2,5 cm grosime) cu unul proaspăt. Vara temperatura poate varia de la 18-21 °C la 32 °C, dar cea optimă este de 27 °C; menţineţi planta în penumbră şi evitaţi expunerea directă la soare, acesta arzând frunzele. Udaţi din abundenţă şi în plus stropiţi cu apă o dată pe zi dacă temperatura este foarte ridicată; aşezaţi ghiveciul pe toată durata anului pe o tăviţă cu pietriş umed. De la începutul primăverii până toamna târziu administraţi un îngrăşământ lichid împreună cu apă la fiecare două-trei săptămâni. Iarna expuneţi planta la cât mai multă lumină, evitând soarele direct, la o temperatură de 16-18 °C; mediul trebuie să fie lipsit de curenţi de aer, dar bine aerisit deoarece planta nu suportă fumul sau gazele. Udaţi moderat şi stropiţi regulat planta pentru a menţine umiditatea atmosferică.

Reproducere


În momentul replantării puteţi efectua divizarea rizomilor, astfel ca fiecare porţiune să aibă cel puţin 2-3 frunze; plantaţi porţiunile obţinute în ghivece separate şi conservaţi-le umede, la 21°C şi la umbră, până când se vor înrădăcina. Trataţile apoi ca şi pe plante adulte.

Pericole


Lipsa apei determină ofilirea şi vestejirea frunzelor; încercaţi să faceţi planta să-şi revină introducând-o pentru puţin timp în apă calduţă. Coşenila făinoasă se elimină cu o pensulă îmbibată în alcool denaturant.

Specii


Spathyphyllum wallisii, originară din Venezuela şi Columbia, este o plantă rizomatoasă, permanent verde şi perenă, cu frunze verzi şi lucioase, cu lungi petiole; florile foarte durabile apar primăvera târziu şi vara pe pedunculi florali de 20-25 cm care emerg din centrul plantei. Prezintă o inflorescenta sub formă de spadix alb-crem lung de 5 cm care se dezvoltă de la baza unei bractei ovale de 8-10 cm lungime; aceasta este la început alb-strălucitor, ulterior devenind verde deschis. Hibridul “Mauna Loa”, puţin mai mare decat specia tipică, atinge 60 cm înălţime şi are frunze lungi de 20-25 cm susţinute de petiole la fel de lungi; florile sunt numeroase şi apar în luna mai invelite într-o barctee de 10-15 cm ce se formează la capătul unui peduncul floral de 40-50 cm.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Spathiphyllum
4.6 din 5 bazat pe 28 voturi şi 2 păreri.


 • Adriana Chiperi
  Clasificare: 5 din 5 Spathiphyllum
  am schimbat ghiveciul in timpul iernii si dintro data sa ufilit frunzele si se ingalbinesc,de atunci nusi revine macar ca-i tin solul umed si la t normala.ma poate ajuta cineva,va rog
  Postat pe


 • Claudia Virtej
  Clasificare: 5 din 5 Spathiphyllum
  am primit cadou o floare spatifilium,si de cand o am adik de o luna imi mucegaeste pamantul deasupra,nu am udat-o in exces.ce sa-i fac?
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (747.3KB)
Necesită Adobe® Reader®