Sitemap Site Map

Stephanotis

Iasomie de Madagascar
Stephanotis - Iasomie de Madagascar

Stephanotis floribunda este o delicată şi plăcută specie agăţătoare ce produce delicioase flori parfumate, albe, ceroase. Cultivată în seră poate atinge înălţimea de 3 m; poate fi cultivată şi în ghiveci, făcând astfel încât tulpinile ei să se înfăşoare împrejurul unui fir metalic dispus în cerc sau unui ţăruş acoperit cu muşchi. Deoarece planta este lipsită de cârcei, aşezaţi şi legaţi cu grijă tulpinile.

Cultivare


Replantarea se face anual primăvara folosind ghivece din ce în ce mai mari datorită creşterii rădăcinilor. Ulterior substituiţi numai un strat superficial de compost cu grosimea de 2,5-5 cm; în timpul acestor operaţii aşezaţi în ghiveci un suport adecvat ce poate fi reprezentat de un fir metalic sau un ţăruş cu muşchi. Menţineţi planta într-un mediu bine ventilat, expusă la multă lumină, dar nu la soare; temperatura trebuie să fie constantă, în jurul a 21 °C, important fiind ca planta să nu fie expusă la modificări bruşte de temperatură. Vara udaţi-o din abundenţă, de preferinţă cu apă necalcaroasă, menţinând compostul întotdeauna umed; din aprilie până în septembrie adăugaţi la fiecare trei săptămâni un îngrăşământ lichid. Menţineţi tot timpul atmosfera umedă, mai ales dacă este foarte cald, stropind în mod regulat coroana frunzelor şi evitând a uda florile. Toamna, odată încheiată perioada de înflorire, tăiaţi tulpinile prea lungi şi împiedicaţi scurgerea sevei, stropind zona tăiată cu apă rece. Din octombrie până în martie temperatura trebuie menţinută la 13-16 °C, iar ambientul trebuie să fie foarte luminos, însă nu însorit. Udaţi în mod regulat astfel încât compostul să rămână întotdeauna uşor umed.

Reproducere


Primăvara sau la începutul verii puteţi preleva butaşi de la extremitatea tulpinilor laterale: tăiaţi imediat deasupra unui nod, înlăturând frunzele bazale. Spălaţi locul tăieturii pentru a opri scurgerea sevei, trataţi-l cu hormoni rizogeni şi plantaţi butaşii într-un amestec constituit din 3 părţi compost şi o parte nisip fin. Menţineţi compostul uşor umed într-o lădiţă, la umbră şi la 21 °C. în 8-10 săptămâni vor răsări noile mlădiţe.

Pericole şi precauţii


Variaţiile temperaturii, udarea insuficientă sau excesivă, nivelul crescut de calcar al apei provoacă îngălbenirea frunzelor şi căderea florilor. Dacă observaţi prezenţa păianjenului roşu semnalată prin pânza sa închisă la culoare aşezată pe faţa inferioară a frunzelor, interveniţi printr-un tratament acaricid.

Specii


Stephanotis floribunda (sin. Stephanotis jasminoides), unica specie cultivată în apartament, este originară din Madagascar. Frunzele sunt dure, ovale, lungi de 8 cm, verde închis cu o nervură centrală proeminentă mai deschisă la culoare, dispuse în perechi de-a lungul tulpinilor. Din martie până în octombrie produc flori tubulare, albe, ceroase şi intens parfumate, grupate în inflorescenţe situate în axila frunzelor.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Stephanotis
4.6 din 5 bazat pe 65 voturi şi 3 păreri.


 • Eugen Mihaescu
  Clasificare: 5 din 5 Stephanotis
  Buna seara! Am cumparat un Stephanotis cu boboci, a inflorit, dar florile nu au miros. Va rog sa-mi spuneti ce e de facut!
  Postat pe


 • Chivu Ibolya
  Clasificare: 5 din 5 Stephanotis
  am primit de curind aceasta floare"iasomie " i-mi place foarte mult am fost foarte incantata de ea dar de curand au cazut toate florile nu stiu ce pot sa mai fac
  Postat pe


 • Pusta Mariana
  Clasificare: 5 din 5 Stephanotis
  am si eu o iasomie de madagascar si pe tulpina ei si pe frunze face ceva alb lipicios ca si cum ar fi vata la aparitia frunzelor si tulpina am spalato am stropito cu o solutie inpotriva daunatorilor dar vad ca inca mai face dar mai putin ce e de facut va rog sami dati raspuns cami pare rau daca o pird ca incepuse sa creasca ff mult
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (759.98KB)
Necesită Adobe® Reader®