Sitemap Site Map

Stromanthe

Stromante
Stromanthe - Stromante

Acest gen numără 13 specii de plante perene permanent verzi şi rizomatoase, originare din America Centrală şi de Sud. Sunt cultivate pentru frunzele lor ovale sau linear-lanceolate, frecvent striate în culori strălucitoare. În seră înfloresc sub formă de ciorchini sau raceme apicale constituite din flori în formă de cupă, roşii, galbene sau albe, cuprinse între bractee colorate; în apartament înfloresc foarte rar.

Cultivare


Primăvara puteţi transfera planta într-un ghiveci mai mare sau, mai simplu, puteţi înlocui o parte din pământul vechi cu un compost bun, fertil. Aşezaţi pe fundul ghiveciului cioburi de teracotă sau argilă poroasă, pentru a asigura un bun drenaj şi menţineţi planta la o temperatură constantă (minimum 10 °C). în timpul perioadei vegetative udaţi planta şi pulverizaţi cu regularitate apă deasupra frunzelor; administraţi lunar un îngrăşământ lichid cu un conţinut scăzut de azot. Aşezaţi planta într-un loc luminos, dar protejată de razele solare. Udaţi-o puţin în timpul iernii.

Reproducere


Primăvara efectuaţi divizarea plantei. Replantaţi fiecare porţiune separat, în ghivece cu compost fertil amestecat cu nisip, şi menţineţi planta într-un loc umbrit până la apariţia noilor frunze.

Pericole şi precauţii


Controlaţi întotdeauna faţa inferioară a frunzelor care poate fi infestată de coşenile sau păianjeni roşii.

Specii


Stromanthe jacquinii (sin. Stromanthe lutea) creşte spontan în Venezuela şi Columbia; are tulpini foarte ramificate şi frunzele oval-eliptice. Stromanthe porteana prezintă frunze alungit-lanceolate, pergamentoase, cu faţa superioară puţin aspră, colorate verde închis cu pete gri-argintii printre nervuri. Stromanthe sanguinea, originară din Brazilia, este o plantă verticală, rizomatoasă, înaltă până la 1,5 m, cu frunze linear-lanceolate, pergamentoase, oliv închis pe faţa superioară şi roşu pe cea inferioară.Stromanthe
4.1 din 5 bazat pe 7 voturi

Părerea ta contează    Nume
    Adresă email (confidenţial)
    Mesaj
    Introduceţi caracterele Reincarca imagine


Vizualizează acest articol în format PDF (765.33KB)
Necesită Adobe® Reader®