Sitemap Site Map

Strelitzia

Pasărea paradisului
Strelitzia - Pasărea paradisului

Această spectaculoasă plantă cu aspect exotic se cultivă destul de uşor în apartament, dezvoltându-se bine chiar şi în condiţii mai puţin favorabile. Este faimoasă pentru florile viu colorate portocaliu aprins şi albastru ce amintesc prin forma lor de creasta unei păsări exotice; aceste flori foarte durabile se numără cu siguranţă printre cele mai senzaţionale cultivate în casă.

Cultivare


Transvazaţi plantele tinere la începutul fiecărei primăveri, crescând progresiv dimensiunile ghivecelor pe măsura dezvoltării rădăcinilor; folosiţi un compost fertil şi asiguraţi un drenaj corespunzător. Nu transvazaţi plantele mature: acestea nu trebuie să fie manipulate, deoarece nu vor mai înflori; limitaţi-vă la înlocuirea anuală a unui strat de compost cu grosimea de 2,5-5cm. Primăvara şi vara temperatura ideală este de 18-21 °C, iar expunerea se va face la lumină foarte intensă, chiar direct la soare. Udaţi abundent, menţinând compostul în totalitate umed pe parcursul lunilor calde, dar aşteptând totuşi uscarea sa la suprafaţă înaintea repetării operaţiei. Din mai până în septembrie administraţi la fiecare 2-3 săptămâni, alături de apă, un îngrăşământ lichid şi stropiţi uneori planta fără a uda florile. Toamna şi iarna menţineţi-o într-un ambient aerisit, la 13-16 °C. Expuneţi planta la lumină multă şi chiar la soare; udaţi numai atât cât pământul să nu rămână complet uscat.

Reproducere


Strelizia se multiplică prin divizare; efectuaţi operaţia primăvara, înainte de înflorire. Separaţi în două cu un cuţit ascuţit masa rădăcinilor sau desprindeţi dintr-un exemplar matur, trăgând cu delicateţe, o porţiune cu câteva rădăcini şi 2-3 frunze. Trataţi locul tăieturii cu pulbere fungicidă şi plantaţi porţiunile obţinute în ghivece separate. Menţineţi-le într-un ambient cald, uşor umed, cu lumină indirectă. După 6 săptămâni rădăcinile ar trebui să fie formate. Trataţi noile plante ca şi pe cele adulte; vor înflori în jur de 2-3 ani.

Pericole şi precauţii


Udarea este foarte importantă atât iarna cât şi vara; dacă se exagerează cu apa iarna, mai ales când temperatura este coborâtă, se poate ajunge la putrezirea tulpinilor la bază şi a rădăcinilor; o plantă prea uscată în timpul verii capătă un aspect nesănătos.

Specii


Specia cea mai răspândită pentru interioare este Strelitzia reginae, cunoscută şi sub numele de "pasărea paradisului", care poate atinge o înălţime de 90-120 cm. Frunzele lanceolate, cu peţioli robuşti şi lungi de 30-75 cm, sunt colorate verde metalic. Primăvara sau la începutul verii apar înflorescenţele susţinute de tulpini de 0,9-1,2 m şi formate dintr-o bractee orizontală carenată, lungă de 20 cm, colorată verde cu stropi purpurii, din care ulterior emerg florile. Acestea sunt formate dintr-un corp central bleu, lung de 15 cm, şi din 3 petale verticale, colorate portocaliu aprins, care formează "creasta" caracteristică.
Părerile, impresiile şi întrebările cititorilor

Strelitzia
4.3 din 5 bazat pe 4 voturi şi 2 păreri.


 • Ciobanu Stealuta
  Clasificare: 5 din 5 Strelitzia
  As dori informatii despre trandafirul rosa blue lagoon. Am cumparat din Olanda seminte si pamantul special recomandat, le-am plantat pe data de 10 mai, conform instructiunilor dar inca n-au rasarit. Instructiunile de pe ambalaj sunt foarte sumare. Puteti sa-mi dati mai multe detalii? Multumesc cu anticipatie.
  Postat pe


 • Ciobanu Stealuta
  Clasificare: 5 din 5 Strelitzia
  As dori informatii despre trandafirul rosa blue lagoon.Am cumparat din Olanda seminte si pamantul special recomandat,le-am plantat pe data de 10 mai, conform instructiunilor dar inca n-au rasarit inca. Instructiunile de pe ambalaj sunt foarte sumare.Puteti sa-mi dati mai multe detalii ? Multumesc cu anticipatie.
  Postat pe


Părerea ta contează  Nume
  Adresă email (confidenţial)
  Mesaj
  Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (762.21KB)
Necesită Adobe® Reader®