Sitemap Site Map

Streptocarpus

Cancalin
Streptocarpus - Cancalin

Genul Streptocarpus cuprinde circa 130 de specii anuale şi perene cu aspect delicat. Originare din zonele împădurite ale Africii de Est şi Sud, din Madagascar, sau din unele regiuni ale Asiei, aceste plante sunt cunoscute ca primule. Se cultivă pentru delicatele flori ale căror culori variază de la alb la roz sau de la roşu la purpuriu şi albastru. În zonele de origine cresc în medii umede, de-a lungul cursurilor de apă, aglomerate în grupuri dense. Ca plante de interior sunt mai răspândiţi hibrizii de Streptocarpus rexii.

Cultivare


Replantarea se efectuează anual în martie-aprilie, pentru a forţa planta să se dezvolte adecvat înainte de înflorire; folosiţi un compost propice pe bază de turbă sau un compost de ghiveci cu adaos de turbă. Primăvara şi vara menţineţi planta la o temperatură de 18-21 °C, într-un ambient bine aerisit, lipsit de curenţi de aer, expusă la lumină, dar nu direct la soare. Udaţi din abundenţă, lăsând apoi să se usuce compostul; administraţi un îngrăşământ lichid adăugat în apă o dată la trei săptămâni (jumătate din doza recomandată). Mai ales atunci când este cald este importantă asigurarea umidităţii atmosferice: aşezaţi ghiveciul pe o tăviţă cu pietriş umed şi stropiţi planta cu apă dimineaţa devreme. Toamna şi iarna asiguraţi o temperatură minimă de circa 16 °C şi expuneţi planta în plină lumină, dar nu direct la soare; ambientul trbuie să fie bine aerisit, dar lipsit de curenţi de aer. Continuaţi să o udaţi, dar stropiţi-o numai în zilele foarte calde.

Reproducere


Primăvara sau la începutul verii puteţi efectua divizarea plantei sau prelevarea butaşilor de frunze: luaţi o frunză şi tăiaţi-o în 2-3 părţi; îngropaţi fiecare porţiune astfel obţinută într-un amestec umed constituit din două părţi nisip şi o parte turbă, la adâncimea de 1 cm. Aşezaţi ghiveciul într-o lădiţă şi menţineţi compostul umed, la o temperatură de 18 °C, protejat de lumină; în 6 săptămâni vor apărea primele plăntuţe la baza butaşilor; aşezaţi-le în ghivece separate atunci când ating înălţimea de 5-8 cm.

Pericole şi precauţii


Atenţie la umiditatea excesivă care se poate produce când nu este asigurată ventilaţia aerului: poate duce la proliferarea pe frunze a mucegaiului cenuşiu. În acest caz tăiaţi părţile bolnave şi stropiţi cu un fungicid. Dacă planta este infestată de păduchele verde stropiţi-o la timp cu un produs pe bază de piretru, altfel frunzele se vor degrada iremediabil. Îndepărtaţi imediat florile veştejite pentru a asigura o înflorire prelungită.

Specii şi varietăţi horticole


Streptocarpus dunnii produce o frunză unică mare ce poate atinge chiar lungimea de 90 cm; înfloreşte vara, având flori delicate suspendate pe pedunculi lungi de 30 cm; de la această plantă s-au dezvoltat numeroşi hibrizi. Streptocarpus rexii, specia care a dat naştere celor mai răspândiţi hibrizi ca plante de interior, formează o rozetă de frunze pufoase, în formă de panglică, colorate verde intens; planta atinge 25-30 cm înălţime şi înfloreşte în lunile mai-iunie. Mai cunoscuţi sunt hibrizii Streptocarpus x hybridus care au flori în formă de clopoţel, variat colorate, ce apar din mai până în octombrie. Varietatea "Mexican White" prezintă flori albe cu centrul galben; "Diana" are flori purpurii cu interiorul alb.Streptocarpus
4.8 din 5 bazat pe 4 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (805.61KB)
Necesită Adobe® Reader®